ΝΔ: Ανεκμετάλλευτα 2 δισ. ευρώ για τους αγρότες

"Ανεκμετάλλευτα παραμένουν περίπου 2 δισ. €, τα οποία θα μπορούσαν άμεσα να εκταμιευθούν από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης", σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής, κ. Γ. Κασαπίδης.

Αναλυτικά, ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής, κ. Γ. Κασαπίδης, με αφορμή τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, "Αλέξανδρος Μπαλτατζής", έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η στήριξη της ελληνικής Υπαίθρου περνάει μέσα από τη χάραξη μιας Εθνικής Στρατηγικής για την Αγροτική Ανάπτυξη, που θα διασφαλίζει τις δυνατότητες παραμονής του πληθυσμού στην περιφέρεια και θα κινητροδοτεί την επιστροφή των νέων από τα μεγάλα αστικά κέντρα. H στρατηγική αυτή λείπει σήμερα από την Ελλάδα.

Παράλληλα, εγκληματική υπήρξε η ολιγωρία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο θέμα της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων. Την ώρα που η χώρα στενάζει και η αγροτική ανάπτυξη αποτελεί μονόδρομο, το ΥπΑΑΤ διατηρούσε “εξαιρετικά χαμηλές ταχύτητες” ως προς την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τα ποσοστά απορρόφησης ανέρχονται σήμερα μόλις στα 43,9% από 43,11% τον Ιανουάριο 2012 και βασίστηκαν κυρίως σε μέτρα του άξονα 2 (εξισωτική, γεωργοπεριβαλλοντικά) και όχι σε μέτρα αναπτυξιακά που έχουν πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα. Την ώρα που η χώρα χρειαζόταν επανεκκίνηση της οικονομίας, οι όποιες πληρωμές έργων γίνονταν σε επενδύσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα αφορούσαν κυρίως ανειλημμένες υποχρεώσεις της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου.

Έτσι μέχρι σήμερα, ανεκμετάλλευτα παραμένουν περίπου 2 δισ. €, τα οποία θα μπορούσαν άμεσα να εκταμιευθούν από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και να αξιοποιηθούν κατόπιν σχετικού ελληνικού αιτήματος. Το αίτημα, όμως, της χώρας κατατέθηκε μόλις τον περασμένο Μάρτιο στην Επιτροπή, με αποτέλεσμα να μην έχει ακόμη εγκριθεί.

Οι αιτήσεις που κατατέθηκαν για ιδιωτικά έργα του άξονα 3 (ΟΠΑΧ, Leader) με προϋπολογισμό άνω των 600.000 € απορρίφθηκαν χωρίς να αξιολογηθούν και, συνεπώς, χωρίς να εξεταστεί η δυνατότητα του επενδυτή να υλοποιήσει την επένδυση. Αρκετές αιτήσεις προϋπολογισμού μικρότερες των 600.000 € απορρίφθηκαν με την ανεύθυνη αιτιολογία ότι το επενδυτικό έργο δεν αφορούσε ολοκληρωμένη επένδυση.

Η αξιολόγηση των σχεδίων βελτίωσης δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, ενάμιση χρόνο μετά την προκήρυξη του μέτρου. Οι περιφέρειες που θα μπορούσαν να τρέξουν την αξιολόγηση ακόμα δεν έχουν ενεργοποιηθεί για το σκοπό αυτό. Εξαιτίας της αδικαιολόγητης αυτής καθυστέρησης, επενδύσεις ύψους 500 περίπου εκατομμυρίων € στη γεωργία από ενδιαφερόμενους παραγωγούς παραμένουν στάσιμες και πολλές από αυτές ακυρώνονται.

Η επαρκής χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα, ώστε να τεθεί τέρμα στη χρηματοδοτική ασφυξία του και να καταστεί μοχλός ανάπτυξης της Περιφέρειας, η ενίσχυση της κτηνοτροφίας, η μείωση των εισαγωγών των ζωοτροφών, η κάλυψη των αναγκών της αγοράς της Ε.Ε. σε φέτα και η παράλληλη εκμετάλλευση του αιγοπρόβειου κρέατος που προκύπτει, η ενίσχυση προγραμμάτων γενετικής βελτίωσης των παραγωγικών ζώων με έμφαση τις αυτόχθονες φυλές, η αύξηση του ποσοστού πώλησης συσκευασμένου ελαιολάδου, η μείωση των εισαγωγών σε φρούτα και λαχανικά, η εκμετάλλευση της πρωιμότητας των καλλιεργειών σε κατάλληλες περιοχές με άμεση αξιοποίηση των θερμοκηπίων και της γεωθερμικής ενέργειας, η ανάπτυξη και η αξιοποίηση του κλάδου των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, αποτελούν μείζονες προτεραιότητες της Εθνικής Στρατηγικής της Νέας Δημοκρατίας για την Αγροτική Ανάπτυξη».
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις