Τσαυτάρης: Η ζάχαρη θα υποστηριχθεί και στη νέα ΚΑΠ

Ομιλία Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Ευαγγελίας Αμμανατίδου – Πασχαλίδου, σχετικά με τις αλλαγές στο «Σύστημα της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην Παραγωγή Σακαχαρότευτλων».


·    Προσπαθούμε να μειώσουμε το κόστος ενέργειας, δίνοντας την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των Πετρελαιοειδών. Το κάνουμε τώρα για να απαλύνουμε την αύξηση του κόστους παραγωγής
·    Το πνεύμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης είναι η μακροχρόνια προσπάθεια να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να διαχειριστούμε σωστά τους πόρους. Αυτή είναι η έννοια ενός πενταετούς αγροπεριβαλλοντικού προγράμματος
·    Η ζάχαρη θα υποστηριχθεί και στη νέα ΚΑΠ. Θα υπάρχουν πολύ περισσότερα χρήματα για τα αγροπεριβαλλοντικά. Επομένως, να μην «σπείρουμε» τις ανησυχίες μας

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη:

«Στο παρελθόν κάναμε αρκετές δράσεις για να βοηθήσουμε την τευτλοκαλλιέργεια. Σας θυμίζω ότι μέχρι το 2011 τα τεύτλα είχαν δυνατότητα και συνδεδεμένης ενίσχυσης, όπως έχει το βαμβάκι, πέραν δηλαδή της ενιαίας ενίσχυσης. Θυμηθείτε ότι υπήρχε ποιοτικό παρακράτημα. Όταν ανέλαβα το Υπουργείο, δηλαδή, το 2012, ενέταξα τη δυνατότητα να υποστηριχθούν τα τεύτλα, όπως και εσείς αναφέρατε, με το σύστημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης.
Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος θέλει να μείνει στην καλλιέργεια των τεύτλων, θα μπορεί πραγματικά, εφόσον σεβαστεί κάποιους κανόνες αειφορίας - να μη χρησιμοποιήσει, για παράδειγμα, πάρα πολύ λίπασμα, να κοιτάξει να κάνει μια κάποια εξοικονόμηση νερού, έστω και στο 20%, φροντίζοντας καλύτερα τα συστήματα άρδευσης κ.λπ. - και να ενισχυθεί με ακόμη περίπου 30 ευρώ  το στρέμμα, προκειμένου να καλύψει αυτή την αναγκαία διαφορά για να είναι συμφέρουσα η καλλιέργεια.
Το πρόγραμμα έχει ορισμένες απαιτήσεις και δεν μπορεί να μην έχει, αφού είναι ένα σύστημα αγροπεριβαλλοντικό. Διότι κάποιος λέει «αποφασίζω να κάνω οργανική γεωργία», κάποιος αποφασίζει να κάνει βιολογική γεωργία. Ένα επόμενο αγροπεριβαλλοντικό σύστημα είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση της καλλιέργειας. Θα έχω την ευκαιρία, απαντώντας σε πιο εξειδικευμένα πράγματα, να σας δώσω τις απαντήσεις που περιμένετε.

Δευτερολογία

Κυρία Αμμανατίδου, θίξατε αρκετά θέματα και θα τα απαντήσω ένα - ένα. Πρώτον, κάνετε λάθος εκτιμήσεις. Αν η ολοκληρωμένη διαχείριση δεν συνέφερε στους γεωργούς, γιατί πέρυσι μπήκαν όλοι με αίτησή τους; Δεύτερον, είπατε ότι πραγματικά θα κλείσουν εργοστάσια. Δεν θα κλείσουν. Έκλεισαν δύο εργοστάσια. Είχαμε δικαίωμα για 300.000 τόνους παραγωγή και πήγαμε στους  150.000 τόνους. Όσον αφορά στους 200.000 τόνους, οι ίδιοι οι παραγωγοί συμφώνησαν και πήραν χρήματα από την Ε.Ε γι’ αυτήν την ποσόστωση. Σε ό,τι αφορά τα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να γνωρίζετε ότι η τρέχουσα περίοδος τελειώνει το 2013. Δεν έχει κανείς κανένα περιθώριο στο τέλος του 2013, δηλαδή σε λίγους μήνες, να κάνει αλλαγές στον Κανονισμό. Όλη η προσπάθειά μας είναι - και εκεί έγκειται η διπλωματία μας - να βάλουμε αυτές τις δραστηριότητες που περιγράφετε από την 1.1.2014 στο νέο πρόγραμμα, έτσι ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε. Και θα συνεχίσει να υπάρχει η υποστήριξη της ζάχαρης, παρά τα όσα είπατε.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι διεθνώς υπάρχει μεγάλη αύξηση των τιμών και διότι η δημογραφική έκρηξη και ιδιαίτερα στην ανατολική Ασία –δηλαδή στην Κίνα και την Ινδία - όπου βλέπουμε μια ραγδαία αύξηση της κατανάλωσης της ζάχαρης, δείχνουν ότι δεν μπορούν να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις. Αυτός είναι ο λόγος ανόδου των τιμών και αυτός είναι ο λόγος που η ίδια η Βιομηχανία Ζάχαρης φέτος δίνει 10% αύξηση της τιμής, σε σχέση με την περυσινή τιμή, όπως και εσείς είπατε, Η αύξηση είναι 10%, ενώ όλοι υπολογίζουν ότι η αύξηση του κόστους παραγωγής - τουλάχιστον αυτά είναι τα οικονομικά δεδομένα - είναι της τάξης ίσως του 4,5%. Εγώ λέω ότι είναι 4,7%, ίσως και 5% ή και 5,5%.
Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, προσπαθούμε να μειώσουμε το κόστος ενέργειας, δηλαδή του πετρελαίου, δίνοντας την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των Πετρελαιοειδών. Το κάνουμε για να απαλύνουμε ακριβώς αυτό το πράγμα. Άλλωστε, αυτό είναι και ένα από τα σημαντικά αιτήματα των αγροτών στις μέρες μας, ότι πρέπει να βοηθήσουμε. Και αυτό το δίνουμε τώρα, γιατί τώρα θα βγουν οι γεωργοί μας να σπείρουν.
Για να σταματήσουν οι ανησυχίες των γεωργών σε ό,τι αφορά την πενταετή δέσμευση, ό,τι ζητήσατε ισχύει. Καταλαβαίνω την ανησυχία των γεωργών για την πενταετή δέσμευση. Μάλιστα, αναρωτιούνται: Τι θα γίνει αν για παράδειγμα αλλάξει η ΚΑΠ με το ν. 1420, αφού δεν βλέπουμε ακόμα το οριστικό της σχέδιο και εγώ είμαι δεσμευμένος για πέντε χρόνια;
Πιστεύετε εσείς ότι αν η Ευρώπη και εμείς σαν Πολιτεία αλλάξουμε την ΚΑΠ και πούμε «ξέρεις, το τεύτλο δεν θα υποστηρίζεται», θα του ζητούμε επί πέντε χρόνια να το καλλιεργεί ή να πει «θέλω να βγω από την καλλιέργεια» και θα του πούμε «δώσε μας τα λεφτά που πήρες τον προηγούμενο χρόνο»;
Αυτό ισχύει στον τρέχοντα Κανονισμό για τις φυσικές καταστροφές. Ακόμα και σήμερα μπορεί να το κάνει κάποιος. Δεν φταίει ο γεωργός αν για παράδειγμα ήταν τόσο βροχερή η άνοιξη και δεν πρόλαβε να σπείρει. Θα μείνει να σπείρει κάτι αργότερα. Έως το τέλος του Φλεβάρη και λίγες μέρες του Μάρτη θα μπορεί να σπείρει τεύτλο. Αν μπορεί να μπει στα χωράφια του - ένεκα των βροχών - πολύ αργότερα τον Απρίλιο, θα αναγκαστεί να βάλει μόνο βαμβάκι ή καλαμπόκι. Επομένως, δεν μπορούμε εμείς να του αρνηθούμε αυτό το δικαίωμα, εφ’ όσον φυσικές καταστροφές, αίτια βροχοπτώσεων ή άλλοι λόγοι αναγκάσουν το γεωργό να βγει από το σύστημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης.
Το πνεύμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης είναι η μακροχρόνια προσπάθεια να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να διαχειριστούμε σωστά τους πόρους. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει στιγμιαία. Και αυτή είναι, άλλωστε, η έννοια ενός αγροπεριβαλλοντικού προγράμματος πενταετίας.
Επομένως, θα πρέπει να βρούμε μια μέση τιμή, μια μέση λύση, έτσι ώστε και το πρόγραμμα να υποστηρίξουμε και ιδιαίτερα τους αγροπεριβαλλοντικούς στόχους, αλλά και να υποστηρίξουμε το γεωργό να δει ότι πραγματικά τον συμφέρει. Όμως ο γεωργός μπορεί να μη θέλει να πάρει το ρίσκο και να δεσμευτεί για πέντε χρόνια, ιδιαίτερα εξαιτίας παραγόντων, που δεν τους ορίζει ο ίδιος αυτήν την ώρα.
Γι’ αυτό, σας παρακαλώ, να περιμένετε να δούμε πως θα διαμορφωθεί η νέα ΚΑΠ, πότε θα αρχίσει και τι θα περιλαμβάνει για τα τεύτλα. Να είστε σίγουρη ότι θα υποστηριχθεί η ζάχαρη και στη νέα ΚΑΠ. Θα υπάρχουν πολύ περισσότερα χρήματα για τα αγροπεριβαλλοντικά. Επομένως, να μην «σπείρουμε» τις ανησυχίες μας».

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις