Πώς θα φορολογηθούν επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Πώς θα φορολογηθούν επαγγελματίες και επιχειρήσεις
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η σύνταξη του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Ο φορολογικός συντελεστής, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, δεν θα είναι 35% διότι κρίθηκε ότι ο συγκεκριμένος συντελεστής είναι πολύ υψηλός, αλλά 28%. Στο πλαίσιο αυτό, στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται πλέον δυο βασικά σενάρια αναφορικά με τη φορολόγηση των επιχειρήσεων.

-Tο πρώτο σενάριο που με βάση πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών είναι και το επικρατέστερο, είναι να αυξηθεί ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών στο 28% από 20% που είναι σήμερα και να μηδενιστεί ο φόρος κατά τη διανομή των κερδών (μερίσματα). Να σημειωθεί ότι με βάση το σημερινό φορολογικό καθεστώς τα κέρδη φορολογούνται με συντελεστή 20% στο επίπεδο της επιχείρησης και επιβάλλεται πρόσθετος φορολογικός συντελεστής 25% εφόσον διανεμηθούν ως μερίσματα.
Με βάση το σημερινό καθεστώς ο συνολικός συντελεστής φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων είναι 40% (δηλαδή αν σε κέρδη 100 ευρώ εφαρμοστεί συντελεστής 20% στο επίπεδο της επιχείρησης και 25% στο υπόλοιπο που θα διανεμηθεί τότε θα απομείνουν 60 ευρώ, δηλαδή ο συνολικός φορολογικός συντελεστής διαμορφώνεται στο 40%).

-Το δεύτερο σενάριο προβλέπει ότι θα επιβληθεί φορολογικός συντελεστής 15% στο επίπεδο της επιχείρησης και επιπλέον 15% στη διανομή μερίσματος. Και με βάση αυτό το σενάριο ο συνολικός φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων διαμορφώνεται στο περίπου 28%.

Το πρώτο σενάριο αποτελεί μια πολύ καλή εξέλιξη για τους μετόχους των επιχειρήσεων, ωστόσο θα στερήσει σημαντική ρευστότητα από τις επιχειρήσεις λόγω της αύξησης του φορολογικού συντελεστή των κερδών τους. Το δεύτερο σενάριο είναι πιο ισορροπημένο και προσφέρει φορολογική ελάφρυνση τόσο στο ταμείο των επιχειρήσεων όσο και στους μετόχους.

Όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις μελετάται να επιβληθεί ενιαίος συντελεστής φορολόγησης 28%. Εξετάζεται, ωστόσο, και η εναλλακτική πρόταση η φορολόγησή τους να γίνει βάσει ειδικής φορολογικής κλίμακας της οποίας ο μέσος φορολογικός συντελεστής θα είναι 28%.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις