ΙΟΒΕ: ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

Ελαφρώς υποχώρησε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, στις 75,8 μονάδες, από 76,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Η μικρή βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία και στις Κατασκευές, αντισταθμίζεται από την έντονη μείωση των προσδοκιών στις Υπηρεσίες και το Λιανικό Εμπόριο, αλλά και την περαιτέρω υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Η παράταση της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές για τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για άλλον ένα μήνα επηρεάζει αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα. Η μεταστροφή της διεθνούς ρητορικής για την Ελλάδα προς το ευμενέστερο επηρέασε κυρίως τις επιχειρηματικές προσδοκίες και τροφοδότησε κάποιες σταθεροποιητικές τάσεις, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για ουσιαστική βελτίωση του κλίματος. Οι εξελίξεις κατά τον τρέχοντα μήνα θα είναι σε κάθε περίπτωση καθοριστικές για τις αβεβαιότητες που κυριαρχούν στη χώρα (πολιτική, νομισματική, χρηματοδοτική κ.λπ.) και υπό αυτή την έννοια η πορεία του δείκτη το Νοέμβριο αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αναλυτικότερα:
• Στη Βιομηχανία, πτωτικά κινούνται οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής, ενώ οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης ενισχύονται ελαφρά, με τα αποθέματα να αποκλιμακώνονται ήπια.
• Στις Υπηρεσίες, όλοι οι δείκτες επιδεινώνονται. Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους και οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση χάνουν έδαφος, ενώ και οι δυσμενείς προβλέψεις για τη ζήτηση του τομέα καταγράφουν πτώση.
• Στο Λιανικό Εμπόριο, ο δείκτης των εκτιμήσεων των επιχειρήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις υποχωρεί σημαντικά
• Στις Κατασκευές, οι απαισιόδοξες προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων παραμένουν στα ίδια επίπεδα.
• Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση αμβλύνονται ελαφρά.

 

 

πηγη:plant managment

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις