Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για τους περίπου 6,3 εκατ. Ιδιοκτήτες ακινήτων, που περιμένουν τις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών για τις νέες αντικειμενικές αξίες στις 14 του μήνα. Οι πληροφορίες από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης αναφέρουν, μάλιστα, ότι δεν έγινε αποδεκτό από τους Θεσμούς το σχέδιο του υπουργείου για τμηματική αύξηση των Τιμών Ζώνης, έτσι ώστε οι επιβαρύνσεις του ΕΝΦΙΑ να είναι ηπιότερες.
Με βάση τις δηλώσεις που έκανε χθες ο Ε. Τσακαλώτος, το 15% των ιδιοκτητών, λόγω της αύξησης των Τιμών Ζώνης σε περίπου 6.000 περιοχές, θα έχουν αύξηση του ΕΝΦΙΑ. Αυτό σημαίνει ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις εν λόγω περιοχές δεν οδήγησε απαραίτητα σε υψηλότερο κλιμάκιο ΕΝΦΙΑ, τα οποία από το τέταρτο κλιμάκιο (από 1.000 ευρώ/τ.μ.) και πάνω αναπροσαρμόζονται κάθε 500 ευρώ.
Ειδικά όσον αφορά στις αποκαλούμενες «λαϊκές» περιοχές, ο Ε. Τσακαλώτος υποσχέθηκε ότι οι επιβαρύνσεις του ΕΝΦΙΑ δεν θα ξεπερνούν τα 20 ευρώ. Επί της ουσίας, πρόκειται για περιοχές που καλύπτονται από τα πρώτα τρία κλιμάκια του φόρου, δηλαδή περιοχές με Τιμή Ζώνης έως 500 ευρώ/τ.μ., από 501 ως 750 ευρώ/τ.μ. κι από 751 ως 1.000 ευρώ/τ.μ. Σημειωτέον ότι οι εισηγήσεις των εκτιμητών οδηγούσαν σε αυξήσεις αντικειμενικών αξιών ακόμα και πάνω από 50%, αλλά όπως φαίνεται έγιναν παρεμβάσεις προκειμένου αυτές να διατηρηθούν σε διαχειρίσιμα επίπεδα.
Μεγαλύτερες αυξήσεις ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να αναμένονται στα νησιά Ιονίου- Αιγαίου και στις τουριστικές περιοχές της Ελλάδας, χωρίς να είναι ακόμα σαφές αν δρομολογείται αύξηση του αφορολογήτου στο Συμπληρωματικό φόρο στις 250.000 ευρώ.
Μειώσεις ΕΝΦΙΑ θα έχει το 18% των ιδιοκτητών, ενώ αμετάβλητες θα παραμείνουν οι επιβαρύνσεις στο υπόλοιπο 67% των υπόχρεων. Σημειωτέον ότι ακόμα κι εκεί που δεν υπάρχουν αυξήσεις ΕΝΦΙΑ, αφού οι αναπροσαρμογές των Τιμών Ζώνης κινούνται εντός των ορίων των κλιμακίων, θα υπάρξουν αυξήσεις των υπολοίπων φόρων και τελών, που υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες, όπως π.χ. οι φόροι μεταβίβασης και γονικών παροχών.