Η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς μπαίνει στην τελική ευθεία μετά την άφιξη των επικεφαλής και πλέον έρχεται η ώρα να μάθουν τα οκτώ εκατομμύρια φορολογουμένων ποιος ακριβώς θα πληρώσει τον λογαριασμό.
Η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να μην εφαρμόσει όσα ρητά αναφέρει το Μνημόνιο για άμεση αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των αγροτών από το 13% στο 20% (και στο 26% για το 2017).
Θα προσπαθήσει να φορολογήσει τους αγρότες με την κλίμακα των μισθωτών, ώστε και εκείνοι να κάνουν χρήση του αφορολογήτου (στα εισοδήματά τους, βέβαια, θα ενταχθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις). Με δεδομένο ότι οι αγρότες εμφανίζουν πολύ χαμηλά εισοδήματα, οι δανειστές αναμένεται να εγείρουν θέμα δημοσιονομικού κόστους.
Συνολικά, αυτές οι κατηγορίες αριθμούν 5,4 εκατομμύρια άτομα. Από αυτούς, περίπου 1,445 εκατομμύρια δηλώνουν εισοδήματα έως 5.000 ευρώ και δεν πρόκειται να θιγούν. Εκείνοι που κινδυνεύουν είναι όσοι εμφανίζουν αποδοχές από 10.000 έως 40.000 ευρώ, δηλαδή περίπου δύο εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα (να σημειωθεί ότι η έκπτωση φόρου αφορά όλους όσους εμφανίζουν αποδοχές έως και 42.000 ευρώ τον χρόνο).
Η ελληνική πλευρά δεν θέλει να μειώσει την έκπτωση φόρου, καθώς αυτό θίγει μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Θα προσπαθήσει να αντλήσει πρόσθετα έσοδα αυξάνοντας τους φόρους στους περίπου 300.000 Ελληνες με αποδοχές άνω των 30.000 ευρώ ετησίως. Αν υιοθετηθεί αυτό το σενάριο, οι επιβαρύνσεις θα ξεκινούν από τα 400-500 ευρώ κατ’ άτομο
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις