ΣΕΒ: Το Μνημόνιο ξεπεράστηκε, χρειαζόμαστε εθνικό σχέδιο σωτηρίας


Το Μνημόνιο δεν εφαρμόστηκε και ξεπεράστηκε, αποτελεί παρελθόν για την Ελλάδα, δεν ανταποκρίνεται ούτε στις δυνατότητες ούτε στις ανάγκες της ελληνικής οικονομία και κοινωνίας. Είναι ανάγκη να αφιερωθούμε στη σταδιακή αντικατάσταση του στενού κορσέ του μνημονίου, από ένα σχέδιο εθνικής σωτηρίας και ανόρθωσης, είναι άμεση ανάγκη να διεκδικήσουμε μια νέα συμφωνία επανασύνδεσης με την ευρωπαϊκή οικογένεια, και αυτό θα συμβεί αν οι πολιτικές δυνάμεις το τόπου ξεπεράσουν τις μικροκομματικές τακτικές και συναγωνιστούν αντιπαραθέτοντας ρεαλιστικές στρατηγικές εθνικής διεξόδου.

Αυτά τόνισε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, σηματοδοτώντας την αυστηρή κριτική του ΣΕΒ απέναντι στο Μνημόνιο, με αναφορά σε ένα «ολοκληρωμένο πρόγραμμα ευρωπαϊκών προδιαγραφών, που να γράφει ‘Ελλάδα’ στην ούγια».

Ο κ. Δασκαλόπουλος εξέφρασε αμφιβολίες ακόμη και για τη δυνατότητα επιτυχίας, υπό τις παρούσες συνθήκες, του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, καθώς «ο υψηλός πιστωτικός κίνδυνος της χώρας γονατίζει το τραπεζικό σύστημα, εκτοξεύει το κόστος χρήματος σε απαγορευτικά ύψη και στερεύει την οικονομία από συναλλαγές. Με αυτές τις συνθήκες καμιά επένδυση δεν μπορεί να γίνει σήμερα, καμία ανάκαμψη δεν μπορεί να υπάρξει».

Τις θέσεις του ΣΕΒ, ο κ. Δασκαλόπουλος μετέφερε και σε επιστολή που απέστειλε προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Jose Manuel Barroso, την Παρασκευή, στην οποία χαρακτηριστικά αναφέρει για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων ότι «στη σημερινή συγκυρία και πέρα από όλα τα άλλα προβλήματα που υπάρχουν, κανένας ξένος επενδυτής δεν θα διανοηθεί να έρθει στην Ελλάδα, όσο οι αγορές αποτιμούν τους κινδύνους μιας επένδυσης στην Ελλάδας στα σημερινά υψηλά επίπεδα». «Οι ιδιωτικοποιήσεις θα αποφέρουν έσοδα και θα δημιουργήσουν συνθήκες ανταγωνισμού στις αντίστοιχε αγορές, εφόσον οι προτάσεις για επανεκκίνηση της οικονομίας και οι διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις, υλοποιηθούν με πληρότητα και αποτελεσματικότητα», αναφέρει η επιστολή.

Ο κ. Δασκαλόπουλος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, ανέφερε ότι στην επιστολή προς τον κ., Barroso περιλαμβάνεται η σύνοψη της στρατηγικής σύνοψης του ΣΕΒ για έξοδο από την κρίση, με άμεσες στοχεύσεις και ισοδύναμες προτεραιότητες, με άξονες την αποκατάσταση της δυνατότητας του ιδιωτικού τομέα να δημιουργεί θέσεις εργασίας και να παράγει πλούτο και ανάπτυξη.

Άμεση προϋπόθεση αποτελούν τα μέτρα για χορήγηση ρευστότητας στην οικονομία, η αποφασιστική υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και το άνοιγμα αγορών μέσω απελευθέρωσης επαγγελμάτων.

Υιοθέτηση επιθετικής πολιτικής για τη μείωση του δημοσίου χρέους: Σε αυτό το σημείο στην επιστολή του προς τον κ. Barroso, ο κ. Δασκαλόπουλος προτείνει τη δημιουργία οχήματος ειδικού σκοπού υποστηριζόμενο από περιουσιακά στοιχεία τύπου Eureka, το οποίο μέσω ήπιας πολιτικής θα προβεί στην επαναγορά ελληνικών ομολόγων, συμβάλλοντας στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Αναλυτικότερα τα έξι μέτρα που προτείνει ο ΣΕΒ στην Επιστολή του προς τον κ. Barroso είναι:

1. Άμεση απελευθέρωση των €7 δισεκατομμυρίων τα οποία προορίζονται ειδικά για την αποπληρωμή όσων οφείλει το κράτος στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό θα δώσει στην οικονομία ρευστότητα που απεγνωσμένα χρειάζεται.

2. Παράταση κατά δύο χρόνια (από το 2013 και 2014 στο 2015 και 2016) της περιόδου για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος €3,6 και €9,2 δισεκατομμυρίων αντιστοίχως. Αυτό θα συμβάλει στην επούλωση των τραυμάτων που προκάλεσαν οι δανειακές συμβάσεις στην κοινωνική συνοχή.

3. Χρηματοδότηση των επιπλέον κεφαλαιακών αναγκών που συνεπάγεται η παράταση μέσω:
• Της επαναδιαπραγμάτευσης με την ΕΚΤ για την πώληση του συνόλου των ελληνικών ομολόγων που κατέχει όχι στην ονομαστική τους αξία, αλλά στην τιμή αγοράς συν ένα εύλογο κέρδος της.
• Της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών όχι μέσω επιπλέον δανεισμού, αλλά με τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε για τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών.

4. Δημιουργία Οχήματος Ειδικού Σκοπού (SPV) (υποστηριζόμενο από περιουσιακά στοιχεία –τύπου Eureka), το οποίο μέσω ήπιας πολιτικής θα προβεί στην επαναγορά ελληνικών ομολόγων. Αυτό, σε συνδυασμό με τις αμέσως προηγούμενες ενέργειες, θα συμβάλει στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και έτσι θα διαλύσει τις αμφιβολίες για το μέλλον του «ελληνικού ευρώ».

5. Θεαματική αύξηση του ποσοστού απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων, π.χ. μέσω της ανάθεσης στις ελληνικές τράπεζες μεγάλου μέρους των τεχνικών διαδικασιών και της εκμετάλλευσης της δυνατότητάς τους να χρηματοδοτήσουν συγκεκριμένες επενδύσεις, υπό την επίβλεψη της ΕΚΤ και της ΕΤΕπ.

6. Αξιοποίηση των αδιάθετων κοινοτικών κονδυλίων ως εγγύηση υπέρ δανείων που θα χορηγήσει η ΕΤΕπ σε επιχειρήσεις. Σε συνδυασμό με την πιο πάνω πρόταση, αυτό θα συμβάλει στην επαναφορά της χώρας στον δρόμο της ανάπτυξης.

Ο κ. Δασκαλοπουλος τόνισε επίσης την ανάγκη για ένταξη της στρατηγικής σωτηρίας της Ελλάδας στο πλαίσιο μια ευρύτερης στρατηγικής αντιμετώπισης της συστημικής κρίσης που βιώνει η Ευρώπη.

Ο ίδιος, επανέλαβε ότι καμία προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας δεν θα είναι επιτυχής, αν δεν περιοριστεί άμεσα ο παρεμβατισμός του κράτους, και αν δεν αποκτήσουμε φορολογικό σύστημα κοινωνικά δίκαιο και οικονομοτεχνικά αποδοτικό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με την παράλληλη και αποφασιστική προώθηση όλων των στόχων.

Τέλος ο πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε ότι από την Ευρώπη ζητάμε ρεαλισμό και όχι δογματισμό, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αξιωματική αντιπολίτευση, για την οποία, όπως είπε, ευελπιστεί ότι θα ολοκληρώσει τη δική της ρεαλιστική στροφή, «θα απεγκλωβιστεί από την άγονη ρητορεία ενός παρωχημένου αντιμνημονιακού αγώνα και θα εισφέρει τις δικές της διακριτές προτάσεις στην ανάγκη της εθνικής αλλαγής από την οποία ουδείς δικαιούται να αυτοπεξαιρεθεί».
Του Χάρη Φλουδόπουλου

Πηγή:www.capital.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις