Μνημόνιο συνεργασίας με το Επιμελητήριο Άρτας υπέγραψε την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016 η Διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) στην Άρτα εδραιώνοντας έτσι και θεσμικά τη μεταξύ τους συνεργασία με προφανή στόχο τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και φυσικά τη διεύρυνση των εξαγωγών.
Ειδικότερα, οι δύο φορείς συμφώνησαν να συνεργαστούν αξιοποιώντας τη μακροχρόνια εξειδίκευση και εμπειρία του ΣΕΒΕ σε θέματα εξωστρέφειας με στόχο:
· την προώθηση της εξωστρεφούς επιχειρηματικής κουλτούρας στους επιχειρηματίες και τα στελέχη επιχειρήσεων
· την εκπαίδευση/κατάρτιση και συμβουλευτική του ανθρώπινου δυναμικού σε εξειδικευμένα θέματα που σχετίζονται με την εξωστρέφεια και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων
· τη διοργάνωση εκδηλώσεων και επιχειρηματικών συναντήσεων.
Για την υλοποίηση της μεταξύ τους συνεργασίας οι δύο φορείς θα προχωρήσουν σε αξιοποίηση εθνικών, κοινοτικών και διεθνών χρηματοδοτικών μέσων, προώθηση θεμάτων και κοινών δράσεων των δύο φορέων, αξιοποίηση σε τεχνικό επίπεδο της υποδομής, τεχνογνωσίας και εμπειρίας του ΣΕΒΕ σε θέματα εξαγωγών και εξωστρέφειας γενικότερα.
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των στόχων του Μνημονίου τα δύο μέρη συμφώνησαν και ιδρύεται Παράρτημα του ΣΕΒΕ στο κτίριο του Επιμελητηρίου Άρτας.
«Η προώθηση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων της Άρτας, η ανάδειξη, προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων με παράλληλη εξειδίκευση της πρωτογενούς μας παραγωγής αποτελεί προτεραιότητα της Διοίκησης του Επιμελητηρίου για το τρέχον έτος και με την τεχνογνωσία και εξειδικευμένη γνώση του ΣΕΒΕ είμαστε διατεθειμένοι να πάμε μακριά», επισήμανε ο Χρήστος Παπάζογλου.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας χαρακτήρισε την υπογραφή του Μνημονίου συνεργασίας ως «ακόμη ένα, αλλά εξαιρετικά σημαντικό βήμα για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την εξωστρεφή πορεία της Άρτας και των Αρτινών επιχειρήσεων» και πρόσθεσε: «Πέρα και πάνω από τις δικές μας παραγωγικές, εμπορικές και εξαγωγικές επιδιώξεις, στόχος μας είναι και η από κοινού διεκδίκηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την συμμετοχή σε εκθέσεις, τη διοργάνωση συνεδρίων για τις εξαγωγές, για την κατάρτιση και εκπαίδευση των εργαζομένων μας.
Τέλος, ο κ. Παπάζογλου ευχαρίστησε τον Χρήστο Κολιό, μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, αλλά και του ΔΣ του ΣΕΒΕ, για την ουσιαστική συμβολή του στην επίτευξη αυτής της συνεργασίας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Κυριάκος Λουφάκης επισήμανε πως με τη συμφωνία δίνεται η ευκαιρία στους δύο φορείς να προωθήσουν με κοινές δράσεις την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων της περιοχής, διεκδικώντας, μεταξύ άλλων, χρηματοδοτικούς πόρους με κατεύθυνση την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων.
«Η κρίση δεν φέρνει μόνο προβλήματα, αλλά γεννά και ευκαιρίες» είπε και ανέδειξε την ανάγκη της χώρας να γίνει παραγωγική και να εξάγει. Τα προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα της Άρτας (νωπά φρούτα, ιχθυηρά, γαλακτοκομικά προϊόντα, ζώντα ζώα κ.ά.) έχουν ιδιαίτερες δυνατότητες εξαγωγών και ο ΣΕΒΕ με την τεχνογνωσία και τις επαφές του σε όλες τις χώρες στόχους, θα βοηθήσει ουσιαστικά τις εταιρείες που έχουν πραγματικές δυνατότητες να εξάγουν σε όλο τον κόσμο» ανέφερε.
«Καταρχάς, θα πρέπει να κάνετε τα προϊόντα σας γνωστά στον πελάτη» τόνισε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει «Δοκίμασα κάποιες από τις σπεσιαλιτέ σας και πιστεύω ότι μπορούν να κάνουν διεθνή καριέρα, αν δεν κάνουν ήδη».
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ υποστήριξε εξάλλου πως οι επιχειρήσεις που δεν έχουν ένα τέτοιο μέγεθος, που να τους επιτρέπει να κάνουν εξαγωγές και να ικανοποιούν τις ανάγκες του πελάτη, θα πρέπει να στραφούν σε συνεργασίες με επιχειρήσεις του ίδιου αντικειμένου, ώστε να αποκτήσουν το απαραίτητο μέγεθος που απαιτεί η αγορά και να μπορούν να εξάγουν. «Πρέπει να στηριχθούμε σε συνεργασίες και να εκμεταλλευτούμε τα πλεονεκτήματα που έχουμε. Ο ΣΕΒΕ μπορεί να παίξει κεντρικό ρόλο σ’ αυτόν τον τομέα», ανέφερε.
Στην υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, εκτός των προέδρων των δύο φορέων, παραβρέθηκαν το μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΒΕ Θωμάς Βασσάρας, η εντεταλμένη σύμβουλος του ΣΕΒΕ Βασιλική Λούντζη, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Άρτας, καθώς και εκπρόσωποι εξαγωγικών επιχειρήσεων της Άρτας.
Λίγα λόγια για τις εξαγωγές της Ηπείρου-Άρτας
Στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Άρτα για την υπογραφή του ΜOU με το Επιμελητήριο Άρτας o Πρόεδρος και τα μέλη της αποστολής του ΣΕΒΕ επισκέφθηκαν την επιχείρηση «ΟΜΙΛΟΣ ΚΟΛΙΟΥ ΑΒΕΕ», μια δυναμική επιχείρηση-μέλος του ΣΕΒΕ. Η εταιρία ΚΟΛΙΟΣ ABEE ιδρύθηκε το 1994, ακολουθώντας τις επιτυχημένες δραστηριότητες της μητρικής εταιρίας “ΚΟΛΙΟΣ Ο.Ε”. Παράγει και εμπορεύεται ακτινίδια, πορτοκάλια και μανταρίνια. Έχει ένα αξιοσημείωτο ρεκόρ στις εξαγωγές από το 1985 όταν ξεκίνησε με τις εξαγωγές φρούτων στην Γερμανική αγορά. Οι εξαγωγές συνεχίζονται από τότε σε χώρες όπως Ιταλία, Ισπανία, Ρωσία, Λευκορωσία, Ουκρανία, Σερβία, Τσεχία, Πολωνία, Ουγγαρία και Βουλγαρία αλλά και χώρες της Ασίας.
Ο αγροτικός κλάδος είναι ιδιαίτερα σημαντικός και για την Ήπειρο, με τις εξαγωγές τροφίμων να συνεισφέρουν με 68% στις εξαγωγές της περιφέρειας το 2014. Όπως είναι γνωστό, οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι η «βαριά βιομηχανία» της περιφέρειας, με κατ’ εξοχήν εξαγωγικό προσανατολισμό. Μάλιστα την τελευταία πενταετία οι εξαγωγές ιχθυηρών από την Ήπειρο διαγράφουν άνοδο με υψηλό μέσο ρυθμό, ενώ έχουν συνολικά διπλασιαστεί σε αξία. Σημαντική είναι και η συνεισφορά των γαλακτοκομικών (μερίδιο 17%) στο καλάθι εξαγωγών της Ηπείρου.
Μια σύντομη αναφορά για την εξαγωγική δραστηριότητα της Άρτας. Συμμετέχει με μερίδιο 12,5% στις εξαγωγές της περιφέρειας και η πορεία των εξαγωγών του νομού βαίνει αυξανόμενη με υψηλό μέσο ρυθμό 13% στο διάστημα 2010-2014. Σημαντικότεροι εξαγωγικοί κλάδοι είναι διαχρονικά οι νωποί καρποί & φρούτα (μερίδιο 26%) και τα γαλακτοκομικά (20%), ενώ από το 2013 μεγάλη κίνηση καταγράφεται στις εξαγωγές ζωντανών ζώων (μερίδιο 13%). Βασικότεροι εξαγωγικοί προορισμοί είναι η Αλβανία (μερίδιο 30%), η Ιταλία (12%), ο Καναδάς (10%), το Ουζμπεκιστάν (7%) και οι ΗΠΑ (6%).
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις