Εθνικό Σχέδιο εξαγωγών Ιταλίας

Στο Εθνικό Σχέδιο εξαγωγών 2013-2015 που παρουσιάσθηκε από τον Υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης κ. C. Passera και τον Πρόεδρο της Υπηρεσίας Εξωτερικού Εμπορίου (πρώην ICE) κ. R. Monti, παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Mario Monti, τίθεται ο φιλόδοξος στόχος επίτευξης εξαγωγών αξίας 620 δισ. ευρώ, μέχρι το τέλος του 2015.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το 2012, η αξία των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών θα αγγίξει τα 473 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου, καλείται η νέα Κυβέρνηση, να αυξήσει μέσα σε τρία χρόνια κατά περίπου 150 δισ. ευρώ την αξία των εξαγωγών.

Το 2012 έκλεισε με θετικό εμπορικό ισοζύγιο (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών) της τάξεως των 8-10 δισ. ευρώ, για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία. Με τον στόχο των 620 δισ. ευρώ, η Ιταλία θα κατορθώσει να αυξήσει το μερίδιό της στο παγκόσμιο εμπόριο, από 3,5% που είναι αυτή την στιγμή στο 3,8%, ενώ οι εξαγωγές της θα αντιπροσωπεύουν το 32% του ΑΕΠ, από 29% το 2012.

Αναφορικά με τη γεωγραφική κατανομή, αυτή θα διαμορφωθεί ως εξής:
Δυτική Ευρώπη +57 δισ. ευρώ (+27%), Χώρες διεύρυνσης και λοιπές Ευρωπαϊκές χώρες +21 δισ. ευρώ (+34%), NAFTA +9 δισ. ευρώ (+25%), Λατινική Αμερική +4 δισ. ευρώ (+44%), Ασία +15 δισ. ευρώ (+39%), Αφρική και Μέση Ανατολή +15 δισ. ευρώ (+55%) και Ωκεανία και Νότιος Αφρική +1 δισ. ευρώ (+24%).

Κλάδοι οι οποίοι αναμένεται να καταγράψουν τη μεγαλύτερη αύξηση είναι: ηλεκτρο-ιατρικά μηχανήματα και μηχανήματα ακρίβειας μετρήσεων (+14%), ηλεκτρονικά (+14%) και ηλεκτροτεχνικά (+12%).

Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει, σύμφωνα με το Σχέδιο, να γίνουν άμεσα μια σειρά από ενέργειες, όπως:

   - Αύξηση των πόρων για το εθνικό σχέδιο προώθησης.
   - Άμεση λειτουργία των νέων γραφείων ICE σε γεωγραφικές περιοχές με υψηλό δυναμικό.
   - Υπέρβαση μη-δασμολογικών εμποδίων στον τομέα των τροφίμων.
   - Ενεργοποίηση επιπλέον εργαλείων ενίσχυσης των εξαγωγών και φορολογικών κινήτρων για την προώθηση των επενδύσεων στο εξωτερικό
   - Ενεργοποίηση μέσω των Επιμελητηρίων ενός δικτύου γραφείων πληροφόρησης για την στήριξη των εξαγωγών.

Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ρώμης

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις