Σημεία συνέντευξης Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Δωρεάν διανομή τροφίμων σε ανθρώπους με μειωμένο εισόδημα

Σε αυτή την εποχή, έχει μεγάλη σημασία, όταν ανεβαίνουν οι τιμές και οι άνθρωποι με μειωμένο εισόδημα δεν μπορούν να αποκτήσουν ούτε τα στοιχειώδη αγαθά, δίνουμε βοήθεια σε τρόφιμα, ύψους 23,3 εκατ. ευρώ. Αυτό αφορά 5 βασικά αγαθά, δηλαδή ρύζι, μακαρόνια, λάδι, που γίνεται για πρώτη φορά και δίνουμε 5.000 τόνους, φέτα ΠΟΠ ελληνική και γραβιέρα Κρήτης. Η συνολική ποσότητα είναι 10.500 τόνοι, περίπου 10.000 φορτηγά τρόφιμα. Αυτό αφορά 750.000 δικαιούχους, μεγάλο αριθμό οικογενειών σε όλη την Ελλάδα. Εμείς διασφαλίζουμε τα χρήματα και κάνουμε το διαγωνισμό, αλλά η διανομή και οι τελικοί δικαιούχοι ορίζονται από τους συνεργαζόμενους φορείς, όπως η εκκλησία, οι ενορίες, οι ενώσεις απόρων, οι άνεργοι. Υπάρχουν, περίπου, 730 φορείς που συνεργάζονται μαζί μας και μας καθοδηγούν που να πάνε τα τρόφιμα αυτά. Αν κάποιος θα ήθελε να διερευνήσει αν είναι δικαιούχος θα πρέπει να απευθυνθεί στον ανάλογο φορέα. Γίνονται 2 ακόμα δράσεις που γίνονται για τα σχολεία. Θα δώσουμε αντίστοιχη βοήθεια σε σχολεία της Περιφέρειας, αυτή τη φορά, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας. Θα δώσουμε  2 προϊόντα. Θα δώσουμε φρουτοσαλάτα, για να μάθουν από αυτές τις ηλικίες τα παιδιά να τρώνε ελληνικά φρούτα και λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα.

 Έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις και επειδή είναι διαφορετικές οι εταιρίες που έχουν πάρει μέρος στο διαγωνισμό, θα αρχίσει η κάθε εταιρεία μόλις πάρει τις λίστες μας, κατά νομό και κατά περιφέρεια, να κάνει τις διανομές. Θα αρχίσει και θα τελειώσει μέσα στο Νοέμβριο γιατί αμέσως μετά θα ανοίξουμε το διαγωνισμό του 2013.

 «Αναζητούμε λύσεις για προβλήματα που προέκυψαν από την πώληση της ΑΤΕ στην Πειραιώς»

 Με την πώληση της ΑΤΕ, ενός τμήματος της ΑΤΕ, στην Τράπεζα Πειραιώς, ένα κομμάτι που αφορούσε στους γεωργούς, το 80% εξυπηρετούμενα δάνεια μεταφέρθηκε στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ το 20% έμεινε στην παλιά ΑΤΕ. Γίνονται διεργασίες και προς τη μια και προς την άλλη κατεύθυνση να λύσουμε 2-3 προβλήματα, ένα από τα οποία είναι κι αυτό. Έχουμε ένα μεγάλο ποσό εγγυοδοσίας,  για παράδειγμα, κάποιος είχε πάρει ένα δάνειο 2.000 ευρώ κι επειδή έπρεπε να βάλουν ως  εγγύηση 2 στρέμματα χωράφι, παίρνανε ένα ολόκληρο χωράφι 10-20 στρέμματα και το έβαζαν ως εγγύηση. Ζητήσαμε, τόσο από το 20% από την παλιά ΑΤΕ, τόσο και από την Τράπεζα Πειραιώς να γίνει απομείωση αυτής της μεγάλης έκτασης εγγυοδοσίας. Αυτό είτε αφορά χωράφια, είτε οικόπεδα, είτε σπίτια. Προσπαθούμε να λύσουμε και αυτό το πρόβλημα.

 Μέσα στον Οκτώβριο η πρώτη δόση της ενιαίας ενίσχυσης, ύψους 1,1 δις €

Από την πρώτη στιγμή που πήγα στο Υπουργείο και μέχρι στιγμής το καταφέρνουμε, να δοθούν την ημέρα που πρέπει, είτε οι κοινοτικές επιδοτήσεις , είτε οι ενισχύσεις από την Ε.Ε., ή ενισχύσεις που δώσαμε στους γεωργούς από δικούς μας πόρους.

Μέσα στο καλοκαίρι δώσαμε την εξισωτική αποζημίωση, που είναι μεγάλο εθνικό μας κομμάτι και πριν λίγες μέρες επιστρέψαμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης πετρελαιοειδών, για να μειώσουμε τη δαπάνη των γεωργών, που είναι το κόστος ενέργειας. Έχουμε ζητήσει από την Ε.Ε., και είναι σημαντικό αυτό, να μας επιτρέψει να δώσουμε 50% προκαταβολή από τις επιδοτήσεις του 2012, αντί δηλαδή, να δώσουμε όλες τις επιδοτήσεις μετά τις 15 Δεκεμβρίου, γιατί τότε δίνονται κανονικά, να δώσουμε το μισό της ενίσχυσης μετά τη 15η Οκτωβρίου. Δίνουμε μάχη για να το καταφέρουμε. Αφορά χιλιάδες αγρότες και το ποσό είναι 1,1 δις ευρώ, που θα δοθεί μετά τις 15 Οκτωβρίου και το υπόλοιπο 1,1 δις ευρώ θα δοθεί μετά τις 15 Δεκέμβρη. Η γεωργία μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης του τόπου και τα νούμερα αυτά το αποδεικνύουν. Πέρα από τα προϊόντα  που συγκομίζουν οι γεωργοί, θα βάλουν στην εθνική οικονομία 2,2 δις ευρώ τους επόμενους μήνες.

Συνομιλία με βαμβακοκαλλιεργητές στο Θεσσαλικό κάμπο, των οποίων οι καλλιέργειες υπέστησαν ζημιές από το πράσινο σκουλήκι

Για την αύξηση της τιμής του βαμβακιού


Η φετινή χρονιά ήταν καλή για το βαμβάκι, αλλά κάποιες  μικρές περιοχές, διάσπαρτες στον κάμπο της Θεσσαλίας, έχουν υποστεί τεράστια ζημιά από το πράσινο σκουλήκι, παρά το ότι είναι εγκεκριμένα 13 φάρμακα για την αντιμετώπιση του πράσινου σκουληκιού. Φαίνεται ότι, είτε δεν έγινε σωστή χρήση, είτε και τα έντομα γίνονται ανθεκτικά σε κάθε μορφή σκευασμάτων. Οι άνθρωποι έχουν πάθει ζημιά. Περιμένουμε να δούμε τα στοιχεία, εάν υπήρξαν μειώσεις των αποδόσεων, έτσι ώστε να παρέμβουμε  και να υποστηρίξουμε το χαμένο τους εισόδημα.

Το γεγονός ότι υπάρχει ένα άλλο φάρμακο που χρησιμοποιείται σε κάποια άλλη καλλιέργεια, για παράδειγμα οι Ισπανοί το χρησιμοποιούν στην καλλιέργεια ντομάτας που είναι ακίνδυνο θεωρητικά, για τον καλλιεργητή, αναρωτιέστε γιατί να μη το χρησιμοποιούμε στο βαμβάκι. Δεν είναι έτσι τα πράγματα . Δεν επιτρέπεται να το χρησιμοποιούμε στο βαμβάκι γιατί το συγκεκριμένο φάρμακο κάνει μεγάλη ζημιά στις μέλισσες που επισκέπτονται τις βαμβακοκαλλιέργειες.

«Οι Έλληνες γεωργοί δεν πρέπει να δίνουν προϊόντα με λευκό τιμολόγιο»


Τώρα αρχίζει η συγκομιδή του βάμβακος και θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχουν παντού καρτέλ γιατί οι περισσότερες Ενώσεις και εκκοκκιστήρια στα οποία αναφέρονται και οι γεωργοί, είναι εκκοκκιστήρια των ενώσεων τους.

Τα εκκοκκιστήρια έχουν απαξιωθεί και όχι από το Υπουργείο. Οι Ενώσεις μαζί με τα εκκοκκιστήρια τους, χρωστάνε στην παλιά ΑΤΕ μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Δεν τα έβαλε τα χρέη αυτά, το Υπουργείο Γεωργίας. Να κάνουμε σωστή δουλειά. Δεν πρέπει κανένας γεωργός να δίνει το προϊόν του με  λευκό τιμολόγιο, χωρίς τις τιμές και τις ποσότητες, γιατί δίνει την ευκαιρία στον έμπορο να δηλώσει όσους  τόνους θέλει  ή να «ελληνοποιήσει» το προϊόν του. Ένας από τους λόγους που δεν μπαίνουν τιμές και ποσότητες είναι γιατί πρώτον σε κάποια προϊόντα δίνεται η ευκαιρία να «ελληνοποιήσουν» κάποιες ποσότητες και δεύτερον μας δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα, και φέρουν μεγάλη ευθύνη και οι γεωργοί, δίνοντας λευκό τιμολόγιο καθώς προσβλέπουν στην επιστροφή ΦΠΑ.

«Το κάθε ευρώ να πιάνει τόπο και να είναι προς το συμφέρον όλων μας»


Δεχόμαστε μια σειρά ελέγχων από την Ε.Ε., όπως έγινε με το βαμβάκι. Θέλει πολύ καλή τεκμηρίωση το ότι έπαθε ζημιά το βαμβάκι στην απόδοση του και ότι δεν πρόκειται για καμουφλαρισμένες επιδοτήσεις, όπως έγινε στο παρελθόν, που φαινόταν ότι επρόκειτο για αποζημιώσεις από παγετό και τώρα τα βρίσκουμε μπροστά μας. Θυμίζω το πακέτο Χατζηγάκη. Δεν θέλω επί της θητείας μου να γίνει κάτι τέτοιο. Θέλω το κάθε ευρώ να πιάνει τόπο και να είναι προς το συμφέρον όλων μας.

«Ετικέτα» με τα συστατικά στις συσκευασίες των προϊόντων


Οι επιδοτήσεις θα δοθούν στην ώρα τους και τα προβλήματα που υπάρχουν με την προώθηση και για το ελαιόλαδο και το κρασί έχουν λυθεί. Με το νέο Κανονισμό της Ε.Ε.  μας δίνεται η δυνατότητα,  για πρώτη φορά,  στην ετικέτα να τονίσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα συστατικά και τις βιοδραστικές ουσίες που έχει το ελληνικό ελαιόλαδο, το οποίο μπορεί να ανεβάσει ακόμα περισσότερο τις τιμές του.

Αποζημιώσεις για τα μαστιχόδεντρα στη Χίο


Ο ΕΛΓΑ έχει ήδη αποτιμήσει τόσο το ζωικό κεφάλαιο, όσο και την παραγωγή αυτή καθ’ αυτή. Τη συγκομιδή θα την καλύψει άμεσα ο ΕΛΓΑ και το φυτικό κεφάλαιο που χάθηκε, για τα δέντρα που κάηκαν, γίνεται μια ειδική δράση να βάλουν καινούργια δέντρα και να πληρωθούν για πέντε χρόνια, καθώς τα καινούργια δέντρα δεν παράγουν άμεσα. Είχαμε μια ιδιαιτερότητα κι αυτό μας καθυστέρησε. Κάποιοι δεν ήταν ασφαλισμένοι και κάποιοι άλλοι, αρκετοί σε αριθμό, δεν ήταν κατ’ επάγγελμα αγρότες. Χρειάζεται ειδική ρύθμιση για να υποστηρίξουμε κι αυτούς τους ανθρώπους.

Ο θεσμός των ‘’Farmers Markets’’

Προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε το θεσμό «των ανοιχτών αγορών», αυτό που στο εξωτερικό και στην Αμερική, που είχα ζήσει κι εγώ, τα λεγόμενα «Farmers Markets»,  είναι πάρα πολύ καλός θεσμός, όπου κατευθείαν ο γεωργός έχει τη δυνατότητα  να προωθήσει τα προϊόντα του χωρίς τους ενδιάμεσους. Μάλιστα βάσει των μηχανισμών που προσπαθούμε να επιβάλλουμε στο Νομό- γιατί σε επίπεδο Νομού και μεγάλων πρωτευουσών, θα λειτουργεί αυτό κάθε Σάββατο- μόνο τα προϊόντα του Νομού και σε συμφωνία με όμορους Νομούς, εφόσον δεν παράγεται το ίδιο προϊόν. Δεν μιλάμε για τις Λαϊκές Αγορές. Πραγματικοί αγρότες και μόνο στις ποσότητες που παράγουν, να τις διαθέτουν στους καταναλωτές. Έτσι θα μειωθεί και η ψαλίδα των τιμών μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις