«Το Πλατόνι και η Ρόδος»

Οι Εθελοντές για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Ρόδου, έχουν εδώ και καιρό ξεκινήσει μια προσπάθεια για την πραγματοποίηση ενός ανοιχτού φόρουμ για το Πλατόνι.

Κύριοι Ομιλητές:


Dr. Marco Masseti: «The fallow deer of Rhodes, Dama dama dama (L., 1758): surviving against all odds»

Δρ. Νίκος Θεοδωρίδης: «"Το Πλατώνι και η Ρόδος: Ποιος χρειάζεται ποιόν;»

Σταμάτης Χουρδάκης: «Κίνδυνοι και απειλές για το άγριο Ελάφι της Ρόδου»


Παρεμβάσεις:

Δρ. Χρήστος Βλάχος: «Άγρια Πανίδα στα Νησιά του Αιγαίου-Προβλήματα Προστασίας και Διαχείρισης»

MSc Καίτη Μπαλατσούκα: «Διαχείριση άγριας πανίδας εντός του νομοθετικού πλαισίου»

MSc Κωνσταντίνα Παπαστεργίου: «Το Πλατόνι και η Ρόδος»

Το φόρουμ τοποθετείται χρονικά το Σαββατοκύριακο 26 και 27 Απριλίου και έχουν κληθεί καθηγητές και ειδικοί επιστήμονες αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες όπως και άνθρωποι που έχουν καθημερινή σχεδόν επαφή με το ελάφι να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Έτσι αναμένεται να δώσουν το παρόν ο καθηγητής Μ. Masseti, βιολόγος από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, ο καθηγητής Χρ. Βλάχος, διευθυντής του Εργαστηρίου Άγριας Πανίδας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Ν. Θεοδωρίδης, Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων, η Αικ. Μπαλατσούκα Διευθύντρια Δασών Δωδεκανήσου, ο Στ. Χουρδάκης, δασονόμος στη Ρόδο, εκπρόσωπος της κτηνιατρικής υπηρεσίας Ν. Αιγαίου, του Δήμου Ρόδου και της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και οργανώσεων που έχουν δουλέψει για το ελάφι της Ρόδου.

Ο καθηγητής Μ. Masseti έχει ασχοληθεί επί σειρά ετών με το Πλατόνι της Ρόδου, έχει μελετήσει το είδος και δημοσιεύσει ανάλογες μελέτες όπως για παράδειγμα τη μελέτη του 2002 ‘Το νησί των ελαφιών. Φυσική ιστορία του πλατονιού της Ρόδου και των σπονδυλωτών της Δωδεκανήσου’ που εκδόθηκε από το Δήμο Ροδίων. Είναι ο επιστήμονας δε εκείνος που προσπαθεί να αναδείξει τη μοναδικότητα του Πλατονιού της Ρόδου για να χαρακτηρισθεί ενδεχομένως ως ξεχωριστό είδος.

Το φόρουμ είναι φυσικά ανοικτό για το κοινό και μπορεί ο κάθε πολίτης να τοποθετηθεί και να θέσει ερωτήματα που αφορούν το θέμα. Επειδή όπως λέμε παραπάνω υπάρχουν ευαίσθητοι πολίτες και ομάδες που έχουν ασχοληθεί με το ελάφι της Ρόδου, αναμένεται ότι θα υπάρξει ζωηρό ενδιαφέρον και ανταπόκριση. Την επόμενη μέρα από την ανοικτή ημερίδα, θα ακολουθήσει ένα εργαστήρι (workshop) με τη συμμετοχή των ειδικών όπου θα καταβληθεί προσπάθεια να εξαχθούν τα πρακτικά συμπεράσματα της ημερίδας και να δοθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες και παράγοντες.

Ειδικότερα οι σκοποί του φόρουμ είναι:
1. Να προστατευτεί το Πλατόνι και να φτάσει σε αριθμό τέτοιο ώστε να μην κινδυνεύει με εξαφάνιση. Ο αριθμός των ελαφιών σύμφωνα με το Ν. Θεοδωρίδη έχει σημειώσει αυξομειώσεις τα τελευταία 90 χρόνια με την πιο μεγάλη μείωση να σημειώνεται μεταξύ 1973 και 1991. Παρόλο που υπάρχει μια αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός τους δε διασφαλίζει τη διατήρηση του είδους αυτή τη στιγμή.
2. Η ευζωία των ελαφιών σε αιχμαλωσία. Τη στιγμή αυτή υπάρχουν περίπου 85 ελάφια τα οποία σταβλίζονται στην περιοχή του Ροδινιού. Οι συνθήκες για τα ελάφια αυτά είναι απαράδεκτες και είναι εξαιρετική ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις για το τι πρέπει να γίνει. Πραγματικά τα ελάφια εκεί ζουν σε «κρανίου τόπο», σε εγκαταστάσεις που έχουν αδειοδοτηθεί για λιγότερα από 60 ζώα, ο χώρος δεν είναι επισκέψιμος και δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς για τους οποίους δημιουργήθηκε. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η κατάσταση στο Ροδίνι είναι αδιέξοδη αφού κανείς δεν ξέρει γιατί υπάρχει ο χώρος αυτός και ποια η προοπτική του.
3. Η ανάδειξη του Πλατονιού ως συμβόλου της Ρόδου και η κατοχύρωσή του ως ζωντανού σήματος για το νησί. Κι αν από τη μια πλευρά υπάρχει ο Κολοσσός ως ιστορικό σύμβολο, από την άλλη η Ρόδος σήμερα μπορεί να έχει το ζωντανό της σύμβολο που πρέπει να διαφυλαχθεί και να αναδειχθεί.
4. Η διευκόλυνση της επιστημονικής παρατήρησης του ελαφιού. Πρέπει να αποφασισθεί τι θα γίνει ο χώρος στον Άγιο Σουλά μετά τις καταστροφές από την πρόσφατη πυρκαγιά. Σε κάθε περίπτωση η επισταμένη μελέτη του ελαφιού της Ρόδου θα αυξήσει το ενδιαφέρον και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για αυτό.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΡΟΔΟΥ
ΜΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ:
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
ΠΗΓΕΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΔΕΡΜΑΕ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις