Σύμφωνα με το newsit.gr, την ενεργειακή αγορά της Ελλάδας βάζουν στο μικροσκόπιο του επενδυτικού τους ενδιαφέροντος εξειδικευμένοι όμιλοι από Ελλάδα και εξωτερικό, χαράσσοντας επενδυτικά σχέδια 43,8 δις. ευρώ για την επόμενη δεκαετία, ώστε να δημιουργήσουν φωτοβολταϊκά πάρκα, ανεμογεννήτριες κι άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Πρόκειται για επενδυτές, που έχουν ήδη χαράξει σχέδια εισόδου τους στην ελληνική αγορά και περιμένουν να λάβουν το «πράσινο φως», μόλις η Κομισιόν εγκρίνει και τυπικά, το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), που παρέλαβε από την Ελληνική κυβέρνηση, τις τελευταίες ημέρες του 2019.
Το Σχέδιο αναφέρεται στην ενίσχυση της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ κατά 5 GW μέχρι το τέλος της επόμενης δεκαετίας. Αυτό, σημαίνει, ότι, η εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών πάρκων θα πρέπει να ανέλθει στα 7,7 GW το 2030, καθώς σήμερα το νούμερο αυτό ανέρχεται μόλις στα 2,7 GW.
Με στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, στην λήξη του 2019, τουλάχιστον 500 αιτήσεις από εξειδικευμένους ομίλους, βρισκόντουσαν σε σειρά προτεραιότητας για να λάβουν άδεια παραγωγής, ενώ ο αριθμός αυτός αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς.
Έτσι, παράγοντες της αγοράς, εκτιμούν, ότι το νέο ΕΣΕΚ, θα σημάνει την έλευση ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων που θα αγγίξουν τα 43,8 δις. ευρώ, στον τομέα της ενέργειας, την περίοδο 2020 με 2030.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις