Το υπουργείο Οικονομικών μελετά την αυτοτελή φορολόγηση των ενοικίων

Αλλαγές έρχονται στον τομέα της ακίνητης περιουσίας, με το υπ. Οικονομικών να μελετά την αυτοτελή φορολόγηση των ενοικίων με συντελεστή 15% ή 20% από το πρώτο ευρώ, ενώ ταυτόχρονα φαίνεται ότι έχει ληφθεί η απόφαση για επαναφορά του «πόθεν έσχες» στην αγορά ακινήτων, από την 1η του χρόνου.
 
Αρχικά η απόφαση που είχε ληφθεί, ήταν η αναστολή του μέτρου του «πόθεν έσχες» από το 2010 εως και το τέλος του 2013. Όμως η κυβέρνηση το επαναφέρει έναν χρόνο νωρίτερα καθώς η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι από την στγμή που αυτή η αναστολή δεν έχει προσθέσει έσοδα στα κρατικά ταμεία και δεν έχει αποφέρει στοιχεία τόνωσης της οικοδομικής αγοράς, δεν πρέπει να μείνει πίσω η προσπάθεια της καταπολέμησης της διακίνησης του «μαύρου χρήματος» στην αγορά ακινήτων.
Αυτό σημαίνει ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2013 οποιαδήποτε δαπάνη για αγορά ακινήτου ή ανέγερση, θα πρέπει να δικαιλογείται από τα έσοδα που δηλώνει ο φορολογούμενος. Παράλληλα, η επαναφορά του μέτρου θα βοηθήσει, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, στη δημιουργία του Περιουσιολογίου, με το οποίο θα μπαινουν στο «μικροσκόπιο» όλες οι μεταβολές της ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων.
 
Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο, μελετά όλες τις προτάσεις για  τη φορολογία κεφαλαίου και φαίνεται ότι τελικά δεν θα ισχύσει η επιβολή φόρου από 10%-45% στα ενοίκια, από το πρώτο ευρώ. Αυτό που δεν αποκλείεται είναι τελικά να ισχύσει η αυτοτελής φορολόγηση των ενοικίων, με συντελεστές 15% ή 20%. Το επόμενο διάστημα αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις της διακομματικής επιτροπής, ενώ σε εξέλιξη είναι και οι συζητήσεις για το νέο τρόπο φορολόγησης των ακινήτων που θα αντικαταστήσει το ΦΑΠ και το χαράτσι της ΔΕΗ και που σύμφωνα με τις προθέσεις του οικονομκού επιτελείου θα ισχύσει από την πρώτη του χρόνου.
Μέσα στον Νοέμβριο όμως έρχονται οι αλλαγές στο νέο φορολογικό κώδικα, με πρόθεση να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Μέχρι σήμερα οι προσαυξήσεις για τις οφειλές που δεν καταβάλονταν εγκαίρως ήταν ιδιαίτερα υψηλές, με αποτέλεσμα πολλές φορές οι φορολογούμενοι να μην μπορούν να ανταποκριθούν, αφήνοντας μεγάλα χρέη προς το Δημόσιο. Στόχος του οικονομκού επιτελείου είναι να υπάρξουν τέτοιες αλλαγές στο ποινολόγιο που θα βοηθήσουν στη μείωση ή και στην εξάλειψη του φαινομένου. Αυτό ανακοίνωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, με αφορμή σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Δημήτρη Αναγνωστάκη. Όπως προσέθεσε ο κ. Μαυραγάνης, ο απώτερος στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η απλοποίηση και ηλεκτροποίηση των συναλλαγών και ο εκσυγχρονισμός του φορολογικού συστήματος.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις