Η Παγκόσμια Τράπεζα ανησυχεί για επικείμενη επισιτική κρίση

Η Παγκόσμια Τράπεζα ύστερα από το 10% ανόδου στις τιμές τροφών για τον μήνα Ιούλιο προειδοποίησε ότι η ανθρωπότητα πλησιάζει σε μια νέα επισιτική κρίση.Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι τιμές ανέβηκαν εξαιτίας της ξηρασίας που έπληξε τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.Τα προϊόντα που εμφάνισαν την μεγαλύτερη άνοδο τιμών είναι το καλαμπόκι 25%,ο σίτος και η σόγια17%.Το μοναδικό τρόφιμο που πέφτει η τιμή του είναι το ρύζι κατα 4%.
Επίσης η Παγκόσμια Τράπεζα υποστήριξε ότι οι χώρες που επηρεάσει η κρίση είναι αυτές που εισάγουν τα βασικά τους τρόφιμα.
Ο διεθνής οργανισμός επανέλαβε την έκκλησή του προς την αμερικανική κυβέρνηση να περιορίσει τη χρήση καλαμποκιού για την παραγωγή βιοκαυσίμων. Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ το 40% της εγχώριας παραγωγής καλαμποκιού κατευθύνεται στην παραγωγή βιοκαυσίμων και όχι προς βρώση. Ο συνολικός δείκτης τροφίμων της Παγκόσμιας Τράπεζας εμφάνισε τον Ιούλιο αύξηση 6% σε ετήσια βάση, όντας 1% υψηλότερα σε σύγκριση με το ιστορικό υψηλό επίπεδό του το οποίο είχε αγγίξει το Φεβρουάριο του 2011.
Ο διεθνής οργανισμός για μία ακόμη φορά προέτρεψε τις κυβερνήσεις να στηρίξουν κυρίως τις «ευαίσθητες» κοινωνικές ομάδες, με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιονγκ Κιμ, να τονίζει ότι:«δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στη συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών τροφίμων να καταστρέψει ολόκληρα τμήματα του πληθυσμού αρκετών χωρών».
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις