Να μην γίνουν μειώσεις στον προϋπολογισμό της Ε.Ε.
Το Ευρωκοινοβούλιο υποστήριξε με ψήφισμα του, την Τρίτη, 23 Οκτωβρίου, ότι για να μπορέσει η ΕΕ να πληρώσει τους λογαριασμούς της μέσα στο 2013, θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι περικοπές που έχει προτείνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που αποτελείται από τις κυβερνήσεις των κρατών – μελών, επί του σχεδίου προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές η εξασφάλιση της χρηματοδότησης των πληρωμών για το 2013 θα συμβάλει στην προστασία δημοφιλών ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπως το Erasmus Mundus και το Κοινωνικό Ταμείο.

 

Το ΕΚ, έχοντας ως γνώμονα την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, προτείνει να μην υλοποιηθούν οι μειώσεις ύψους 1,9 δισ. ευρώ τις οποίες πρότεινε το Συμβούλιο τον Ιούλιο, σε τομείς τους οποίους οι ευρωβουλευτές θεωρούν ως ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της οικονομίας (έρευνα, επιχειρηματικότητα και μέτρα για την τόνωση της απασχόλησης).

 

Τα προγράμματα που έχουν πληγεί περισσότερο από αυτές τις περικοπές είναι το Erasmus Mundus, τα προγράμματα της Δια Βίου Μάθησης και το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα και την Ανάπτυξη. Η χρηματοδότηση αυτών των προγραμμάτων αποδείχθηκε το 2012 σχεδόν ανεπαρκής με αποτέλεσμα να αναγκαστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει σήμερα έναν πρόσθετο, διορθωτικό προϋπολογισμό. Οι προτεινόμενες περικοπές από το Συμβούλιο απειλούν επίσης τις νεοσυσταθείσες Ευρωπαϊκές Αρχές Κινητών Αξιών και Συντάξεων.

 

Ο εισηγητής του ΕΚ, Giovanni La Via (ΕΛΚ, Ιταλία), ο οποίος είναι υπεύθυνος για το μεγαλύτερο τμήμα του προϋπολογισμού θέλει να αποφύγει τυχόν ελλείμματα στον προϋπολογισμό του 2013. "Είχαμε προβλέψει αυτό που τελικά συνέβη φέτος και θέλουμε να αποφύγουμε να συμβεί το ίδιο με τυχόν διορθώσεις στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Το τελευταίο πράγμα που θέλουν οι επιχειρήσεις,  οι ερευνητές, οι φοιτητές και οι άλλοι δικαιούχοι των προγραμμάτων της ΕΕ είναι η ανασφάλεια σχετικά με το αν η Επιτροπή τηρεί τις νομικές της δεσμεύσεις. Ελπίζουμε οι υπουργοί οικονομικών των κρατών μελών να το αναγνωρίσουν αυτό και να υλοποιήσουν το σύμφωνο ανάπτυξης που συμφωνήθηκε από τους αρχηγούς τους κρατών και κυβερνήσεων κατά τη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου", δήλωσε ο ίδιος.

 

Στήριξη σε περιφερειακή πολιτική, γεωργία και

ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή

 

Στον τομέα της περιφερειακής πολιτικής, οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της επαναφοράς ποσών ύψους 1,6 δισ. ευρώ, τα οποία πρότεινε το Συμβούλιο να περικοπούν, ενώ υπερψήφισαν επίσης και την απόρριψη των περισσοτέρων από τις προτεινόμενες περικοπές στη γεωργία.

 

Για την Παλαιστίνη και την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, οι ευρωβουλευτές ψήφισαν όχι μόνο υπέρ της διατήρησης του κονδυλίου των 200 εκατ. ευρώ που προβλέπονται στο αρχικό σχέδιο προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά προσέθεσαν στο κονδύλι αυτό και επιπλέον 100 εκατ. ευρώ.

 

Διοίκηση: καλύτερα αποτελέσματα με λιγότερους πόρους

 

Το ψήφισμα, που υιοθετήθηκε με 492 ψήφους υπέρ, 123 κατά και 82 αποχές, αναφέρει ότι ο προϋπολογισμός του ΕΚ θα πρέπει να μειωθεί κατά 8,9 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το αρχικό σχέδιο προϋπολογισμού. Το ποσό αυτό προκύπτει εάν ληφθεί υπόψη η αύξηση κατά 1,9% λόγω πληθωρισμού σε σχέση με το 2012, αλλά και η μείωση σε πραγματικούς όρους, καθώς το επιπλέον κόστος που προκύπτει από την επικείμενη ένταξη της Κροατίας μέσα στο 2013 μειώνει τα κονδύλια που μπορούν να διατεθούν σε άλλα τμήματα του προϋπολογισμού.

 

Επόμενα βήματα

 

Η Συνθήκη της Λισαβόνας προβλέπει μία μόνο ανάγνωση στη νομοθετική διαδικασία για το σχέδιο προϋπολογισμού που καταθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ακολουθείται από τη διαδικασία συνδιαλλαγής μεταξύ Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διάρκειας 21 ημερών. Η διαδικασία συνδιαλλαγής θα ξεκινήσει το απόγευμα της 26ης Οκτωβρίου ενώ η τελική συνεδρίαση θα λάβει χώρα την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου. Εάν επιτευχθεί συμφωνία, το σχέδιο προϋπολογισμού θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια του ΕΚ κατά τη σύνοδο του Νοεμβρίου.

 

Πέραν του προϋπολογισμού για το 2013, διεξάγονται διαβουλεύσεις και για τη διαμόρφωση του Πολυετούς Οικονομικού Πλαισίου (MFF), που αφορά τη δημοσιονομική στρατηγική της ενωμένης Ευρώπης για την εξαετία 2014-20.

Η εξέλιξη αυτή ουσιαστικά πυροδοτεί μία περίοδο σκληρών διαπραγματεύσεων για την εύρεση μίας λύσης, ενόψει της επόμενης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. που θα λάβει χώρα στις 22-23 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

 

Σημειώνεται πως ωια το έτος 2012, ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανήλθε στα 129,1 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένος κατά 1,9% σε σχέση με το 2011. Το μεγαλύτερο μέρος των κοινοτικών κεφαλαίων, περίπου το 45%, διοχετεύεται σε δαπάνες για την ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης (10,8%) και την ανάπτυξη των φτωχότερων μελών της Ένωσης (35,8%), βοήθεια που προορίζεται πρωτίστως τα νεοεισελθόντα κράτη της ανατολικής Ευρώπης.

 

Διορθωτικός προϋπολογισμός από την Commission

 

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε στις 23 Οκτωβρίου διορθωτικό προϋπολογισμό που θα της επιτρέψει να ανταποκριθεί στις νομικές της υποχρεώσεις έναντι των δικαιούχων κονδυλίων της ΕΕ.

 

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, αυτό συνάδει με την κοινή δήλωση του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εκδόθηκε την ημέρα της έγκρισης του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2012, με την οποία η Επιτροπή καλείται να ζητήσει επιπρόσθετα κονδύλια «σε διορθωτικό προϋπολογισμό εάν οι πιστώσεις που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2012 αποδειχτούν ανεπαρκείς για την κάλυψη των δαπανών».

 

Έχοντας πλέον πληρέστερη εικόνα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού το 2012, η Επιτροπή υπολογίζει ότι απαιτείται επιπλέον ποσό 9,0 δισεκατ. ευρώ για την κάλυψη των εισερχόμενων λογαριασμών και την τήρηση των συμβατικών και νομικών υποχρεώσεων, κυρίως σε τομείς που είναι βασικοί για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρώπη.

 

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. José Manuel Barroso δήλωσε: «Δεν πρόκειται για κάποιο αίτημα της Επιτροπής για αύξηση των κονδυλίων, αλλά για την τήρηση ανειλημμένων υποχρεώσεων από τα κράτη μέλη: πρόκειται για την παροχή αδιάλειπτης χρηματοδότησης σε σπουδαστές μέσω του προγράμματος Erasmus ή σε φτωχότερες περιφέρειες μέσω των διαρθρωτικών ταμείων. Η καταβολή αυτών των κονδυλίων είναι θεμελιώδους σημασίας για την αναθέρμανση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε ολόκληρη την ΕΕ».

 

«Έχω επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι οι συνεχείς περικοπές του προτεινόμενου προϋπολογισμού θα προκαλέσουν τελικά μεγάλο πρόβλημα, δήλωσε ο Επίτροπος για θέματα δημοσιονομικού προγραμματισμού και προϋπολογισμού, Janusz Lewandowski.

Τελικά φθάσαμε σε αυτό το σημείο. Η κατάστασή μας δεν μας επιτρέπει να ανταποκριθούμε στις δεσμεύσεις που αναλάβαμε. Το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει τώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους, καθώς ενέκριναν προϋπολογισμό για την ΕΕ κατώτερο των αναγκών της. Δεδομένου ότι οι ελλείψεις κονδυλίων αφορούν ως επί το πλείστον τους τομείς της εκπαίδευσης, της επιστήμης και της έρευνας, της απασχόλησης και της περιφερειακής ανάπτυξης, είμαι βέβαιος ότι δεν θα αναιρέσουν τις παλαιότερες δηλώσεις τους ότι η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει στην ανάπτυξη. Είμαι πεπεισμένος ότι θα εκπληρώσουν στο ακέραιο τα όσα αναφέρουν στην κοινή τους δήλωση και θα εξασφαλίσουν την ταχεία έγκριση του επικαιροποιημένου αυτού προϋπολογισμού. Δεν υπάρχει διορθωτικός προϋπολογισμός για τα όργανα της ΕΕ. Αυτός ο διορθωτικός προϋπολογισμός είναι υπέρ των σπουδαστών, των επιστημόνων, των ΜΚΟ, των επιχειρήσεων και άλλων για τους οποίους ο προϋπολογισμός της ΕΕ έχει σημασία στην καθημερινότητά τους».

 

Το πρόγραμμα Erasmus χρειάζεται επιπλέον ποσό 90 εκατ. ευρώ και κινδυνεύει να αναγκαστεί να μειώσει δραστικά τις θέσεις που προσφέρονται σε σπουδαστές ή να μειώσει το ύψος των υποτροφιών. Κάτι τέτοιο θα έπληττε κυρίως τους σπουδαστές που προέρχονται από μη προνομιούχα στρώματα.

 

Για ερευνητικά προγράμματα η Επιτροπή έχει ανάγκη από επιπλέον ποσό 423 εκατ. ευρώ εν μέρει για να πραγματοποιήσει πληρωμές εγκαίρως και να αποφύγει τόκους υπερημερίας. Ένα άλλο μέρος της επιπρόσθετης αυτής χρηματοδότησης θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη προχρηματοδοτήσεων για έργα και σχέδια για τα οποία έχουν ήδη υπογραφεί συμφωνίες. Η αθέτηση των προθεσμιών θα είχε ως συνέπεια την αναβολή της έναρξης υλοποίησης έργων και σχεδίων που είναι ουσιώδη για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ στην παγκόσμια οικονομία.

 

Ωστόσο, τα μεγαλύτερα ποσά που ζητεί η Επιτροπή αφορούν τις περιφέρειες της Ευρώπης που υπάγονται σε προγράμματα της πολιτικής συνοχής και της αγροτικής ανάπτυξης: περίπου 8,3 δισεκατ. ευρώ για συμπληρωματικές πληρωμές. Όλα αυτά τα έργα και σχέδια βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών της ΕΕ καθώς τους εξασφαλίζουν καλύτερα προσόντα και καλύτερες προοπτικές απασχόλησης ή δημιουργούν υποδομές μεταφορών και ενέργειας.

 

Εντούτοις, ο αντίκτυπος αυτού του διορθωτικού προϋπολογισμού στις συνεισφορές των κρατών μελών της ΕΕ θα μετριαστεί χάρη στην αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού της ΕΕ από άλλες πηγές: 3,1 δισεκατ. ευρώ επιπλέον έσοδα κυρίως από πρόστιμα στον τομέα της πολιτικής ανταγωνισμού, αλλά και από άλλου είδους κυρώσεις. Το καθαρό αποτέλεσμα συνεπώς για τα κράτη μέλη ανέρχεται σε 5,9 δισεκατ. ευρώ.

 

Το ιστορικό

 

Η εκτέλεση του προϋπολογισμού σε επίπεδο ΕΕ διαφέρει από εκείνη σε εθνικό επίπεδο, διότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ είναι κατά βάση προϋπολογισμός λειτουργίας με πολύ περιορισμένες διοικητικές δαπάνες (5,8%). Οι ετήσιοι προϋπολογισμοί αποτελούν έκφραση του ισχύοντος πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (2007-2013). Όσον αφορά τα πολυετή προγράμματα, απαιτούνται χρόνια έως ότου αυτά αποκτήσουν σταθερό ρυθμό εκτέλεσης και να ολοκληρωθεί η εφαρμογή τους στο τέλος της περιόδου. Συνεπώς δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ έργα και σχέδια στην Ευρώπη έχουν αναπτύξει ταχύτητα και ότι πρέπει πλέον να πληρωθούν οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί. Παρά ταύτα, οι προϋπολογισμοί της ΕΕ που εγκρίθηκαν τα τελευταία χρόνια ήταν σε επίπεδα πολύ κατώτερα των εκτιμήσεων της Επιτροπής. Επιπλέον, τις τελευταίες ημέρες του περασμένου έτους υποβλήθηκαν αιτήσεις πληρωμών αξίας 5 δισεκατ. ευρώ που δεν μπόρεσαν να καλυφθούν το 2011. Το ποσό αυτό έπρεπε αναγκαστικά να μεταφερθεί στο νέο έτος ως επιπρόσθετο βάρος σε έναν ήδη μειωμένο προϋπολογισμό για το 2012.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις