ΕΕ προς Ελλάδα: Στήριξη... αλλά τήρηση των συμφωνηθέντων

Τη στήριξη της χώρα μας υποσχέθηκαν στη χθεσινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπό τον όρο τήρησης των δεσμεύσεων και επισημαίνοντας ότι επιθυμούν να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του Ευρώ. Σε δήλωσή τους υπογραμμίζουν ότι θα διασφαλίσουν ότι τα ευρωπαϊκά ταμεία και εργαλεία θα κινητοποιηθούν προκειμένου η χώρα να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης σημειώνουν ότι έχουν πλήρη γνώση των σημαντικών προσπαθειών που έχουν ήδη καταβάλλει οι Έλληνες πολίτες.

Και σπεύδουν να υπογραμμίζουν ότι από την πλευρά της, και η Ευρωζώνη έχει επιδείξει σημαντική αλληλεγγύη, έχοντας ήδη εκταμιεύσει μαζί με το ΔΝΤ σχεδόν 150 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη της Ελλάδας από το 2010.

Παράλληλα, όπως  υποστηρίζουν η συνέχιση των ζωτικών μεταρρυθμίσεων για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους θα ενισχύσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις και τους θεσμούς και αυτό, όπως σημειώνουν είναι η καλύτερη εγγύηση για ένα ευοίωνο μέλλον στην Ευρωζώνη,

Ενόψει και των εκλογών της 17ης Ιουνίου, αναφέρουν ότι αναμένουν από την νέα ελληνική  κυβέρνηση να κάνει αυτή την επιλογή.

Η παρουσία του Έλληνα υπηρεσιακού πρωθυπουργού κρίθηκε θετική στη Σύνοδο, αν και οι Ευρωπαίοι κράτησαν στάση αναμονής για τη νέα κυβέρνηση που θα αναδειχθεί στις προσεχείς εκλογές.

Κατά την παρέμβαση του, ο Π. Πικραμμένος υπογράμμισε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών εκφράζουν την αβεβαιότητα της κοινωνίας και την αγωνία της για το μέλλον. Μάλιστα, αναφέρθηκε στις συνέπειες της ύφεσης, η οποία σωρευτικά φτάνει το 15% και στην ανεργία, που έχει ξεπεράσει το 20% και στους νέους το 50%. Αυτό το κόστος προσαρμογής, τόνισε, δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας και γι' αυτό χρειάζεται άμεση ανάκτηση της εμπιστοσύνης και πρόσθετα αναπτυξιακά μέτρα που θα δώσουν ελπίδα στους πολίτες.

Ο πρωθυπουργός πρότεινε να προωθηθούν ορισμένα μέτρα, όπως να αναλάβει η ΕΤΕπ πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας και να ενισχύσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επίσης, υποστήριξε ότι τα Ευρωομόλογα έργων θα συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια, όπως και η εκταμίευση 6,5 δισ. στην αγορά.
Τέλος, ο Π. Πικραμμένος ζήτησε αξιοποίηση με μεγαλύτερη ευελιξία των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων.

Ευρωομόλογο και ανάπτυξη μέσω project bonds

Οι Ευρωπαίοι συνέκκλιναν για ακόμη μία φορά ότι είναι αναγκαίο να στηριχθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα του συστήματος και να ενισχυθεί η ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον Herman Van Rompuy, τον πρόεδρο της ΕΕ, υπήρξαν διαφορετικές προτάσεις για τη δημιουργία ευρωομολόγου, οι οποίες κατατέθηκαν με τη δέσμευση να επανεξεταστούν στην επόμενη σύνοδο τον Ιούνιο. Κοινή βάση όλων των προτάσεων ήταν η ενίσχυση της δημοσιονομικής ενοποίησης.

Σε αυτό που συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι τα αποκαλούμενα «ομόλογα ανάπτυξης» (project bonds) που θα στοχεύουν στην «ορθολογικότερη» αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων για να προωθήσουν την ανάπτυξη μέσω έργων υποδομών και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Μάλιστα, οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Κομισιόν, του Eurogroup, σε συνεργασία με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, θα παρουσιάσουν στους ηγέτες της Ευρωζώνης ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στην προσεχή Σύνοδο του Ιουνίου, σε πέντε εβδομάδες από σήμερα.

Στόχος η ενίσχυση των κεφαλαίων της ΕΤΕπ ως τον Ιούνιο. Χαρακτηριστικά, ο Van Rompuy δήλωσε ότι ο «στόχος της σημερινής άτυπης Συνόδου Κορυφής ήταν να καθοριστεί ένα μονοπάτι για «σταθερές αποφάσεις» αναφορικά με μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης για τη Σύνοδο του Ιουνίου. Εκεί θα προτείνουμε ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης. Μετά τον Ιούνιο ξεκινά πραγματική δουλειά για την οικονομική ενοποίηση…».

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο F. Ollande ζήτησε χθες την έκδοση ευρωομολόγων πέφτοντας πάνω στην επίσης αναμενόμενη άκαμπτη στάση της Α. Merkel ενώ ειδικότερα για την χώρα μας ζήτησε την άμεση αποδέσμευση διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων για τη στήριξη της ανάπτυξης.

Για το θέμα των Ευρωμολόγων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Van Rompuy, ανέφερε ότι το θέμα τέθηκε από διάφορες πλευρές και από διάφορες σκοπιές ξεκαθαρίζοντας ότι «ουδείς ζήτησε την άμεση έκδοσή τους και ότι τα ευρωομόλογα είναι μόνο ένα μέρος ενός σχεδίου μακράς πνοής»
Η ίδια η Merkel ανέφερε ότι ο διάλογος για τα Ευρωμόλογα ήταν πολύ ισορροπημένος και διατυπώθηκαν διαφορετικές απόψεις.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Φ.Ρέσλερ επέμεινε, άλλωστε σε σημερινές του δηλώσεις ότι το ευρωομόλογο συνιστά ''λάθος εργαλείο'' για τη σταθεροποίηση της Ευρώπης.

''Πιστεύουμε πως τα ευρωομόλογα είναι το λάθος εργαλείο για τη σταθεροποίηση της Ευρώπης γιατί θα μετρίαζε την πίεση για μεταρρυθμίσεις στους εταίρους μας και επίσης θα υποβάθμιζε την πειθαρχία στην αγορά'', είπε.

Ο γάλλος πρόεδρος πρότεινε επίσης να αντλεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης απευθείας κεφάλαια από την ΕΚΤ, γεγονός που πάλι έπεσε πάνω στην αδιάλλακτη στάση του Βερολίνου.

Η επίσημη ανακοίνωση της Συνόδου

Την επιθυμία της ευρωζώνης να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ και παράλληλα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της εξέφρασαν τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης σε δήλωση που υιοθέτησαν. 

Η ευρωζώνη έχει πλήρη επίγνωση των σημαντικών προσπαθειών που έχουν ήδη καταβάλει οι Έλληνες πολίτες.
Η Ευρωζώνη έχει επιδείξει σημαντική αλληλεγγύη, έχοντας ήδη εκταμιεύσει μαζί με το ΔΝΤ σχεδόν 150 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη της Ελλάδας από το 2010.

Θα διασφαλίσουμε ότι τα ευρωπαϊκά ταμεία και εργαλεία θα κινητοποιηθούν προκειμένου να φέρουν την Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Η συνέχιση των ζωτικών μεταρρυθμίσεων για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους θα ενισχύσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις και τους θεσμούς και αυτό είναι η καλύτερη εγγύηση για ένα ευοίωνο μέλλον στην Ευρωζώνη, αναφέρει η δήλωση της ευρωζώνης. «Οι ηγέτες της ευρωζώνης υπογράμμισαν ότι μετά τις εκλογές αναμένουν
από την νέα ελληνική κυβέρνηση να κάνει αυτή την επιλογή.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις