ΙΟΒΕ: Ανάκαμψη του οικονομικού κλίματος σε ΕΕ και Ευρωζώνη

Το οικονομικό κλίμα τον Ιανουάριο βελτιώνεται ελαφρά για τρίτο κατά σειρά μήνα, τόσο στην ΕΕ, όσο και στην Ευρωζώνη, με το σχετικό δείκτη να κερδίζει 1,4 μονάδες σε αμφότερες, φθάνοντας στις 90,6 και 89,2 μονάδες αντίστοιχα.

Παρά την άνοδο, ο δείκτης απέχει ακόμη από το μακροχρόνιο μέσο όρο του. Στην Ευρωζώνη, η βελτίωση του κλίματος εκπορεύεται από τις Κατασκευές, τις Υπηρεσίες και την άνοδο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, με την εικόνα στη Βιομηχανία και το Λιανεμπόριο να παραμένει εν πολλοίς αμετάβλητο. Στην ΕΕ, η άνοδος του δείκτη οφείλεται αφενός σε βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και αφετέρου στην ανάκαμψη των προσδοκιών σε όλους τους τομείς, εκτός Βιομηχανίας, όπου σημειώνεται επιδείνωση. Αναλυτικότερα:

Στη Βιομηχανία, ο δείκτης κλίματος υποχωρεί οριακά στην ΕΕ (-0,5), στην Ευρωζώνη (+0,3), ενώ στις Υπηρεσίες, η βελτίωση είναι αισθητή στην ΕΕ (+3,7) και λιγότερο στην Ευρωζώνη (+1,0). Στο Λιανικό Εμπόριο, ο αντίστοιχος δείκτης ενισχύεται στην ΕΕ (+0,8), ενώ καταγράφει σταθερότητα στην Ευρωζώνη (+0,3). Στις Κατασκευές σημειώνεται σημαντική βελτίωση του κλίματος και στις δύο ζώνες (+3,9 και +4,6 σε ΕΕ και Ευρωζώνη αντίστοιχα). Τέλος, ο δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης ανακάμπτει τόσο στην ΕΕ, όσο και την Ευρωζώνη (+2,0 και +2,4 αντίστοιχα), άνοδος η οποία προκύπτει ως αποτέλεσμα της βελτίωσης σε όλα τα επιμέρους στοιχεία που συναπαρτίζουν τον δείκτη και στις δύο ζώνες. Αναλυτικότερα:

 -   Στη Βιομηχανία, οι δείκτες επιχειρηματικών προσδοκιών διαμορφώνονται στις -13,1 και -13,9 μονάδες σε ΕΕ και Ευρωζώνη αντίστοιχα. Οι προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής παραμένουν αμετάβλητες στην ΕΕ και βελτιώνονται οριακά στην Ευρωζώνη, ενώ αντίθετα οι εκτιμήσεις για τα επίπεδα παραγγελιών και ζήτησης κάμπτονται ελαφρά και στις δύο ζώνες. Τέλος, στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα σημειώνεται μικρή αποκλιμάκωση στην Ευρωζώνη και ήπια άνοδός τους στην ΕΕ.
 -   Στις Υπηρεσίες, οι δείκτες προσδοκιών ανακάμπτουν στις -7,6 μονάδες στην ΕΕ και στις -8,8 μονάδες στην Ευρωζώνη. Οι αρνητικές εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους περιορίζονται κατά 5 και 2 σχεδόν μονάδες σε ΕΕ και Ευρωζώνη αντίστοιχα, ενώ οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση βελτιώνονται οριακά στην ΕΕ και παραμένουν αμετάβλητες στην Ευρωζώνη. Τέλος, οι αρνητικές προβλέψεις των επιχειρήσεων για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης υποχωρούν οριακά στην Ευρωζώνη και παραμένουν σχετικά σταθερές στην ΕΕ.
 -   Στο Λιανικό Εμπόριο, οι σχετικοί δείκτες κινούνται στις -9,5 και -15,6 μονάδες αντίστοιχα σε ΕΕ και Ευρωζώνη. Οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα δεν μεταβάλλονται σε καμία ζώνη, με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να αποκλιμακώνονται ελαφρά στην ΕΕ και να διογκώνονται ήπια στην Ευρωζώνη. Τέλος, βελτίωση καταγράφει ο δείκτης των προβλέψεων για τις πωλήσεις τους επόμενους μήνες, μικρή στην ΕΕ και μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη.
 -   Στις Κατασκευές, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην ΕΕ κινείται στις -30,0 μονάδες και στις -28,7 μονάδες στην Ευρωζώνη. Οι αρνητικές προβλέψεις για το επίπεδο των εργασιών εξομαλύνονται κατά 3 μονάδες και στις δύο ζώνες, με τις προβλέψεις για την απασχόληση να κερδίζουν 5 και 6 μονάδες αντίστοιχα σε ΕΕ και Ευρωζώνη.
  -  Ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης διαμορφώνεται στις -21,9 και -23,9 μονάδες αντίστοιχα σε ΕΕ και Ευρωζώνη. Οι αρνητικές προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους αμβλύνονται ελαφρά, ενώ κατά 3 μονάδες βελτιώνονται οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας και στις δύο ζώνες. Η πρόθεση για αποταμίευση μεταβάλλεται θετικά, αλλά ήπια σε ΕΕ και Ευρωζώνη, ενώ ο δείκτης προβλέψεων για την εξέλιξη της ανεργίας ενισχύεται κατά 4-5 μονάδες και στις δύο ζώνες.
 -   Τέλος, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (δεν περιλαμβάνεται στο δείκτη οικονομικού κλίματος), αυξάνεται οριακά στην ΕΕ και περισσότερο στην Ευρωζώνη, κινούμενος στις +4,5 (από +3,5) και στις -3,2 (από -5,8) μονάδες αντίστοιχα. Από τα επιμέρους στοιχεία, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων κερδίζουν 1 μονάδα και στις δύο ζώνες, ενώ άνοδο των 5 μονάδων σημειώνουν οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα εξέλιξη της ζήτησης στην Ευρωζώνη, η οποία είναι όμως οριακή στην ΕΕ. Τέλος, σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις της ζήτησης στο επόμενο τρίμηνο, ο σχετικός δείκτης αυξάνεται ήπια σε αμφότερες τις ζώνες.

Από τις επτά μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες, σημειώνεται βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Ιανουάριο στην Γερμανία (+2,5), την Ολλανδία (+1,0), την Ισπανία (+0,5) και το Ην. Βασίλειο (+0,5), ενώ το κλίμα παραμένει σχετικά σταθερό στην Γαλλία και την Ιταλία (-0,3). Επιδείνωση καταγράφεται αντίθετα στην Πολωνία (-1,3).
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις