Μία νέα εποχή με υψηλότερες τιμές για πολλά γεωργικά προϊόντα, ξεκινάει, σύμφωνα με τα χρηματιστηριακά ταμπλό.
Οι καταιγιστικές εξελίξεις σ’ ολόκληρη την υδρόγειο ωθούν ολοένα και υψηλότερα τις τιμές του σίτου και κατ’ επέκταση του αλεύρου και του ψωμιού. Οι σημερινές τιμές υπολείπονται σημαντικά, από τα επίπεδα-ρεκόρ των 13,34 δολαρίων ανά μπούσελ που είχαν σημειωθεί στην αγορά του Σικάγου το 2008.
«Η κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα πυροδοτεί την ανησυχία στις αγορές. Είναι δύσκολο να προβλέψουµε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση, αλλά προφανώς είµαστε αντιµέτωποι µε ένα βραχυπρόθεσµο σοκ τιµών», δήλωσε ο οικονοµολόγος του FAO (Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ), Αµπντολρεζά Αµπασιάν.
To παιχνίδι των κυρώσεων στη Ρωσία εμπεριέχει τον κίνδυνο να προκαλέσει επισιτιστική κρίση
Μέχρι τώρα, ΗΠΑ και ΕΕ, κλιμακώνουν μία προς μία τις κυρώσεις σε βαθμό τέτοιο, που «δεν θα πονέσουν τους ίδιους περισσότερο από τον αντίπαλο», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι.
Τις τελευταίες ημέρες όμως κλιμακώθηκε το «στενό μαρκάρισμα» της Ρωσίας από τη Δύση. Επιβλήθηκαν εκτεταμένες κυρώσεις σε παραγωγικούς τομείς, διακινδυνεύοντας έτσι το ρίσκο να αντιδράσει η Ρωσία με σκληρά αντίποινα.
Ο πραγματικός όμως κίνδυνος, δεν κρύβεται στο φυσικό αέριο, αλλά σε ένα πιο ζωτικής σημασίας, αγαθό, το σιτάρι.
Ήδη η τιμές του σιταριού στην αγορά του Σικάγου, μέσα σε διάστημα μόλις τριών μηνών, ανέκαμψαν επιθετικά.
Από τα χαµηλά τριετίας που είχαν βρεθεί στα τέλη Ιανουαρίου, στα 1,94.75 δολάρια ανά μπούσελ (το μπούσελ αντιστοιχεί σε περίπου 36,4 λίτρα ή σε 27,2 κιλά σίτου), οι τρέχουσες τιμές για συμβόλαια του Ιουλίου έκλεισαν στα 7,14 δολάρια ανά μπούσελ και για τον Μάϊο του 2015 στα 7,62 δολάρια, τιμές που αντιστοιχούν σε υψηλά τετραετίας.
Σημειώνεται εδώ, ότι τα παρόντα επίπεδα τιμών αντιστοιχούν στις τιμές που ίσχυσαν στο εμπάργκο που επέβαλε ο Πούτιν κατά την περίοδο από 15 Αυγούστου 2010 έως το τέλος του ίδιου έτους.
Ωστόσο, οι σημερινές τιμές υπολείπονται σημαντικά, από τα επίπεδα-ρεκόρ των 13,34 δολαρίων ανά μπούσελ που σημειώθηκαν στην αγορά του Σικάγου το 2008.
Που οφείλεται λοιπόν το ράλι στην τιμή του σιταριού; Οι ειδικοί αναλυτές το αποδίδουν σε τρείς βασικούς παράγοντες.
1. Τα «λύτρα» της ξηρασίας
Για τις Ηνωμένες Πολιτείες η ξηρασία αποτελεί το κυρίαρχο πρόβλημα, καθώς είναι η τέταρτη χρονιά που πλήττει τον μεγαλύτερο σιτοβολώνα της χώρας, τα Southern Plains, που εκτείνονται από το Τέξας έως τη Νεμπράσκα. Εν τω μεταξύ, στο Κάνσας, τον κυριότερο παραγωγό σίτου της χώρας, το 20% της περιοχής υφίσταται μία ακραία ξηρασία και ήδη θεωρείται ότι είναι πλέον αργά για να σωθεί η σοδειά ακόμη και βρέξει τώρα. Το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ υπολογίζει ότι η σ’ αυτές τις περιοχές η φετινή συγκομιδή θα είναι κατά 25% μικρότερη από πέρυσι. Αυτό είναι ένα σκληρό πλήγμα , αλλά απέχει από το να είναι η μόνη αιτία που οι τιμές ωθούνται προς τα πάνω .
2. Τα «παιχνίδια εξουσίας» με τον Πούτιν
Οι πρωτοβουλίες του Πούτιν στην Ουκρανία είναι ο δεύτερος σοβαρός λόγος που οι τιμές του σιταριού εκτοξεύονται στα ύψη.
Η Ουκρανία μόνη της αντιπροσωπεύει το 6 % της παγκόσμιας αγοράς των εξαγωγών σιταριού, (θεωρείται ο έκτος μεγαλύτερος προμηθευτής σιταριού στην παγκόσμια αγορά), ενώ η Ρωσία κατέχει αντίστοιχα ποσοστό 11%.
Το ξέσπασμα της βίας στην Ουκρανία καθιστά ορατό τον κίνδυνο να επιβληθεί εμπάργκο στις εξαγωγές, κάτι που θα στοιχίσει την απώλεια του ενός πέμπτου στο σύνολο των εξαγωγών σταριού στον πλανήτη. Συν τοις άλλοις, η ξηρασία έχει επίσης πλήξει φέτος μεγάλες σιτοπαραγωγικές περιοχές στην Ουκρανία και στην Ρωσία.
Ένας ακόμη σοβαρός λόγος που αναστέλλει τις πωλήσεις από την πλευρά της Ουκρανίας, είναι ότι οι παραγωγοί βλέπουν το νόµισµα (γρίβνα) της χώρας τους να σηµειώνει ισχυρή υποχώρηση.
«Η σηµασία της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας στην παγκόσµια αγορά δηµητριακών είναι πολύ µεγάλη και δεν πρέπει να υποτιµηθεί», δήλωσε αναλυτής της Commonwealth Bank of Australia.
3. Ανοίγει και η «όρεξη» της Κίνας
Η Κίνα είναι η χώρα που καταναλώνει σήμερα το περισσότερο σιτάρι.
Συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών, θέλουν την πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου να υιοθετεί τις δυτικές συνήθεις διατροφής. Ήδη από το 2013, η Κίνα ξεπέρασε την αυτάρκειά της εισάγοντας 5,5 εκατ. μετρικούς τόνους σιταριού, έναντι μικρότερου του 1 εκατ. τόνων το 2012 πενταπλασιάζοντας την ποσότητα σε μικρό χρονικό διάστημα και σημειώνοντας αύξηση σε ποσοστό 5.319,1.
4. Παγκόσμια Αποθέματα – εκτιμήσεις
Όσον αφορά τα παγκόσµια αποθέµατα σε σιτάρι, αναµένεται να υποχωρήσουν, αφού η ζήτηση αναμένεται να ξεπεράσει την παραγωγή.
Σύμφωνα δε, με τις πρώτες εκτιµήσεις του ∆ιεθνούς Συµβουλίου ∆ηµητριακών για την περίοδο 2014 -2015, οι αποδόσεις στις καλλιέργειες αναμένεται να μειωθούν με αποτέλεσμα να υποχωρήσει η παγκόσμια παραγωγή σε σιτάρι.
5. Μύκητας “χτύπησε” την ελληνική παραγωγή
Μόλις τις τελευταίες ημέρες πιστοποιήθηκε επιστημονικά και άρχισε να γίνεται γνωστή στην αγροτική κοινότητα, η καταστροφή που προκάλεσε στις φετινές καλλιέργειες σιταριού ο μύκητας της σεπτορίασης (Stagonosporanodorum συνώνυμο: Septorianodorum). Η ασθένεια εκδηλώθηκε σε επιδημική μορφή, απειλώντας, σε πολλές περιπτώσεις, σχεδόν ολική απώλεια παραγωγής σιταριού, ιδιαίτερα στη Θεσσαλία. Εμφανής είναι η καταστροφή στο αριστερό χωράφι της φωτογραφίας.
Ρεπορτάζ: Αννίτα Τριανταφυλλοπούλου
toxrima.gr