Ζητά Ειδικές Οικονομικές Ζώνες στην παραμεθόριο με φορολόγηση 10% το ΕΒΕΑ

Τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στις παραμεθόριες περιοχές με ευνοϊκό καθεστώς φορολόγησης των επιχειρήσεων που θα εγκατασταθούν εντός αυτών, ζητεί το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας, προτείνοντας μείωση του φορολογικού συντελεστή κάτω του 10%, έναντι του 20% που ισχύει για την υπόλοιπη χώρα, με παράλληλη εφαρμογή της εργασιακής νομοθεσίας χωρίς διαφοροποιήσεις και υιοθέτηση ειδικών ρυθμίσεων στήριξης της απασχόλησης στις τοπικές κοινωνίες.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης με τη Διοικητική Επιτροπή του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, με κεντρικό θέμα την αναθεώρηση του επενδυτικού νόμου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Μίχαλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη, μέσω του επενδυτικού νόμου, να διπλασιαστεί το μέσο μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς και να επιλεγούν πέντε δυναμικοί κλάδοι οι οποίοι θα τύχουν ιδιαίτερης στήριξης Ο κ. Μίχαλος ζήτησε την ενεργό συμμετοχή των Επιμελητηρίων για την άμεση διοχέτευση πόρων του ΕΣΠΑ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στις ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ ειδικά για τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες στις παραμεθόριες περιοχές πρότεινε να ισχύσει:

Μειωμένος φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις εντός ΕΟΖ, κάτω του 10% σε σχέση με το 20% που ισχύει σήμερα για τις επιχειρήσεις ανά την επικράτεια.

· Απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης.

· Ειδικό δικαιοδοτικό καθεστώς και συγκεκριμένα να ισχύσουν για τις ΕΟΖ δύο βαθμοί δικαιοδοσίας αντί για τρεις, ώστε οι υποθέσεις να εκδικάζονται μέχρι και το δεύτερο βαθμό και οι αποφάσεις να είναι πλέον αμετάκλητες, προκειμένου να αποφευχθούν σημαντικές καθυστερήσεις λόγω προσφυγών, γεγονός που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους λόγους αποθάρρυνσης των ξένων επενδύσεων. Παράλληλα να συγκροτηθεί Διοικητική Επιτροπή επίλυσης διαφορών

· Οι επιχειρήσεις που θα ιδρυθούν και θα δραστηριοποιηθούν εντός των ΕΟΖ να αναλαμβάνουν και συγκεκριμένες δεσμεύσεις, με στόχο τη δημιουργία πρόσθετων πλεονεκτημάτων για τις τοπικές κοινωνίες. Τέτοιου είδους δεσμεύσεις θα μπορούσε να είναι το να οριστεί ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής ελληνικών προϊόντων. Δηλαδή ποσοστό της τάξης του 80% των έργων και των προμηθειών για την υλοποίηση των επενδύσεων να γίνει από ελληνικές εταιρίες. Επίσης ποσοστό τουλάχιστον 0,5% των μετά φόρων κερδών να αποδίδεται στην περιφέρεια που βρίσκεται η ΕΟΖ και να υπάρχει δέσμευση πρόσληψης, τουλάχιστον 20%, του ανειδίκευτου προσωπικού από την τοπική κοινωνία, μέσω του ΟΑΕΔ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις