Αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος και στην εκπτωτική πολιτική εξετάζει η ΔΕΗ με την απόφαση να αναμένεται να ληφθεί μέσα στις επόμενες 15 ημέρες στο πλαίσιο της στρατηγικής της επιχείρησης για μείωση στα κόστη της ενώ όπως σημειώνει η διοίκηση, στόχος είναι να επιβαρυνθούν όσο το δυνατόν λιγότερο οι καταναλωτές.
Στρατηγικός στόχος της επιχείρησης παραμένει η έξοδος στις αγορές μέσα στο πρώτο εξάμηνο και για το λόγο αυτό τέτοιες αλλαγές θεωρούνται από τη διοίκηση της εταιρείας απαραίτητες προκειμένου να βελτιώσει την κερδοφορία της. «Η ΔΕΗ δεν μπορεί να αντέξει άλλο να μην μετακυλήσει ένα μέρος από τις επιβαρύνσεις στην κατανάλωση. Αυτό θα βοηθήσει και στην έκδοση ομολόγου», αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης μιλώντας την Τετάρτη στους δημοσιογράφους.
Μία αλλαγή που εξετάζεται είναι η μείωση της έκπτωσης 15% στους συνεπείς πελάτες, καθώς η διοίκηση εκτιμά ότι τελικά τα οφέλη είναι μικρότερα από τα κόστη. «Προσωπικά, προτιμώ να μην γίνει μείωση στην έκπτωση των συνεπών πελατών. Θεωρώ ότι είναι προτιμότερο ως μέτρο η ρήτρα οριακής τιμής συστήματος και η οποία ενσωματώνει και τις διακυμάνσεις της τιμής των ρύπων. Η ρήτρα οριακής τιμής ανταποκρίνεται στο πραγματικό κόστος και δίνει συνολικά σήματα στο να μειώνεται η οριακή τιμή και να μην επιβαρύνεται ο καταναλωτής. Το ζητούμενο είναι κάθε κρίκος της αγοράς να ανακτά τα κόστη του και να βγάζει και ένα μικρό κέρδος», επεσήμανε ο κ. Παναγιωτάκης. Το μέτρο αυτό σχετίζεται με την αύξηση των τιμών δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την εισαγωγή CO2 στους λογαριασμούς ρεύματος.
Πάντως η όποια αύξηση, αν τελικά αποφασιστεί θα ισχύσει μετά από δύο μήνες από τη λήψη της σχετικής απόφασης, δηλαδή από τέλη Μαρτίου και μετά και θα αφορά σε μονοψήφιο ποσοστό όπως αναφέρουν πηγές της ΔΕΗ. Όσον αφορά στην έκδοση ομολόγου η διοίκηση θα έχει το Φεβρουάριο επαφές με επενδυτές στο Λονδίνο και θεωρεί ότι η αγορά θα μπορούσε να απορροφήσει ένα ομόλογο ύψους 250-300 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά στα χρέη τρίτων προς τη ΔΕΗ αυτά ανέρχονται σε περίπου 2,3 δισ. ευρώ με τα 1,7 δισ. να αφορά στη χαμηλή και μέση τάση, τα 400 εκατ. ευρώ στην υψηλή τάση και τα 200 εκατ. ευρώ στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Όπως εκτιμά η επιχείρηση παρουσιάζουν τάση μείωσης.
Στενεύουν τα περιθώρια για την αποεπένδυση
Όσον αφορά στην αποεπένδυση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, το χρονοδιάγραμμα μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου οπότε έχει τεθεί και το deadline από την Κομισιόν είναι αρκετά σφιχτό. Στις 23 Ιανουαρίου αναμένονται οι προσφορές ενώ στο τέλος Ιανουαρίου αναμένεται ΔΣ της ΔΕΗ για έγκριση της αποεπένδυσης, κάτι που σημαίνει ότι ουσιαστικά με βάσει αυτά τα δεδομένα θα υπάρχει ένα μικρό περιθώριο μιας εβδομάδας για να γίνει το «παζάρι». Απαντώντας στα σχόλια περί καθυστερήσεων από την πλευρά της ΔΕΗ, ο κ. Παναγιωτάκης σημειώνει ότι «η ΔΕΗ δεν κωλυσιεργεί.
Υπάρχουν αντικειμενικά προβλήματα. Δεν πουλάμε αυτοκίνητο. Και υπάρχει και το μείζον θέμα με τα ΑΔΙ». Ένα βασικό εμπόδιο για την εξέλιξη της πώλησης αποτελούν τα ΑΔΙ (Μηχανισμός Επάρκειας Ισχύος) καθώς το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη από την πλευρά της Κομισιόν αλλά όπως σημειώνει ο κ. Παναγιωτάκης το θέμα αναμένεται να λυθεί από στιγμή σε στιγμή.
Για τις προς πώληση μονάδες στη Φλώρινα και τη Μεγαλόπολη αναμένεται να καταθέσουν προσφορές ο Μυτιληναίος, η κινεζική CHN Energy με τον όμιλο Κοπελούζου και η τσεχική Seven Energy σε κοινοπραξία με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Αν και ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό αν οι προσφορές θα αφορούν ξεχωριστά στις μονάδες της Φλώρινας ή της Μεγαλόπολης, η διοίκηση εκτιμά ότι οι προσφορές θα αφορούν ταυτόχρονα και στις δύο περιοχές.
Στους όρους του διαγωνισμού προβλέπεται ότι αν κάποιος δώσει προσφορά και για τις δύο μονάδες, τότε, αποκτά προβάδισμα έναντι των άλλων ενώ αύριο, Πέμπτη αναμένεται να γίνει στο υπουργείο και συζήτηση για τη Μελίτη (τροφοδοσία, ορυχείο Αχλάδας).