Το ενδιαφέρον μεγάλων πετρελαϊκών για την Ελλάδα είναι γεγονός, αλλά για να έχουμε παραγωγή από τα μεγάλα κοιτάσματα χρειαζόμαστε 7-8 χρόνια, για να μπορούμε να πούμε ότι υποκαθιστούμε ένα μέρος των ποσών που χρειαζόμαστε για να αγοράζουμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ανέφερε στο πλαίσιο της ημερίδας «Οι Υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο» ο Γιάννης Μπασιάς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ.
Σήμερα, στην Ελλάδα έχουν δοθεί 13 τεμάχια ή παραχωρήσεις και ταυτόχρονα και νέες περιοχές παρουσιάζονται για να προσελκύσουν επενδυτές.
Υπάρχουν περιοχές στο Ιόνιο και την Κρήτη όπου είναι μεγάλες οι πιθανότητες για μεγάλα κοιτάσματα και γι’ αυτό έχουν εμφανιστεί και μεγάλες εταιρείες, εξήγησε ο κ. Μπασιάς, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ευτυχή εξέλιξη, καθώς αυτές οι εταιρείες έχουν την εμπειρία για να ανταποκριθούν σε προβλήματα που πιθανώς εμφανιστούν.
Οι στόχοι, ωστόσο, έχουν βρεθεί στα 3.000-3.500 μέτρα και εκτίμησε ότι στα επόμενα δύο χρόνια η πρόοδος της τεχνολογίας θα έχει κάνει προσβάσιμους αυτούς τους στόχους.
Ντίνος Νικολάου: Οι Τούρκοι θα εκβιάσουν αυτούς που εκβιάζονται, όχι εμάς
Ο κ. Ντίνος Νικολάου, Τεχνικός Σύμβουλος της Energean Oil and Gas με μεγάλη εμπειρία στην Κύπρο, επεσήμανε τη σημασία της αγοράς για την υλοποίηση των επενδύσεων υδρογονανθράκων και τη δημιουργία υποδομών.
Μιλώντας για την Τουρκία, τόνισε ότι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι το ενεργειακό καθώς η εξάρτησή της είναι κατά 55% από τη Ρωσία, 20% από το Ιράν και 20% από το Αζερμπαϊτζάν.
«Αυτή η εξάρτηση από το φυσικό αέριο την κάνει να εξαγριώνεται, και γι’ αυτό κοιτά τα κοιτάσματα των άλλων. Σε αυτήν της την αδυναμία, κατέχοντας το βόρειο κομμάτι της Κύπρου, θέλει συνεκμετάλλευση. Δεν θα δώσουμε την κυριαρχία μας, δεν θα δώσουμε την υπόστασή μας», τόνισε.
«Το 1974 μας κατέλαβαν, όμως ο ελληνισμός της Κύπρου έμαθε να πέφτει και να σηκώνεται. Οι Τούρκοι θέλουν να μας εκβιάσουν. Θα εκβιάσουν αυτούς που εκβιάζονται, όχι εμάς» σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Ντίνος Νικολάου.
Γιάννης Γρηγορίου Δ/Σύμβουλος της ΕΛΠΕ Upstream: Αυτός ο πλούτος είναι μέσα στην ευρωπαϊκή ΑΟΖ
Ο Γιάννης Γρηγορίου, διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΠΕ Upstream, της εταιρείας των ΕΛΠΕ που έχει αναλάβει την έρευνα πετρελαίου για τα ΕΛΠΕ, περιέγραψε πώς μέσα σε 6-7 χρόνια τα ΕΛΠΕ άνοιξαν την έρευνα σε πολλές και διαφορετικές περιοχές της χώρας.
Αναφέρθηκε στον Φεβρουάριο του 2016, όταν ξεκίνησε η συνεργασία με Total και ExxonMobil, με αποτέλεσμα τον Σεπτέμβριο του 2017 να έχει γίνει η κοινοπραξία για την Κρήτη που, παρότι τα ευρήματα είναι σε βάθη 3.500 μ βάθος, οι ξένες εταιρείες το θεωρούν εφικτό.
«Ακόμη δεν υπάρχουν στοιχεία για να μπορέσουμε να πούμε ακριβώς, αλλά αυτός ο πλούτος μπορεί να αλλάξει την εικόνα της χώρας. Αυτός ο πλούτος είναι μέσα στην Ευρωπαϊκή ΑΟΖ», είπε ο κ. Γρηγορίου.
Μιλώντας για τις περιβαλλοντικές αντιδράσεις σημείωσε: «Μας έχουν σταματήσει οι οικολόγοι στην Άρτα και την Πρέβεζα. Δεν είναι πάνω από 100 άτομα αλλά οι Δήμοι δεν μας δίνουν άδεια να ξεκινήσουμε. Προσκαλέσαμε τη WWF να κουβεντιάσουμε και δεν δέχονται. Θέλουν μόνο να βγάζουν μελέτες που λένε και ψέματα. Από τα 5 σενάρια καταστροφής που έχουν βγάλει, τα 4 αφορούν την περίπτωση βύθισης δεξαμενόπλοιου, ξεχνώντας ότι δεξαμενόπλοια περνάνε ασταμάτητα από τη Μεσόγειο.
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, κ. Γιώργος Στασινός, στην έναρξη της ημερίδας αναφέρθηκε στη συμβολή του ενεργειακού τομέα στην ανάπτυξη και την απασχόληση αλλά και στον κρίσιμο ρόλο της ενεργειακής ασφάλειας και τις γεωπολιτικές ισορροπίες.