FAO: επενδύσεις στον αγροτικό τομέα για να καταπολεμηθεί η πείνα

Χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις στον αγροτικό τομέα για να καταπολεμηθεί η πείνα, σημειώνει ο οργανισμός του ΟΗΕ για τα τρόφιμα και τη γεωργία.

Αυτές ακριβώς όμως είναι που «αποτελματώθηκαν ή ακόμη και μειώθηκαν κατά την διάρκεια των 30 τελευταίων ετών», ειδικά εκεί όπου οι πληθυσμοί είναι πιο εκτεθειμένοι «στην ακραία φτώχεια, στη νότια Ασία και στην υποσαχάρια Αφρική».

Ο FAO τονίζει πως «ο πληθωρισμός στις τιμές των τροφίμων σε μεγάλο βαθμό υπερέβη τον πληθωρισμό που καταγράφεται στις τιμές άλλων ειδών κατανάλωσης, ξεπερνώντας τις 30 μονάδες σε δώδεκα χώρες», περιλαμβανομένων της Κίνας, της Ρουάντας και της Ταϊλάνδης.

Η αύξηση αυτή, σύμφωνα με την έκθεση, εξηγείται κυρίως από την δημογραφική ανάπτυξη, την αύξηση των εισοδημάτων των κατοίκων τους, την μετακίνηση πληθυσμών από τις επαρχίες στις πόλεις και την μεταβολή των διατροφικών συνηθειών που έχει σημειωθεί στις χώρες του νότου, καθώς και τις συνέπειες των κλιματικών ανωμαλιών.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του FAO που δημοσιεύτηκαν τον Οκτώβριο, σχεδόν 870 εκατ. άνθρωποι μαστίζονται από την πείνα σε παγκόσμιο επίπεδο και ο αριθμός αυτός έχει πάψει να μειώνεται, ειδικά στην Αφρική.

Ο οργανισμός αυτός του ΟΗΕ αναφέρει στην ετήσια έκθεσή του (The State of Food and Agriculture 2012) ότι οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να επιτύχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα στον αγώνα εναντίον της φτώχειας και της πείνας εάν ξόδευαν λιγότερα σε βραχυπρόθεσμα μέτρα όπως οι επιδοτήσεις προϊόντων ή οι αποζημιώσεις σε περιπτώσεις καταστροφών και περισσότερα σε πιο μακροπρόθεσμου χαρακτήρα μέτρα, όπως οι επενδύσεις στην έρευνα.

Πολλές αναπτυσσόμενες χώρες βοηθούν τους αγρότες να αγοράζουν σπόρους και λιπάσματα σε μειωμένες τιμές. Στην Ζάμπια για παράδειγμα το 37% του προϋπολογισμού για την γεωργία ξοδεύτηκε γι' αυτό το 2005, ενώ στην Ινδία για αυτούς τους σκοπούς δαπανήθηκε το 75% του γεωργικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με τα δεδομένα για το έτος 2002. «Αυτές οι επιχορηγήσεις μπορεί να είναι πολιτικά δημοφιλείς αλλά δεν αποτελούν συνήθως την καλύτερη δυνατή χρήση των δημοσίων κεφαλαίων», σχολίασε ο FAO.

Το να μετακινηθεί μόλις το 10% των δαπανών για τη γεωργία πέρα από τις επιχορηγήσεις, προς όφελος «δημοσίων αγαθών» όπως η έρευνα, οι πιο αποτελεσματικές καλλιέργειες, βελτιωτικά οδικά έργα, εκπαίδευση κ.ά. θα αύξανε «τα κατά κεφαλήν γεωργικά εισοδήματα κατά 5%», υπολόγισε.

Οι επενδύσεις στη γεωργία πρέπει να αυξηθούν σημαντικά ώστε να μειωθεί η πείνα, τόνισε ο οργανισμός, καθώς ο ένας στους οκτώ πολίτες στον πλανήτη αντιμετωπίζει το φάσμα του χρόνιου υποσιτισμού σήμερα.

«Οι αγρότες πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο οποιασδήποτε στρατηγικής για την αύξηση των επενδύσεων στον τομέα», επισήμανε ο FAO, αφού οι επενδύσεις των ιδίων των γεωργών, όπως πρόσθεσε, είναι υπερτριπλάσιες από όλες τις άλλες επενδύσεις από άλλες πηγές μαζί--περιλαμβανομένης της συνεισφοράς ξένων δωρητών, επενδυτών και κυβερνήσεων.

 

kathimerini

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις