Ο Ανδρέας Παπανδρέου το έλεγε, όμως κάποιοι δεν τον άκουσαν: δεν πρέπει κανένας να ταράζει τα «μπάνια του λαού». Φέτος, όμως, δεν φαίνεται ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν με τον ίδιο «παραδοσιακό» τρόπο. Και αυτό διότι, σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr, εντός Αυγούστου ετοιμάζεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που η κυβέρνηση «τεστάρει» εδώ και μήνες, όμως χρονοτριβώντας δεν παρουσιάζει. Η επιλογή αυτού του μήνα της ραστώνης κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξουν οξείες κοινωνικές αντιδράσεις και αυτός ο μήνας ξεκούρασης να λειτουργήσει περισσότερο με πιλοτική λογική για όσα δυσάρεστα θα ακολουθήσουν.
Ειδικότερα, μετά το πράσινο φως και το έναυσμα που δόθηκε κατά την ευρεία σύσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας, ανοίγει ο δρόμος για να ξεκινήσει η διαδικασία εκπλειστηριασμού ακινήτων παρά τις αντιδράσεις από το φθινόπωρο και μετά στα ειρηνοδικεία της χώρας από ομάδες ακτιβιστών. Ολοι θυμούνται τις υποσχέσεις που έδινε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ότι «θα υπάρξει προστασία της στέγης», αν και νομοθετικά ουδέν προχώρησε και μόνο εθιμικά μέχρι στιγμής και εξαιτίας της απεργίας των συμβολαιογράφων προστατεύεται η κατοικία όσων έχουν κόκκινα δάνεια.
Ολοι βέβαια επίσης αναγνωρίζουν ότι κατ’ απαίτηση των δανειστών και για να ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση θα υπάρξει αυτή η εξέλιξη, καθώς εκτιμάται από την τρόικα πως η εκκίνηση των πλειστηριασμών θα σημάνει ταυτόχρονα και το άνοιγμα της αγοράς ακινήτων και τόνωση των τιμών που έχουν πέσει σε ιστορικό χαμηλό. Πηγές αναφέρουν ότι από τον Αύγουστο και έως τα Χριστούγεννα του τρέχοντος έτους θα διενεργηθούν περίπου 4.000-5.000 πλειστηριασμοί, με το 2018 να προκύπτει κρεσέντο έως και 50.000 πλειστηριασμών. Θα πρόκειται για το μεγαλύτερο κύμα κατασχέσεων και απώλειας περιουσιακών στοιχείων στην Ιστορία της χώρας, σε μια συνθήκη που θα σηκώσει οπωσδήποτε πολύ μεγάλη συζήτηση.
Ηδη πληροφορίες αναφέρουν ότι το ηλεκτρονικό σύστημα που θα βγάζει σπίτια, γραφεία και άλλα πάγια περιουσιακά στοιχεία στο σφυρί είναι σχεδόν έτοιμο, όμως για λόγους πολιτικούς και αμιγώς διαχειριστικούς ως προς τους κοινωνικούς κραδασμούς και επειδή η κυβέρνηση επιδιώκει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση με όσο το δυνατόν μικρότερους κραδασμούς, η τελική πιλοτική εφαρμογή θα πάει τέλος καλοκαιριού, αρχές φθινοπώρου.
Οι συμβολαιογράφοι έκαναν την αρχή
Προάγγελος πάντως του τι θα ακολουθήσει και της προσπάθειας να ανοίξει έστω με κάποιον τρόπο το θέμα ήταν η προ ολίγων μόλις ημερών παρέμβαση της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος που έδωσε τη συγκατάθεσή της για πλειστηριασμούς -ακόμα και πρώτης κατοικίας- υπό την προϋπόθεση η όποια απαίτηση να ξεπερνά τα 400.000 ευρώ και να προηγείται άδεια της Συντονιστικής Επιτροπής ή του συλλόγου.
Το γεγονός ότι η απόφαση μιλούσε ακόμα και για την πρώτη κατοικία -και όχι όπως πάγια η κυβέρνηση έλεγε για δεύτερα ή τρίτα σπίτια (π.χ. εξοχικές κατοικίες)- δημιούργησε κινητικότητα και σκέψεις ότι κάτι αντίστοιχο θα προκύψει και με νομοθέτηση από την πλευρά της κυβέρνησης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ρύθμιση για το θέμα των πλειστηριασμών και η κυβέρνηση εκ των συνθηκών θα πρέπει άμεσα να επιλύσει αυτή την εκκρεμότητα. Εστω όμως και με αυτό το ενδεχόμενο, δηλαδή οι «μπαταχτσήδες» να χάνουν τα λεγόμενα «ακριβά σπίτια» για χρέη με επισπεύδοντες τις τράπεζες, το Δημόσιο, τον ΕΦΚΑ και τους ΟΤΑ, η αλήθεια είναι ότι σύντομα η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά σε νέα προβλήματα. Κι αυτό διότι είναι βέβαιο πως είτε ακριβή είτε φθηνή είναι η κατοικία που θα χαθεί, οι αντιδράσεις προς έναν πολιτικό σχηματισμό που υποστήριζε το γνωστό «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» θα είναι υπαρκτές. Επίσης αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ακόμα και τα πλέον ριζοσπαστικά κυβερνητικά στελέχη, στη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των χρηματοπιστωτικών οργανισμών, κατανοώντας προφανώς πως κάθε περιθώριο αντίδρασης είναι περιττό, δεν πρόβαλαν αντιστάσεις μιλώντας για αναγκαιότητα να ολοκληρωθεί η πορεία προς την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων.
Του Δημήτρη Μαρκόπουλου