Τα "διαστημικά σκουπίδια", κυρίως απενεργοποιημένοι ή και κατεστραμμένοι δορυφόροι σε τροχιά γύρω από τη Γή, αποτελούν σημαντικό πρόβλημα για την εξερεύνηση του διαστήματος και γι αυτό απαιτούν διαρκή χαρτογράφηση για να μην απειλούν τους ενεργούς δορυφόρων και τις διαστημικές πτήσεις. Την Τετάρτη το ΕΚ ψηφίζει πρόγραμμα που θα στηρίξει τις προσπάθειες των κρατών μελών να εντοπίζουν και να παρακολουθούν αυτά τα διαστημικά "απορριμμάτων".
Το 1957 ο Σπούτνικ, ήταν το πρώτο ανθρώπινο αντικείμενο στο διάστημα. Από τότε περισσότεροι από 6.000 δορυφόροι έχουν εκτοξευτεί και οι περισσότεροι από αυτούς παραμένουν μέχρι σήμερα σε τροχιά παρόλο που δεν είναι σε λειτουργία. Είναι πολλοί και, το χειρότερο, συχνά καταστρέφονται από εκρήξεις ή συγκρούσεις τους με άλλα αντικείμενα, δημιουργώντας ακόμα περισσότερα διαστημικά απόβλητα, τα οποία με τη σειρά τους δημιουργούν περισσότερες συγκρούσεις απειλώντας άμεσα τις διαστημικές πτήσεις.
Μοναδικός τρόπος αντιμετώπισής τους σήμερα είναι η λεπτομερής χαρτογράφησή τους, ώστε να μπορούν τα ενεργά διαστημόπλοια να τους αποφεύγουν. Αυτό όμως κοστίζει…
Στις 2 Απριλίου η ολομέλεια ενέκρινε έτσι νέο πλαίσιο στήριξης, που έχει ήδη συμφωνηθεί με τις κυβερνήσεις των κρατών μελών, με το οποίο θα υπάρξει κοινοτική χρηματοδότηση 70 εκατομμύριων ευρώ, που θα στηρίξουν προγράμματα εντοπισμού διαστημικών αποβλήτων.
Τα σκουπίδια του διαστήματος και οι κίνδυνοι που υπάρχουν
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Κίνδυνος απένταξης νέων κτηνοτρόφων από το υπομέτρο 6.1 λόγω καθυστερήσεων στην έκδοση αδειών
23 Δεκεμβρίου 2024, 13:38
Μέλλον του Ευρωπαϊκού Οίνου: Συστάσεις για βιωσιμότητα, ανθεκτικότητα και προσαρμογή στην αγορά
23 Δεκεμβρίου 2024, 13:11
Συμφωνία Mercosur Συμφωνία Mercosur-ΕΕ: Κίνδυνος αποδυνάμωσης των κανόνων κατά της αποψίλωσης των δασών
23 Δεκεμβρίου 2024, 12:50