Αύξηση 3% στις τιμές  των μη επεξεργασμένων τροφίμων στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 2,3% τον Φεβρουάριο, μειωμένος κατά δύο δέκατα της ποσοστιαίας μονάδας από το 2,5% του Ιανουαρίου και κάτω από το αναμενόμενο 2,4%, χάρη στην ενέργεια, η αύξηση της οποίας ήταν πολύ χαμηλότερη από τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Ανά συνιστώσα, τον Φεβρουάριο η μεγαλύτερη συμβολή προήλθε από τις υπηρεσίες, ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά και την ενέργεια.

Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 3,7%, δύο δέκατα λιγότερο από ό,τι τον Ιανουάριο, το κόστος της ενέργειας αυξήθηκε μόλις κατά 0,2%, έναντι αύξησης 1,9% τον προηγούμενο μήνα, και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά αυξήθηκαν κατά 0,6%, ένα δέκατο περισσότερο.

Εν τω μεταξύ, η αύξηση των τιμών των επεξεργασμένων τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού παρέμεινε αμετάβλητη στο 2,6%. Τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα αυξήθηκαν κατά 3,0%, έναντι 1,4% τον Ιανουάριο.

Ο πυρήνας του πληθωρισμού, δηλαδή χωρίς τρόφιμα και ενέργεια, παρέμεινε στο 2,6%.

Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 2,7%, από 2,8% τον Ιανουάριο.

Ανά χώρα, τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά ήταν στη Γαλλία (0,9%), την Ιρλανδία (1,4%) και τη Φινλανδία (1,5%), ενώ τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά ήταν στην Ουγγαρία (5,7%), τη Ρουμανία (5,2%) και την Εσθονία (5,1%).

Από τις μεγάλες οικονομίες της ζώνης του ευρώ, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) μετριάστηκε κατά δύο δέκατα στη Γερμανία σε 2,6%, παρέμεινε στο 2,9% στην Ισπανία και στο 1,7% στην Ιταλία και μειώθηκε κατά εννέα δέκατα στη Γαλλία σε 0,9%.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις