Στη Γερμανία θα εξαχθούν 500 τόνοι σταφίδας

Στη Γερμανία οι 500, και εντός της ελληνικής αγοράς θα διατεθούν οι υπόλοιποι 300 τόνοι της σταφίδας που συγκέντρωσε φέτος η ΚΣΟΣ, έχοντας ήδη υπογράψει το συμβόλαιο με τη γερμανική, για να υπογράψει ακολούθως και την ανάλογη συμφωνία με την ελληνική εταιρεία που έδειξε ενδιαφέρον.

Τη σημαντική αυτή εξέλιξη της εμπορικής χρονιάς στη σουλτανίνα αποκάλυψε στη "Ν.Κ." χθες ο πρόεδρος της οργάνωσης Νίκος Καραμπακάκης, ενώ για πρώτη φορά αποκαλύπτει και τα σχέδιά του για τη δημιουργία μεγάλου φορέα μεταξύ της ΚΣΟΣ και των συνεταιρισμών-μελών της, όπως και της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσαράς, που μεθαύριο Σάββατο μετεξελίσσεται σε πρωτοβάθμια συνεταιριστική οργάνωση, αλλάζοντας σελίδα και κάνοντας ένα μεγάλο βήμα στο συνεταιριστικό τομέα!

Οι υπογραφές με τους Γερμανούς έχουν "πέσει" και οι 500 τόνοι σταφίδας θα εξαχθούν στη Γερμανία, ενώ δε θα αργήσει να πάρει το δρόμο προς την εσωτερική αγορά και η υπόλοιπη των 300 τόνων, όπως ξεκαθαρίζει ο Νίκος Καραμπακάκης, μιλώντας για συμφωνίες που έχουν ως συνέπεια να "φύγει" ολόκληρη η συγκεντρωθείσα ποσότητα και σε τιμές που εξασφαλίζουν τη διατήρηση των τιμών παραγωγού που είχαν εξαγγελθεί από την αρχή της χρονιάς.

«Κάποιοι ιδιώτες μείωσαν τις τιμές. Εμείς μπορεί να μην μπορέσουμε τελικά να τις αυξήσουμε, αλλά το σίγουρο είναι ότι δε θα τις μειώσουμε», είπε στη "Ν.Κ." ο κ. Καραμπακάκης.

«Οι συμφωνίες που κλείσαμε είναι καλές για τους παραγωγούς. Εμείς δεν έχουμε παρά ελάχιστο κέρδος και ο στόχος μας είναι ακριβώς αυτός. Να μπορούμε να εξασφαλίζουμε όσο γίνεται πιο ικανοποιητικό επίπεδο για τους σταφιδοπαραγωγούς, χωρίς να ζημιώνεται η ΚΣΟΣ, αλλά να περιορίζεται σε ένα ελάχιστο κέρδος για τη βιωσιμότητά της», πρόσθεσε.

Πληρωμές παραγωγών
Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές της σταφίδας στους παραγωγούς που παρέδωσαν το προϊόν τους στην οργάνωση μέχρι τις 16 Νοεμβρίου. Για τους υπόλοιπους, η ΚΣΟΣ περιμένει περίπου σε 2 μήνες ότι θα πάρει το επόμενο ποσό δανείου από την Τράπεζα Πειραιώς, για να ολοκληρώσει τις πληρωμές.

Οι τιμές με τις οποίες πληρώνονται οι παραγωγοί σταφίδας φέτος είναι αυξημένες σε σύγκριση με πέρυσι και καθορίστηκαν ως εξής: Στη σταφίδα νούμερο 1 στο 1,70 ευρώ το κιλό, στη νούμερο 2 στο 1,50 ευρώ και στη νούμερο 4 στο 1,30 ευρώ το κιλό. Πέρυσι, οι αντίστοιχες τιμές ήταν στο 1,40, στο 1,20 και στο 1 ευρώ το κιλό, αντίστοιχα.

 

neakriti

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις