Πόσο θα ρίξουν τις τιµές οι νέες αγορανοµικές διατάξεις

Πραγματικότητα φαίνεται ότι θα γίνει σύντομα το όνειρο του οργανωμένου λιανεμπορίου για ένα σύγχρονο, απλό και διαφανές πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας της αγοράς, σε επίπεδο αγορανομικών και υγειονομικών διατάξεων. Τα υπουργεία Ανάπτυξης και Υγείας έχουν ήδη ολοκληρώσει τις προτάσεις τους.

Τα δύο υπουργεία αναμένουν πλέον το πράσινο φως και από τις αρμόδιες κοινοτικές αρχές ώστε να προχωρήσουν στην υπογραφή των σχετικών ρυθμίσεων. Στο μεταξύ, ελπίζουν ότι, εφόσον η αγορά μπει σε τάξη, τούτο θα συμβάλει στο να μειωθούν κόστη τα οποία σήμερα την επιβαρύνουν εξαιτίας της γραφειοκρατίας, αλλά και των στρεβλώσεων στην οργάνωση των υπεραγορών. Έτσι, εν συνεχεία θα ακολουθήσει μια αναμενόμενη μείωση τιμών, που σε πρώτη φάση υπολογίζεται ότι θα είναι της τάξης του 2% με 3%.

Παράγοντες του λιανεμπορίου χαρακτηρίζουν θετική την προσπάθεια των δύο υπουργείων, θεωρώντας ότι τα προωθούμενα νομοθετήματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν παραλείπουν να τονίσουν πως το εν λόγω εγχείρημα, ενώ συζητείτο επί πολλά έτη μεταξύ των υπουργείων, κανένα δεν αποφάσιζε να προχωρήσει στη ριζική αναθεώρηση του αγορανομικού πλαισίου. Διευκρινίζουν, πάντως ότι για όσο διάστημα η κυβέρνηση θα αναμένει τις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η αγορά θα διερευνά για τυχόν δευτερεύουσες ή και κρυφές επιπτώσεις από τα προς εφαρμογή μέτρα, ώστε να προληφθούν, έστω «στο παρά πέντε», ρυθμίσεις που τελικά θα προκαλούσαν ζημιά στην αγορά αντί να συμβάλλουν στη σωστή οργάνωσή της.

Το ενδιαφέρον του ΥΠΑΑΝ επικεντρώνεται πλέον στα οφέλη, που μπορεί να «καρπωθεί» από την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων, σε ό,τι αφορά κυρίως το ζήτημα των τιμών, αναμένοντας από την αγορά θετικές αντιδράσεις. Πρόκειται, όμως, για μια προσδοκία που, όπως δηλώνουν κύκλοι της αγοράς, αν και έχει πραγματική βάση, θα απαιτήσει κάποιο χρόνο μέχρι να αποκτήσει αντίκρισμα. Επιχειρώντας, μάλιστα, να ποσοτικοποιήσουν τα οφέλη ως προς τις τιμές από τις προωθούμενες διατάξεις, εκτιμούν ότι από την εφαρμογή των κανόνων Διακίνησης Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (νέος Αγορανομικός Κώδικας) οι μειώσεις που θα μπορούσαν να επέλθουν θα ήταν της τάξης του 0,5% επί του ετήσιου τζίρου μιας αλυσίδας, ενώ και με την από κοινού εφαρμογή των νέων Υγειονομικών Διατάξεων τα συνολικά οφέλη θα μπορούσαν να φθάσουν έως και το 2%, επί του ετήσιου τζίρου!

Άνοιγμα των αγορών ζητούν τα σούπερ μάρκετ
Δεν παρέλειψαν, ωστόσο, να επισημάνουν ότι, αν το υπουργείο επιθυμεί να δει μεγαλύτερη αποκλιμάκωση των τιμών, δεν έχει παρά να προωθήσει το άνοιγμα αγορών από τις οποίες σήμερα αποκλείονται τα σούπερ μάρκετ. Ανέφεραν χαρακτηριστικά την περίπτωση του γάλακτος πρώτης βρεφικής ηλικίας, το οποίο για όσο διάστημα διατέθηκε από τα ράφια της οργανωμένης λιανικής πουλήθηκε φθηνότερα έως 25%  από τα φαρμακεία, ενώ τόνισαν ότι κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβεί με τα παραφαρμακευτικά προϊόντα (μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, συμπληρώματα διατροφής κα) όπου επίσης τα περιθώρια μείωσης των τιμών, σε σχέση με τα φαρμακεία, είναι μεγάλα.Όσο για την αγορά των τσιγάρων, επισημαίνεται ότι σαφώς ο κλάδος ενδιαφέρεται να επεκταθεί στην κατηγορία, όμως η διάθεση των τσιγάρων από τα σούπερ μάρκετ απαιτεί ειδική οργάνωση και μικρο-επενδύσεις, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα μικρό σε διαστάσεις προϊόν, με σχετικά υψηλό κόστος και μεγάλη ζήτηση, που είναι εύκολο να κλαπεί. Σημειώνεται ότι κατά την παραμονή έκδοσης του τεύχους ψηφίστηκε το τρίτο μνημόνιο, στο οποίο περιλαμβάνονται και σχετικές με τα παραπάνω ζητήματα ρυθμίσεις.

 

selfservice

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις