Αυξάνονται, αντί να μειώνονται τα χρέη της Ευρώπης



Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά το σκάσιμο της φούσκας του δανεισμού, και ενώ οι ΗΠΑ έχουν σχεδόν ολοκληρώσει την προσπάθεια για την εξυγίανση της οικονομίας τους, η Γηραιά Ήπειρος βυθίζεται ολοένα και πιο βαθιά στα χρέη. Μία δεκαετία θα χρειαστούν Ισπανία και Βρετανία για να καταστήσουν βιώσιμα τα οικονομικά τους.

Oλο και πιο βαθιά στο τούνελ του χρέους βυθίζεται η Ευρώπη, έστω και εάν έχουν περάσει πλέον σχεδόν τέσσερα χρόνια από το σκάσιμο της φούσκας του δανεισμού. Αποκαλυπτική έρευνα της McKinsey δείχνει ότι η Ευρώπη έχει μπροστά της τουλάχιστον δέκα ακόμα δύσκολα χρόνια, για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και των οικονομικών των καταχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεών της. Την ίδια στιγμή, η αμερικανική οικονομία βλέπει ήδη φως στο τούνελ. Στις ΗΠΑ, η διαδικασία της μείωσης των χρεών και της εξυγίανσης της οικονομίας έχει ήδη αρχίσει. Για τους Αμερικανούς, το κεφάλαιο της κρίσης εκτιμάται ότι θα έχει κλείσει οριστικά έως τα μέσα του 2013.

Η έρευνα της McKinsey αποδεικνύει ότι ο δρόμος της ανάκαμψης από τις επιπτώσεις της φούσκας του δανεισμού είναι πολύ δυσκολότερος από ό,τι πολλοί πίστευαν. Στις περισσότερες από τις ανεπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη, η διαδικασία της εξυγίανσης μετά βίας έχει αρχίσει. Σχεδόν τέσσερα χρόνια από το σκάσιμο της φούσκας, μείωση των χρεών και των δανείων τους επιτυγχάνουν μόνο οι ΗΠΑ, η Ν. Κορέα και η Αυστραλία. Κόντρα σε ότι αναμενόταν, οι 10 μεγαλύτερες οικονομίες έχουν αυξήσει, αντί να μειώσουν τα χρέη τους!  Οι οικονομολόγοι της γνωστής εταιρείας συμβούλων θεωρούν ότι η διαδικασία της μείωσης των δανείων που ακολούθησαν η Σουηδία και η Φινλανδία κατά τη δεκαετία του 1990, δείχνει το δρόμο της εξόδου από την κρίση για τις ΗΠΑ και κυρίως για τις καταχρεωμένες χώρες της Ευρώπης. Η «συνταγή» αυτή αποτελείται από δύο στάδια.

Σε πρώτη φάση, τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και οι εταιρείες του χρηματοοικονομικού τομέα μειώνουν σημαντικά τα δάνειά τους. Το στάδιο αυτό διαρκεί αρκετά χρόνια, και χαρακτηρίζεται από συρρίκνωση της οικονομίας και αύξηση του δημοσίου χρέους. Ακολουθεί, όμως, η δεύτερη φάση, όπου η ανάπτυξη αποκαθίσταται, με αποτέλεσμα και το δημόσιο χρέος, σταδιακά να μειώνεται. -Μέχρι στιγμής, μόνο οι ΗΠΑ ακολουθούν αυτή τη συνταγή της εξυγίανσης. Τα χρέη του αμερικανικού χρηματοοικονομικού κλάδου (ως προς το ΑΕΠ), έχουν μειωθεί στα επίπεδα του 2000, δηλαδή σε εποχές προ της φούσκας των δανείων.

Τα αμερικανικά νοικοκυριά έχουν μειώσει τα χρέη τους (ως προς το διαθέσιμο εισόδημά τους) κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες. Καμία άλλη χώρα δεν έχει καταφέρει τόσο μεγάλη πρόοδο στη διαδικασία της απομόχλευσης (deleveraging), δηλαδή της μείωσης των δανείων. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της McKinsey, η αμερικανική οικονομία, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της θα έχουν επιστρέψει σε βιώσιμη τροχιά σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Αντίθετα, η κατάσταση στις πιο προβληματικές χώρες της Ευρώπης είναι μάλλον απογοητευτική.

Η μελέτη της McKinsey καταρρίπτει το μύθο που θέλει την Ελλάδα να είναι η πιο καταχρεωμένη χώρα της Γηραιάς Ηπείρου.

Στην πραγματικότητα, το μεγαλύτερο πρόβλημα χρέους αντιμετωπίζει ο «καλός μαθητής» του ΔΝΤ, η Ιρλανδία. Και ακολουθεί η Βρετανία, μία από τις ελάχιστες χώρες που εξακολουθούν να αξιολογούνται από τους οίκους με το ΑΑΑ της απόλυτης φερεγγυότητας. Πρακτικά, η Ελλάδα μπορεί να έχει το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στην Ευρώπη, όμως, τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και κυρίως οι τράπεζές της, εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα δανεισμού. Έτσι, τα συνολικά χρέη της Ελλάδας ισοδυναμούν με το 267% του ΑΕΠ, την ώρα που στην Ιρλανδία τα χρέη αγγίζουν το 663% του ΑΕΠ και στη Βρετανία το 507%.

Μάλιστα, η McKinsey προβλέπει ότι η εξυγίανση της ισπανικής και της βρετανικής οικονομίας θα χρειαστεί πολλά ακόμα χρόνια. Στη Βρετανία, το συνολικό ύψος των χρεών ως προς το ΑΕΠ εξακολουθεί να αυξάνεται ακόμα και σήμερα, όπως επίσης αυξάνονται τα δάνεια των νοικοκυριών, σε απόλυτο μέγεθος. Στην Ισπανία, ο δανεισμός των νοικοκυριών έχει μετά βίας μειωθεί, ενώ οι ισπανικές επιχειρήσεις παραμένουν οι πιο χρεωμένες στις 10 μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου.

 

.bankersreview.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις