Με αφορμή κάποια άρθρα που είδαν το φως της δημοσιότητας την εβδομάδα που πέρασε, η Διοίκηση του ΕΦΚΑ θεωρεί αναγκαίο και χρήσιμο να υπενθυμίσει, συνοψίζοντας αυτά που καθημερινά γνωστοποιεί στους ασφαλισμένους, τους πολίτες γενικότερα και τους εκπροσώπους τους, τα παρακάτω:
Οι εφημερίδες «Νέα», «Ελεύθερος Τύπος» και «Ναυτεμπορική» την Τετάρτη 8 Μαρτίου συγκεκριμένα και με αφορμή ανακοινώσεις συνδικαλιστικών φορέων του χώρου της ασφάλισης, απόψεις πολιτικών προσώπων και εκτιμήσεις αναλυτών και ειδικών της κοινωνικής ασφάλισης, επιδίδονται σε μια σειρά καταστροφολογικές και κινδυνολογικές περιγραφές σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν παραπλανητικές εντυπώσεις αναφορικά με την ύπαρξη την λειτουργία και την προοπτική του ΕΦΚΑ.
Κοινός τόπος είναι η κουραστικά πλέον συνεχιζόμενη «ψηφιακή κόπια» για την πολιτικά ύποπτη δημιουργία του ΕΦΚΑ, την «από χέρι» αποτυχία του, τη διοικητική και λειτουργική του ανεπάρκεια, τη διαχειριστική ανικανότητα της Διοίκησής του, την οικονομική - εισπρακτική αναποτελεσματικότητα του, την αδιαφάνεια στην λειτουργία του και σχεδόν την χαοτική οργανωτική του πορεία.
Συγκεκριμένα και πιο ειδικά:
Σε ότι αφορά στο δημοσίευμα της εφημερίδας τα «ΝΕΑ»
Ο συντάκτης του κειμένου - ρεπορτάζ που έγινε πρωτοσέλιδο με τίτλο «Τους...έχασε ο ΕΦΚΑ. Αγνοούνται ασφαλισμένοι» αφού επιδίδεται σε προσωπικές και γενικόλογες κρίσεις για χιλιάδες απώλειες στοιχείων και λαθών για τους ασφαλισμένους καθώς και σε αυθαίρετους και πομπώδεις χαρακτηρισμούς, για «λαβυρίνθους και χαοτικές καταστάσεις» επιχειρεί στη συνέχεια να τα στεριώσει σε ανακοινώσεις της Ομοσπονδίας των εργαζομένων (ΠΟΠΟΚΠ και ΠΟΣΕ-ΙΚΑ) στην άποψη πρώην υπουργού και βουλευτή της αντιπολίτευσης καθώς και σε μία πρόβλεψη κάποιων... ανώνυμων ειδικών και αναλυτών της ασφάλισης.
Θα μπορούσε, βέβαια, κατά τη δημοσιογραφική δεοντολογία, να απευθυνθεί στις υπηρεσίες και τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ για να συγκεκριμενοποιήσει και να διασταυρώσει τα όσα δημοσιοποιεί.
Κι αν κάτι τέτοιο έμοιαζε ανώφελο ή αναποτελεσματικό, θα έπρεπε να ενημερωθεί τουλάχιστον από το Δελτίο Τύπου του ΕΦΚΑ που δόθηκε στη δημοσιότητα και αναρτήθηκε στις 22/2/2017 στην ιστοσελίδα του Φορέα (//www.efka.gov.gr/_press/files/20170222.cfm) όπου αναλυτικά και συγκεκριμένα αναφέρονται όλα τα στοιχεία που ανακριβώς καταγράφονται στο κείμενο του δημοσιεύματος.
Παραπέμποντας σε ανακοίνωση η Διοίκηση του ΕΦΚΑ, κάνει γνωστό επιπρόσθετα ότι η απάντηση και οι διευκρινήσεις δόθηκαν στους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας των εργαζομένων, και στις ανησυχίες τους για την πορεία του ΕΦΚΑ. (//www.efka.gov.gr/_news/files/20180301a.cfm)
Η θέση του πρώην υπουργού που περιέχει μόνο αφορισμούς και καταστροφολογικές προφητείες για τον ΕΦΚΑ κάθε άλλο παρά τεκμηρίωση του δημοσιεύματος αποτελεί. Από εκείνον άλλωστε, η Διοίκηση περίμενε και θα περιμένει βεβαίως, λόγω της ιδιότητας και της εμπειρίας του, εποικοδομητικές προτάσεις ή και δημιουργική κριτική, για τη λειτουργία και την προοπτική ενός φορέα, για την δημιουργία του οποίου και ο ίδιος συνέβαλε με την ψήφο του.
Όσο για τους ειδικούς και αναλυτές της εισπραξιμότητας του ΕΦΚΑ, αντί της γενικόλογης και αόριστης αναφοράς στις ειδικότητες και τις προβλέψεις τους, καλό και ωφέλιμο θα ήταν υπεύθυνα και συγκεκριμένα το πώς και γιατί καταλήγουν σε αυτό το συμπέρασμα μέσα στο πρώτο κιόλας δίμηνο της λειτουργίας του ΕΦΚΑ. Πολύ περισσότερο που από τα ίδια τα στοιχεία και τα οικονομικά αποτελέσματα που έχει στη διάθεση της εφημερίδας ο ΕΦΚΑ, έχει καταγραφεί πλεόνασμα για το μεν Ιανουάριο του τρέχοντος έτους 36 εκ. και για το Φεβρουάριο 61 εκ. €!
Αναφορικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος»
Σε αυτό ο συντάκτης του, και με τον τίτλο «Εισφορές - σοκ για 165.00 εργαζόμενους», κινούμενος στη γραμμή της καλλιεργούμενης σύγχυσης για τα «μπλοκάκια» επιλέγει για τη συμβολή του σε αυτήν, την περίπτωση μισθωτών που έχουν και εκδίδουν αποδείξεις ΔΠΥ, στον ίδιο εργοδότη!!!
Αναφέρεται πιο συγκεκριμένα, σε μισθωτό που «...για λόγους κόστους η επιχείρηση του κατέβαλε συμπληρωματικές αποδοχές για πρόσθετη εργασία με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών».
Ο μισθωτός όμως από την ίδια τη φύση και την σχέση της εργασίας, παραμένει μισθωτός για όποια, πρόσθετη εργασία και για κάθε αμοιβή της για τις οποίες καταβάλλονται εισφορές σε ποσοστό 20% επ΄αυτών ( 6,67% εργαζόμενος, 13,3% εργοδότης).
Αν η επιχείρηση για τους γνωστούς λόγους, διακρίνει την εργασία του μισθωτού, σε εξαρτημένης σχέσης και αυτή σε ελεύθερο επαγγελματία και υποχρεώνει τον μισθωτό να τη δεχθεί επιβαρυνόμενος ο ίδιος και την ασφάλιση του γι αυτήν, αυτό ακριβώς επιχειρεί ο νέος ασφαλιστικός νόμος «να μπλοκάρει», ασφαλιστικά τουλάχιστον, υπερασπιζόμενος τον μισθωτό.
Και αν βέβαια το δημοσίευμα υπαινίσσεται ότι αυτό κακώς γίνεται από την πλευρά του νόμου, αυτό συνιστά διπλή υπηρέτηση και της επιχείρησης και της απορρύθμισης και όχι διπλό χαράτσι του ΕΦΚΑ. Κοντά στο νου είναι και η γνώση άλλωστε, όλων μας.
Αναλυτικότερα γι΄αυτή την κατηγορία μισθωτών που εκδίδουν ΔΠΥ, δόθηκε στη δημοσιότητα και αναρτήθηκε στις 7/3/2017 στην ιστοσελίδα του Φορέα σχετικό Δελτίο Τύπου (Ο ΕΦΚΑ και η αλήθεια για τα «μπλοκάκια») (//www.efka.gov.gr/_press/files/20170307dt.cfm) το οποίο βεβαίως θα μπορούσε και θα έπρεπε να λάβει υπόψη του το δημοσίευμα πριν πάρει τον δρόμο για το τυπογραφείο. Είναι ακόμα καιρός και ευκαιρία.
Και για την εφημερίδα «Ναυτεμπορική», στο δημοσίευμα της οποίας και με τον τίτλο «Ασάφειες και πάλι με τα μπλοκάκια» επιχειρείται να σχολιαστεί, αρνητικά και απορριπτικά όσα αναφέρονται στο σχετικό Δελτίο Τύπου του ΕΦΚΑ για τα «μπλοκάκια» το μόνο που τελικώς καταγράφεται στο κείμενο του δημοσιεύματος είναι το ίδιο... το περιεχόμενο του Δελτίο Τύπου με την επισημείωση ότι περιέχει ακόμα ασάφειες παρά τις διευκρινήσεις.
Η Διοίκηση του ΕΦΚΑ ευλόγως και υπευθύνως αναμένει τη συγκεκριμενοποίηση των ασαφειών που παραμένουν, για να τις λάβει υπόψη της και καλοπίστως να σπεύσει να ανταποκριθεί.
Τέλος, η Διοίκηση του Φορέα δεν θα κουραστεί να υπενθυμίζει ότι ο ΕΦΚΑ είναι πια ο Ενιαίος Φορέας της Κοινωνικής Ασφάλισης που δημιουργήθηκε με την ψήφο και την αποδοχή της μεγάλης πλειοψηφίας του Κοινοβουλίου για να συνενώσει οργανικά, λειτουργικά και διοικητικά τους ενταχθέντες φορείς κοινωνικής ασφάλισης, χωρίς βέβαια να είναι προϊόν της διάλυσής τους ή ο «αίρων τις αμαρτίες τους» αλλά αυτός που ανέλαβε το τιτάνιο έργο να αντιμετωπίσει τις πηγές τους και σ αυτό το έργο αναμένει την συμβολή όλων.