Το σχέδιο για τη φορολογία μισθωτών, εταιρειών, εισοδημάτων

Σε διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς θα τεθεί σύντομα από την κυβέρνηση το φορολογικό νομοσχέδιο με στόχο να ψηφιστεί από τη Βουλή πριν το τέλος του έτους.

Το σχέδιο για τη φορολογία μισθωτών, εταιρειών, εισοδημάτων προβλέπει:

Μισθωτοί – συνταξιούχοι: νέα φορολογική κλίμακα χωρίς αφορολόγητο με συντελεστή 21% για τα εισοδήματα έως 25.000 ευρώ, 36% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 25.001 έως 48.000 και 45%για εισοδήματα άνω των 48.000 ευρώ.

Θα προβλέπεται σταθερή μείωση φόρου 1.950 ευρώ για εισοδήματα έως 18.000 ευρώ με αντί αφορολογήτου.

Φοροαπαλλαγές: Καταργούνται οι εκπτώσεις φόρου 10% για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια κύριας κατοικίας, ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Διατηρούνται ωστόσο οι φοροαπαλλαγές για τα κέρδη από τη διάθεση παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας προς τη ΔΕΗ ή άλλο προμηθευτή, μετά από την ένταξη τους στο «Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων μέχρι δέκα (10) kw», ενώ το ίδιο ισχύει και για τις μικρές επιχειρήσεις.

Θα εκπίπτουν σε ποσοστό 10% μόνο οι δαπάνες για νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις κι αυτές μόνο κατά το μέρος που δεν καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία ή και ασφαλιστικές εταιρείες και κατά το μέρος που υπερβαίνουν το 5% του φορολογουμένου εισοδήματος. Θα εκπίπτουν επίσης κατά 10% από τον φόρο οι δαπάνες για δωρεές, χορηγίες και διατροφή προς την πρώην ή τον πρώην σύζυγο.

Αποδείξεις: Απαλείφθηκαν οι διατάξεις που προέβλεπαν συγκέντρωση αποδείξεων ποσού ίσου με το 25% του εισοδήματος για κατοχύρωση φορολοαπαλλαγής 1950 Ευρώ μέχρι τα 18.000 Ευρώ εισόδημα.

Σύμφωνα με την Ημερησία το υπουργείο Οικονομικών επανεξετάζει το θέμα των αποδείξεων, ως κίνητρο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Ελεύθεροι επαγγελματίες. Καταργείται το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ και καθιερώνεται νέα κλίμακα με συντελεστές 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ εισοδήματος και 33% για υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια.

Επιχειρήσεις. Αυξάνεται από το 20% στο 26% ο συντελεστής φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών και μειώνεται από το 25% στο 10% ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων.

Ενοίκια: Τα ενοίκια που εισπράττουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα φορολογούνται αυτοτελώς από το πρώτο ευρώ με κλιμακωτούς συντελεστές 10% για τα πρώτα 12.000 ευρώ και 33% για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος πάνω από το επίπεδο των 12.000 ευρώ.

Τεκμήρια διαβίωσης: Τα τεκμήρια μειώνονται μόνο για τα ΙΧ αυτοκίνητα. Τα τεκμήρια για τα ΙΧ μέχρι 1.600 κυβικά εκατοστά θα μειωθούν κατά 20%, ενώ για τα άνω των 1.600 κ.εκ., οι μειώσεις θα είναι χαμηλότερες σε ποσοστά καθώς θα κυμαίνονται από 3% έως και 18,3%.

Αμετάβλητα παραμένουν τα υπόλοιπα τεκμήρια δηλαδή για τις κατοικίες, τα σκάφη αναψυχής, τις πισίνες, τα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, το οικιακό προσωπικό, τα αεροσκάφη.

Επίσης η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης διατηρείται στις 3.000 ευρώ για τον άγαμο και στις 5.000 ευρώ για το έγγαμο.

Αγρότες: Επιβάλλεται αυτοτελής φόρος 13% στα καθαρά εισοδήματα των αγροτών. Οι κατά κύριο επάγγελμα γεωργοί, κτηνοτρόφοι και αλιείς θα φορολογούνται για τα αγροτικά εισοδήματα που θα αποκτούν από το 2014 και μετά, ως επιτηδευματίες, βάσει βιβλίων εσόδων-εξόδων, δηλαδή δεν θα δικαιούνται κανενός αφορολογήτου ορίου.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις