Η κινεζική Dalian Hesheng Holdings Group Co., Ltd. σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα καθετοποιημένο βιομηχανικό πάρκο για βαθιά επεξεργασία σιταριού στην περιοχή Akmola του Καζακστάν.
Το έργο θα κοστίσει 500 έως 800 εκατομμύρια δολάρια κατά την αρχική φάση και άλλο 1 δισεκατομμύριο δολάρια για τη δεύτερη και την τρίτη φάση, δήλωσε το γραφείο του πρωθυπουργού του Καζακστάν Olzhas Bektenov, το οποίο ανακοίνωσε το έργο στις 18 Δεκεμβρίου.
Ο Bektenov συναντήθηκε με κινεζική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Ma Hunhang, αναπληρωτή πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Dalian Hesheng Holdings, για να συζητήσουν το έργο επεξεργασίας σιταριού και άλλες επενδυτικές ευκαιρίες στην αναπτυσσόμενη γεωργική βιομηχανία της χώρας.
Το εργοστάσιο αναμένεται να επεξεργάζεται 1 εκατομμύριο τόνους σιταριού ετησίως κατά την πρώτη φάση και να αυξήσει τη δυναμικότητα σε 3 εκατομμύρια τόνους σε επόμενες φάσεις και να δημιουργήσει περίπου 2.000 θέσεις εργασίας. Η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει το δεύτερο τρίμηνο του 2025.
Το έργο θα περιλαμβάνει την κατασκευή ενός θερμοηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα και ενός χημικού συγκροτήματος άνθρακα με δυναμικότητα παραγωγής 150.000 έως 400.000 τόνων υγρής αμμωνίας ετησίως, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή λιπασμάτων.
Τον Ιούνιο, το Καζακστάν ανακοίνωσε ότι η CITIC Construction, με έδρα την Κίνα, θα κατασκευάσει εργοστάσιο βαθιάς επεξεργασίας σιτηρών με ετήσια δυναμικότητα 1 εκατομμυρίου τόνων σιταριού στην περιοχή του Αλμάτι, με κόστος 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Το εργοστάσιο θα παράγει σιρόπι φρουκτόζης, κρυσταλλική φρουκτόζη, αλλουλόζη, κρυσταλλική δεξτρόζη, γλυκονικό νάτριο, γλουτένη και ζωοτροφές.
Το σιτάρι είναι η μεγαλύτερη καλλιέργεια του Καζακστάν σε έκταση, αντιπροσωπεύοντας το 80% της παραγωγής σιτηρών. Η παραγωγή κατά την περίοδο εμπορίας 2024-25 εκτιμάται σε 15,8 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με την Foreign Agricultural Service (FAS) του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ. Το Καζακστάν παράγει επίσης κριθάρι, βαμβάκι, ηλιόσπορο και ρύζι.
Το κράτος της Κεντρικής Ασίας έχει επεκτείνει το εμπόριό του με την Κίνα, αυξάνοντας τις εξαγωγές καλλιεργειών από 750.000 τόνους το 2019 σε 3,5
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις