Βασικός στόχος είναι να μειωθεί ο αριθμός των πρόωρων συντάξεων, ενώ αναμένονται και ενοποιήσεις ταμείων μέσα στο 2015.
Σύμφωνα με το σύστημα «Ηλιος», τους τελευταίους τέσσερις μήνες, το ποσοστό των νέων συνταξιούχων γήρατος κάτω των 62 ετών είναι 76,33% για το Δημόσιο και 64,34% για το ΙΚΑ. Για τα ευγενή ταμεία που έχουν συγχωνευθεί στο ΙΚΑ, το αντίστοιχο ποσοστό που βγαίνει στη σύνταξη κάτω από τα γενικά όρια ανέρχεται στο 91,96% του συνόλου.
Ο Γιάννης Βρούτσης, ουσιαστικά προανήγγειλε αλλαγές τονίζοντας πως «χρειάζεται δίκαιη αντιμετώπιση των προνομιακών αποκλίσεων από τα γενικά ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης» και έκανε λόγο για στοιχεία που «θέτουν επί τάπητος προκλήσεις σταδιακού εξορθολογισμού και ισορροπίας». Καταλήγοντας σημείωσε πως «σε ποια άλλη χώρα υπάρχει τέτοια ''πολυτέλεια'' ως προς τις προνομιακές αποκλίσεις από τα γενικά όρια συνταξιοδότησης;».
Σήμερα η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι περίπου 150.000 άτομα έχουν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012 και μπορούν ανά πάσα στιγμή να αποχωρήσουν. Οι ευνοϊκότερες ρυθμίσεις ισχύουν για «παλαιούς» ασφαλισμένους, μητέρες ανηλίκων και εργαζόμενους σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Πάντως με βάση τη νομοθεσία όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά μπορούν να πάρουν πλήρη σύνταξη στα 67 (ή μειωμένη στα 62, όπου προβλέπεται). Εναλλακτικά αποχωρούν με 40 έτη δουλειάς στα 62, ενώ δεν υπάρχουν ευνοϊκότερες διατάξεις για άλλες κατηγορίες (μόνο στα βαρεά διατηρείται το ειδικό καθεστώς).
Πηγή : ΕΘΝΟΣ On Line
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις