Χαρακόπουλος:Ζωοτροφές &Ελληνικό αίτημα στην ΕΕ για τη στήριξη κτηνοτροφίας

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Μάξιμος Χαρακόπουλος απάντησε στην ερώτηση της  βουλευτού Β΄ Πειραιώς του ΚΚΕ κας Διαμάντως Μανωλάκου,για αύξηση τιμών στις ζωοτροφές.Επίσης ανφέρθηκε στην εξισωτική και στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Πετρελαίου.


Αναλυτικότερα  σημεία της απάντησης του είναι τα κάτωθι:
Ελληνικό αίτημα στην ΕΕ για μέτρα στήριξη των κτηνοτρόφων
«Στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στην Κύπρο στις 11 Σεπτεμβρίου προτείναμε τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης των τιμών των τροφίμων και των ζωοτροφών. Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, μετά από ελληνικό αίτημα, προστέθηκε στα προς συζήτηση θέματα η κατάσταση κρίσης στον τομέα της κτηνοτροφίας, λόγω της σημαντικής αύξησης των τιμών των ζωοτροφών και την οικονομική κρίση. Στο ελληνικό αίτημα περιγράφονται οι κίνδυνοι βιωσιμότητας της ελληνικής κτηνοτροφίας και ζητείται η λήψη βραχυπρόθεσμων, αλλά και μεσοπρόθεσμων μέτρων, για να αποτραπεί η κατάρρευση της κτηνοτροφίας. Γίνεται σαφές ότι πέρα από τα προγράμματα κρατικών ενισχύσεων, είναι αναγκαία η ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης ΕΕ».

Ενίσχυση της καλλιέργειας ψυχανθών
«Επιπλέον ζητούμε τη στήριξη της καλλιέργειας των ψυχανθών για την παραγωγή ζωοτροφών, όπως γινόταν παλαιότερα με τα ενεργειακά φυτά. Η αύξηση της καλλιέργειας ψυχανθών, που περνά μέσα από την αναμόρφωση και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, καθώς θα μπορούσε να μπει στο λεγόμενο «πρασίνισμα», ενισχύει την απεξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές ζωοτροφών. Με τη νέα ΚΑΠ, το 2014, θα μπορούν να υπάρξουν και κίνητρα για την καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών».

Αλώβητες Εξισωτική και Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης Πετρελαίου
«Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και ενώ γίνονται περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, προκειμένου η χώρα να μπορέσει να εκπληρώσει τα κριτήρια δημοσιονομικής προσαρμογής και να μείνει όρθια, τόσο η Εξισωτική Αποζημίωση, όσο και η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου, παρά τις περί αντιθέτου πληροφορίες, παρέμειναν αλώβητες στα περσινά επίπεδα: στα 160 εκατομμύρια ευρώ η Εξισωτική Αποζημίωση  και στα 163 εκατομμύρια ευρώ η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου. Αυτές τις μέρες θα δοθεί η πρώτη δόση των 80 εκατομμυρίων και τα υπόλοιπα το αμέσως επόμενο διάστημα».

Άνοιξε η στρόφιγγα των δανείων από την Πειραιώς

«Μετά τη μεταβίβαση της Αγροτικής Τράπεζας στην Πειραιώς άνοιξε η στρόφιγγα της χρηματοδότησης και δίνονται δάνεια σε αγρότες και κτηνοτρόφους, όχι μόνο λήπτες της ενιαίας ενίσχυσης, αλλά και στους χοιροτρόφους και πτηνοτρόφους, καθώς και σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της συγκέντρωσης αγροτικών προϊόντων, που χρειάζονται ρευστότητα».

Εντός Οκτωβρίου η προκαταβολή 1,1 δις της ενιαίας ενίσχυσης

«Στην κατεύθυνση ενίσχυσης της ρευστότητας των αγροτών εντάσσεται και η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, σε συνεννόηση με την ΕΕ, να δοθεί έγκαιρα εντός του Οκτωβρίου το 50% της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης. Μιλάμε για πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ που θα πέσει στην ελληνική περιφέρεια».

Σε δύο μήνες αξιολογήθηκαν 2.000 αιτήσεις Σχεδίων Βελτίωσης
Στα Σχέδια Βελτίωσης έχουμε δώσει προτεραιότητα, ιδιαίτερα σε αυτά που αφορούν στους κτηνοτρόφους. Όταν πήγαμε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρήκαμε 7.700 σχέδια που ήταν κυριολεκτικά βαλτωμένα! Σε ενάμιση χρόνο είχε γίνει η αξιολόγηση μόλις διακοσίων σχεδίων. Σ’ αυτούς τους δυο μήνες έχουν αξιολογηθεί πάνω από δυο χιλιάδες αιτήσεις».

Ρύθμιση για τα μη νόμιμα ποιμνιοστάσια

«Πρόθεσή μας είναι σε συνεργασία και συνεννόηση με το ΥΠΕΚΑ να προχωρήσουμε σε νομοτεχνική ρύθμιση που θα δίνει παράταση στα ποιμνιοστάσια που δεν είναι νόμιμα και πρέπει να μετεγκατασταθούν».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις