H Ευρώπη εξακολουθεί να έχει ενδιαφέρον για τις Αμερικανικές Επιχειρήσεις

Παρά τις τρέχουσες οικονομικές προκλήσεις, πρόσφατη μελέτη φανερώνει  ότι η Ευρώπη παραμένει η πιο επικερδής και ευκολότερη περιοχή για να δραστηριοποιηθούν Αμερικανικές εταιρίες
 
Μια νέα μελέτη από τον JosephQuinlan, Transatlantic Fellow στο Κέντρο Διατλαντικών Σχέσεων του Πανεπιστημίου JohnsHopkinsκαι το Γερμανικό Ταμείο Marshall ανέδειξε ότι παρά την κρίση της, η περιοχή της Ευρωζώνης προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ και παραμένει η πιο κερδοφόρα αγορά παγκοσμίως για τις Αμερικανικές Εταιρίες. Η κρίση έχει επιφέρει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε ολόκληρη την ΕΕ οι οποίες θα καταστήσουν την Ευρώπη ισχυρότερη και όχι ασθενέστερη σε μακροπρόθεσμη βάση. Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει η μεγαλύτερη και πλουσιότερη οικονομία στον κόσμο.
 
"Οι προβλέψεις από ορισμένους ειδικούς ότι η Ευρώπη γίνεται όλο και λιγότερο σημαντική μιας και το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας βρίσκεται στις αναδυόμενες αγορές όπως η Κίνα, απέχουν πολύ από την αλήθεια", δήλωσε ο JosephQuinlan.  Συνέχισε λέγοντας “Η έκθεση αποκαλύπτει ότι, παρά τις οικονομικές δυσκολίες της Ευρώπης το 2011, η περιοχή εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ - το 53% - των συνολικών εσόδων των πολυεθνικών Αμερικανικών εταιριών. Αυτά ήταν 156% περισσότερα από ότι τα έσοδα από την Ασία, ένα ποσό που λέει πολλά για την σημασία της Ευρώπης για τις Αμερικανικές επενδύσεις. " Η Ευρωπαϊκή συνολική οικονομία είναι μεγαλύτερη από εκείνη των ΗΠΑ, ενώ στην Ευρώπη αντιστοιχεί το 30% περίπου της παγκόσμιας ιδιωτικής κατανάλωσης δηλαδή μεγαλύτερη από το μερίδιο των ΗΠΑ (27,7%) και υπερδιπλάσιο από τις ταχύτερα αναδυόμενες αγορές –δηλαδή τις BRIC(13,6%).
 
OΠρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Γιάννος Γραμματίδης επισημαίνει την σπουδαιότητα ενός πολύ σημαντικού στοιχείου της μελέτης: “Είναι ζωτικής σημασίας το γεγονός ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να έχουν σημαντικά οφέλη από τις επενδύσεις που πραγματοποιούν στην Ευρώπη. Το να αγνοήσει κανείς μία συνδυασμένη οικονομική αγορά μεγαλύτερη από αυτή των ΗΠΑ είναι μεγάλο λάθος”.
 
Η έκθεση διαπίστωσε πολλά πλεονεκτήματα στην επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρώπη. Η Ευρώπη αντιπροσωπεύει το 25% των παγκόσμιων δαπανών σε Ερευνα & Ανάπτυξη και παράγει το μεγαλύτερο μερίδιο -σε παγκόσμιο επίπεδο- αποφοίτων φυσικών επιστημών -18% και με μερίδιο 17% σε πτυχία μηχανικών σπουδών (σε σύγκριση με 4% στις ΗΠΑ). Η Ευρώπη είναι επίσης στην κορυφή, όταν πρόκειται για την ευκολία της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, 12 ευρωπαϊκές οικονομίες κατατάσσονται στις 25 κορυφαίες φιλικές προς τις επιχειρήσεις. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με ορισμένες από τις αναδυόμενες αγορές που δεν κατατάσσονται σε πολύ μεγάλο βαθμό όπως η  Κίνα-91η, η Ρωσία -120η, η Βραζιλία -126, και η Ινδία -132.
 
Επιπλέον, οι χώρες στην περιφέρεια της Ευρώπης, κυρίως στη Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, την Τουρκία και τη Βόρεια Αφρική, παραμένουν σημαντικοί πυλώνες ανάπτυξης και κατανάλωσης. Οι εμπορικοί δεσμοί της Ευρώπης με τις χώρες αυτές έχουν αναπτυχθεί σημαντικά κατά την τελευταία δεκαετία προς όφελος των αμερικανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη.
 
Οι ξένες επενδύσεις και η στροφή ορισμένων παραγωγικών δραστηριοτήτων  στο εξωτερικό έχουν συχνά θεωρηθεί ως καταστροφή του εμπορίου ή υπαίτιες για τη μείωση των εταιρικών εσόδων στις ΗΠΑ καθώς και για σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας. Στην πραγματικότητα όμως συμβαίνει το αντίθετο. "Οι Αμερικανικές εταιρίες επενδύοντας  στην Ευρώπη συμβάλουν στη ανάπτυξη του εμπορίου και όχι στην καταστροφή του ", δήλωσε ο κ. Quinlan.
 
“Η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει να επανεξετάσει σοβαρά το επενδυτικό πλαίσιο με το οποίο λειτουργεί εάν επιθυμεί πραγματικά να προσελκύσει σοβαρές και σημαντικές επενδύσεις και να δημιουργήσει αρκετές και αξιόλογες θέσεις εργασίας” αναφέρει ο Γενικός Διευθυντής του Επιμελητηρίου κ. Σπυρτούνιας. Συνέχισε λέγοντας “Η χώρα μας αξιοποιώντας την σημαντική γεωγραφική της θέση, τις καλές παραδοσιακές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες της Μεσογείου καθώς και την εκπαίδευση που διαθέτει ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού της, κάλλιστα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό επενδυτικό κόμβο σε τομείς που διαθέτουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα. Αυτό που χρειάζεται είναι να πάρουμε τις σωστές εκείνες αποφάσεις και μέτρα που απαιτούνται έχοντας σαν γνώμονα το μέλλον της χώρας μας και των επόμενων γενεών και όχι το προσωπικό μας όφελος”.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις