Αγροτικές επιδοτήσεις - Ενισχύσεις και αντιμετώπιση ΜΥΦ

Τώρα που τελείωσαν οι φορολογικές δηλώσεις έχουμε να αντιμετωπίσουμε  στις ΜΥΦ των αγροτών τις επιδοτήσεις, αλλά και γενικότερα τα έσοδα και τα έξοδα.
Η υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων του 2014, θα πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, σύμφωνα με την  παράταση που δόθηκε πρόσφατα.
Θα προσπαθήσουμε να δούμε αναλυτικά τις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν.

ΜΥΦ: ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΥΦ, δηλαδή ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ "ΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΦΟΡΟΥ", εννοόντας τις σημερινές ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ή ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΕΠΥΟ

1η περίπτωση
Αγρότης που δεν είναι ενταγμένος ούτε στο ειδικό, ούτε στο κανονικό καθεστώς.

Δεν υποβάλλουν καθόλου ΜΥΦ.

2Η περίπτωση
Αγρότης του ειδικού καθεστώτος

Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν μία ετήσια συγκεντρωτική κατάσταση εξόδων. Μπορεί κάποιος να έχει καταχωρήσει τα παραστατικά εξόδων στο λογιστικό του πρόγραμμα κατά ημερομηνία έκδοσης, άλλος να τα έχει καταχωρήσει με ημερομηνία 31.12.14, σε κάθε περίπτωση η υποβολή των ΜΥΦ εξόδων για τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, θα περιλαμβάνουν το διάστημα που θα αναγράφει 01.0.14-31.12.14. 
Δεν υποβάλλουν ΜΥΦ για τα έσοδα τους. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα σταλούν οι επιδοτήσεις οι οποίες είναι έσοδα και για τις οποίες πολύς λόγος γίνεται.
Εξαίρεση αποτελούν οι περιπτώσεις αγροτών ειδικού καθεστώτος, οι οποίοι (με απόφαση που έχουν από την ΔΥΟ αρμοδιότητας τους), έχουν εκδώσει οι ίδιοι τιμολόγια πώλησης. Στην περίπτωση αυτή υποβάλλουν κανονικά 3μηνη ΜΥΦ εσόδων. 

3η περίπτωση
Αγρότης του κανονικού καθεστώτος.

Για τα έσοδα του θα υποβάλλει καταστάσεις για κάθε 3μηνο, ενώ για τα έξοδά του θα υποβάλλει μία ετήσια κατάσταση. Στα έσοδά του θα συμπεριλάβει τις επιδοτήσεις που υπάρχουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίες έχουν πληρωθεί εντός του έτους 2014 (01.01.14-31.12.14). Ξεκαθαρίζουμε εδώ (για μία ακόμη φορά) ότι οι ΜΥΦ δεν έχουν καμία σχέση με τον προσδιορισμό του Ε-3 της φορολογικής τους δήλωσης. 
Το σύνολο των επιδοτήσεων για τις ΜΥΦ, μπορεί κάποιος να το δει από τη βεβαίωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, στην οποία αναφέρονται όλες οι επιδοτήσεις που πληρώθηκαν εντός του έτους 2014, ότι χρειαζόμαστε δηλαδή για τη ΜΥΦ. Μπορείτε επίσης να τις δείτε και από την κατάσταση πληρωμών, μόνο που εκεί θα χρειαστεί να κάνετε άθροιση των επιμέρους ποσών.
Προσοχή: μην θεωρήσει κανείς ότι το σύνολο των επιδοτήσεων που καταχωρήσαμε για τον προσδιορισμό του Ε-3 του έτους 2014, είναι το ίδιο που θα υποβληθεί στη ΜΥΦ. Στον προσδιορισμό των εσόδων του Ε-3 περιλαμβάνονται επιδοτήσεις που πληρώθηκαν  και το έτος 2015, ενώ στη ΜΥΦ θα συμπεριληφθούν και επιδοτήσεις που αφορούν προηγούμενα έτη και πληρώθηκαν εντός του 2014.
Συμπέρασμα: Στη ΜΥΦ εσόδων του αγρότη κανονικού καθεστώτος, στέλνουμε όλες τις  επιδοτήσεις που πληρώθηκαν εντός του έτους 2014, ανεξάρτητα ποια χρονιά φορούν.

4η περίπτωση
Αγρότης του ειδικού καθεστώτος - επαγγελματίας.
Η ΠΟΛ.1024/17.01.14 ορίζει ότι η κάθε δραστηριότητα κρίνεται αυτοτελώς. Αυτό σημαίνει ότι η έναρξή στη Δ.Ο.Υ. περιλαμβάνει μόνο τον ΚΑΔ της δραστηριότητας του και τίποτε άλλο.  
Έστω λοιπόν, ένας επαγγελματίας (π.χ. έμπορος υποδημάτων) ο οποίος έχει παράλληλα αγροτική καλλιέργεια και λαμβάνει και κάποιες επιδοτήσεις. Εδώ έχουμε τις εξής περιπτώσεις:
α. Στο μητρώο να έχει δηλώσει τη δραστηριότητα εμπορίας υποδημάτων και μόνο. Τότε: 
i. θα υποβάλλει κανονικά τις 3μηνες ΜΥΦ για έσοδα και έξοδα της δραστηριότητας του (εμπορία υποδημάτων). 
ii. Στη ΜΥΦ των εξόδων του 4ου 3μήνου θα συμπεριλάβει όλα τα έξοδα του έτους 2014 που έκανε για την αγροτική του παραγωγή.
iii. Στα έσοδα του δεν θα συμπεριλάβει τίποτε από τις πωλήσεις των αγροτικών του προϊόντων.
β. Στο μητρώο να έχει δηλώσει εκτός από την δραστηριότητα εμπορίας υποδημάτων και δευτερεύουσες δραστηριότητες τα αγροτικά, π.χ. καλλιέργεια δημητριακών, βαμβακιού, καπνού κλπ. Τότε: 
i. Στις 3μηνες ΜΥΦ για έσοδα της δραστηριότητας του (εμπορία υποδημάτων), θα συμπεριλάβει και τα έσοδα της αγροτικής του δραστηριότητας. 
ii. Στη ΜΥΦ εξόδων της εμπορικής δραστηριότητας του 4ου 3μήνου, θα συμπεριλάβει όλα τα έξοδα του έτους για την αγροτική δραστηριότητα. Από τη στιγμή δηλαδή που κάποιος πήγε και δήλωσε χωρίς να έχει υποχρέωση (άρα προαιρετικά) τις αγροτικές δραστηριότητες, αυτές αντιμετωπίζονται σαν να είναι του κανονικού καθεστώτος.

Προσοχή: Επειδή στις περιπτώσεις αυτές  τα έξοδα τα καταχωρούμε στην ημερομηνία έκδοσης, δεν υπάρχει πρόβλημα αν τα αγροτικά έξοδα υποβληθούν στις ΜΥΦ των επαγγελματιών ανά 3μηνο.

5η περίπτωση
Αγρότης του κανονικού καθεστώτος - επαγγελματίας.
α. Υποβάλλονται οι ΜΥΦ των εσόδων κάθε 3μηνο.
β. Στις ΜΥΦ των εσόδων συμπεριλαμβάνονται και οι πωλήσεις της επαγγελματικής του δραστηριότητας και οι πωλήσεις των αγροτικών προϊόντων.
γ. Στις ΜΥΦ των εξόδων συμπεριλαμβάνονται στο 4ο 3μηνο όλα τα έξοδα του έτους.
δ. Στην περίπτωση (είναι το πιο πιθανό), που οι καταχωρήσεις των αγροτικών εξόδων έχουν γίνει στην ημερομηνία έκδοσης των παραστατικών, τότε συμπεριλαμβάνονται κανονικά στις 3μηνιαίες ΜΥΦ των εξόδων.

Ανακεφαλαίωση - επισημάνσεις:
Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος δεν στέλνουν ΜΥΦ εσόδων.
Οι επιδοτήσεις που συμπεριλαμβάνονται  στις ΜΥΦ, είναι όλες όσες έχουν καταβληθεί στους παραγωγούς το έτος 2014 (01.01.14-31.12.14).
Δεν ενδιαφέρει ποιο έτος αφορούν οι επιδοτήσεις, αλλά η ημερομηνία πληρωμής.
Στην περίπτωση αυτή βοηθάει η βεβαίωση του ΟΠΕΚΕΠΕ για φορολογική χρήση, γιατί περιλαμβάνει τις πληρωμές εντός του έτους 2014.
Στις ΜΥΦ περιλαμβάνονται όλων των ειδών οι επιδοτήσεις: ενιαία ενίσχυση, διεπαγγελματική βάμβακος, εξισωτική αποζημίωση, μέτρο 112 ενίσχυσης νέων αγροτών, μέτρο 144 αναδιάρθρωσης καπνού΄, επενδυτικών δαπανών, ανανέωσης εξοπλισμού και  γενικότερα ότι εμφανίζεται στη σελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ με ημερομηνία πληρωμής 2014.
Η υποβολή των επιδοτήσεων γίνεται με αντισυμβαλλόμενο τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τα στοιχεία του οποίου έχουν ήδη αναρτηθεί από το Σύλλογό μας  σε προηγούμενη ανακοίνωση.
Δεν μας ενδιαφέρει τι θα κάνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ και πως θα υποβάλλει τις δικές του καταστάσεις.

Νομίζω ότι δεν ξεχνάω κάποια άλλη περίπτωση. Αν παρ’ όλα αυτά υπάρχει κάτι που έχει εντοπίσει κάποιος/α συνάδελφος, καλό θα ήταν να ενημερώσει ώστε να αναβαθμιστεί η ενημέρωση και να ενημερωθούμε όλοι για κάθε περίπτωση που ενδεχομένως δεν λάβαμε υπόψη.