Βρέθηκε λύση στο πρόβλημα Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων

Λύση στο πρόβλημα της ασφάλισης των βραχυπρόθεσμων εξαγωγικών πιστώσεων προς Έλληνες εισαγωγείς δίνει, σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού ΟΑΕΠ, πρόσφατη τροπολογία της «Ανακοίνωσης» (Communication) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Με την παραπάνω τροπολογία της «Ανακοίνωσης» της Commission, η Ελλάδα εξαιρείται από τη λίστα των «εμπορεύσιμων χωρών», οπότε οι εξαγωγείς χωρών-μελών της Ε.Ε. από 20/4/2012 θα μπορούν να ασφαλίζουν τις βραχυπρόθεσμες εξαγωγικές πιστώσεις προς Έλληνες εισαγωγείς στους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς EULER-HERMES (Γερμανίας), COFACE (Γαλλίας), SACE (Ιταλίας), ATRADIUS (Ολλανδίας), ONDD (Βελγίου), SESCE (Ισπανίας), COSEC (Πορτογαλίας), κλπ., οι οποίοι θα καλύπτονται πλήρως από τα Υπουργεία Οικονομικών των χωρών τους αντίστοιχα.

Πρόκειται για μία πρόσφατη τροπολογία της «Ανακοίνωσης» (Communication) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά στην Ασφάλιση των Βραχυπρόθεσμων Εξαγωγικών Πιστώσεων. Η παραπάνω τροπολογία της «Ανακοίνωσης» ισχύει από 20/4/2012 και δημοσιεύτηκε την 21/4/2012 στην «Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» (Official Journal of the European Union, 2012/C 117/01).

Υπενθυμίζεται ότι μεγάλοι Όμιλοι Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (EULER-HERMES, COFACE, κλπ.) διέκοψαν την ασφάλιση των βραχυπρόθεσμων εξαγωγικών πιστώσεων προς Έλληνες εισαγωγείς, προβάλλοντας ως αιτιολογία την οικονομική κατάσταση και την πολιτική αβεβαιότητα που επικρατούν στην Ελλάδα.

Σαν αποτέλεσμα, οι Έλληνες εισαγωγείς συνήθως υποχρεούνται να προκαταβάλουν την αξία των προϊόντων που εισάγουν, πράγμα που δυσχεραίνει τη θέση τους, η οποία είναι ήδη βεβαρημένη από την έλλειψη παροχής χρηματοδότησης από τις Ελληνικές Εμπορικές Τράπεζες. Δυστυχώς, το θέμα αυτό δημιουργεί πολύ αρνητικές επιπτώσεις και σε πολλές Ελληνικές Εξαγωγικές Επιχειρήσεις οι οποίες χρησιμοποιούν εισαγόμενες πρώτες ύλες προκειμένου να ετοιμάσουν τις εξαγωγικές παραγγελίες από πελάτες του εξωτερικού.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις