Η συμφωνία, που αναμένεται να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να βελτιώσει την οικονομία και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, αγγίζει και ορισμένα ευαίσθητα ζητήματα όπως οι κανόνες για την επίλυση διαφορών μεταξύ κράτους και επενδυτών (ISDS). Στις 27 Ιανουαρίου οι επιτροπές Διεθνούς Εμπορίου και Νομικών του ΕΚ πραγματοποίησαν ακρόαση με ειδικούς για να συζητήσουν αυτά τα ζητήματα.
Την ακρόαση συντόνισαν ο επικεφαλής της επιτροπής Νομικών του ΕΚ PavelSvoboda (ΕΛΚ, Τσεχία) και ο επικεφαλής της επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου BerndLange (Σοσιαλιστές, Γερμανία).
ISDS - επίλυση διαφορών μεταξύ κράτους και επενδυτών
Η επίλυση διαφορών μεταξύ κράτους και επενδυτών, είναι ο μηχανισμός με τον οποίο οι επενδυτές μπορούν να επιδιώκουν να επιβάλουν την τήρηση ορισμένων διεθνών υποχρεώσεων των κυβερνήσεων (π.χ. πρόληψη των διακρίσεων, απαλλοτρίωση χωρίς αποζημίωση, άδικη μεταχείριση).
Αυτοί οι κανόνες προβλέπουν τα ελάχιστα όρια. Για αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι είναι πολύ σημαντικό για την ΕΕ, που είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στον κόσμο και κύριος χρήστης του μηχανισμού, η σωστή λειτουργία του συστήματος.
Οι ειδικοί που μίλησαν στην ακρόαση, συμφώνησαν ότι ενώ το ISDS μπορεί να αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο επίλυσης των διαφορών, χρειάζονται βελτιώσεις, όπως για παράδειγμα περισσότερη διαφάνεια αλλά και ξεκάθαροι κανόνες για τη διαδικασία διαμεσολάβησης και πρόσβασης στο ISDS.
Οι ρυθμιστικές πτυχές
Το ΤΤΙΡ στοχεύει στη μείωση των μη δασμολογικών εμποδίων στο εμπόριο, όπως οι τεχνικές επιβαρύνσεις, καθώς και στην αμοιβαία αναγνώριση ορισμένων ισοδύναμων κανόνων. Αυτό, ωστόσο, επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν σημαίνει εναρμόνιση ή χαμήλωμα των προτύπων της ΕΕ.
Για παράδειγμα, εξαιτίας των διαφορετικών κανόνων ασφαλείας σε ΕΕ και ΗΠΑ, τα αυτοκίνητα έχουν διαφορετικούς τύπους φώτων ή ζωνών ασφαλείας ανάλογα με τη αγορά που στοχεύουν.
Αν αυτοί οι κανόνες θεωρηθούν ισοδύναμοι, εφόσον δεν επηρεάζουν τους γενικούς κανόνες σε ΕΕ και ΗΠΑ, οι αλλαγές στην παραγωγή θα είναι απαραίτητες, εξήγησε ο κ.ErikJonnaert, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων ((ACEA).
Επόμενα βήματα
Ο επόμενος γύρος των διαπραγματεύσεων για την εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ, ξεκινάει στις Βρυξέλλες 2-6 Φεβρουαρίου. Αν καταλήξουν σε συμφωνία, τότε αυτή πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το ΕΚ πριν τεθεί σε εφαρμογή.