Μπροστά στο ενδεχόμενο κλειστών συνόρων βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά «μπορεί ακόμα και να κλείσουν τα σύνορα, παρ' ότι η Ελλάδα θα είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της».
Μιλώντας στην εκπομπή «στον ενικό» και τον Νίκο Χατζηνικολάου ο κ. Μουζάλας για τις τυχόν συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης δήλωσε: «Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι θα υπάρξει ένα μεγάλο πρόβλημα, αλλά θα είναι διαχειρίσιμο διότι με το που θα κλείσουν τα σύνορα, θα μειωθούν οι ροές. Θα εγκλωβιστεί ένας αριθμός, μπορεί να είναι 50.000 μπορεί να είναι 70.000. Είναι ένας αριθμός ο οποίος, αν είμαστε οργανωμένοι, είναι διαχειρίσιμος».
Αναφερόμενος στο ποιος τρόπος είναι ο πλέον ενδεδειγμένος για να μειωθούν οι μεταναστευτικές το ροές, ο αναπληρωτής υπουργός είπε: «Το να μειωθούν οι ροές μπορεί να γίνει δημιουργώντας έναν ασφαλή διάδρομο για τους πρόσφυγες. Θα μπορούσε να είναι το resettlement από την Τουρκία. Θα μπορούσε να είναι το relocation από αυτές τις χιλιάδες που έχουμε αναλάβει εμείς».
Ο κ. Μουζάλας επανέλαβε την τοποθέτηση της ελληνικής κυβέρνησης ότι η χώρα μας ζητάει ασφαλή διάδρομο για τους πρόσφυγες από Τουρκία, Ιορδανία και Λίβανο, και άμεση επανεισδοχή στην Τουρκία όσων δεν αιτούνται άσυλο ή δεν δέχονται οικειοθελή επιστροφή.
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρέθηκε απροετοίμαστη στο προσφυγικό. «Η πρώτη φορά που συνεδρίασε η ΕΕ για το προσφυγικό ήταν στις 27 Απριλίου, ως τότε δεν έχει αντιληφθεί τη μεγάλη του έκταση. Οι πρώτες αποφάσεις πάρθηκαν τέλη Μαΐου του 2015».
Υποστήριξε μάλιστα πως γίνονται προσπάθειες ενοχοποίησης της Ελλάδας από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά στο εσωτερικό, σε πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση έχει τη βοήθεια της αντιπολίτευσης για το προσφυγικό.
Σχετικά με την ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια, ο αναπληρωτής υπουργός περιέγραψε πως τα 475 εκατ. ευρώ αφορούν χρήματα πριν την προσφυγική κρίση, που προορίζονταν για την Ελλάδα ως το 2020 για το μεταναστευτικό, εκ των οποίων έχουν δεσμευτεί περίπου τα 50 εκατ. Επίσης, 70 εκατομμύρια έχουν έρθει ως έκτακτη επιχορήγηση και έχουν διοχετευθεί στην Υπηρεσία Ασύλου και σε άλλες υπηρεσίες.
Οσον αφορά τις συνθήκες που επικρατούν στα προαναχωρητικά κέντρα, ο κ. Μουζάλας παραδέχτηκε πως δεν είναι περήφανος καθώς υπήρχαν προβλήματα οικονομικά στη σίτιση και στην αναδιαμόρφωση των χώρων και εξέφρασε την πεποίθηση πως σε ένα μήνα θα έχει βελτιωθεί η κατάσταση.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις