Μεγάλες πιθανότητες να βιώσει μια τεχνική ύφεση, δηλαδή δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης, έχει η Ιταλία, δεδομένου του αρνητικού ρυθμού αύξησης του ιταλικού ΑΕΠ το 4ο τρίμηνο του 2019, της παγκόσμιας επιβράδυνσης, των μέτρων που έχουν επιβληθεί και της υπόθεσης ότι οι δημόσιες ανησυχίες σχετικά με τον κορωνοϊό είναι απίθανο να υποχωρήσουν σύντομα, επηρεάζοντας αρνητικά την κατανάλωση.
Ο DBRS τονίζει πως εάν ο αντίκτυπος από τον κορωνοϊό περιοριστεί σε ένα προσωρινό σοκ όπως είναι και το βασικό σενάριο του οίκου ότι ο ιός θα έχει ένα περιορισμένο αντίκτυπο ενός μέχρι δύο τριμήνων, είναι απίθανο να έχει μακροχρόνιες συνέπειες για την ιταλική οικονομία ή για την πιστοληπτική της αξιολόγησή («BBB» με σταθερές προοπτικές).
Ωστόσο, ο καναδικός οίκος τονίζει πως οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη είναι καθοδικοί και υπογραμμίζει πως ο απρόβλεπτος χαρακτήρας της μετάδοσης παγκοσμίως του κορωνοϊού φαίνεται να υποδηλώνει τουλάχιστον κάποιο κίνδυνο για βαθύτερο και πιο μακροχρόνιο σοκ στη ζήτηση.
Σε σχέση με την Ιταλία, ο DBRS αναφέρει ότι μια παρατεταμένη και σοβαρή οικονομική ύφεση που θα οδηγήσει σε μια ουσιαστικά υψηλότερη τάση για το λόγο του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την κρατική πιστοληπτική αξιολόγηση.
Ο κορωνοϊός αυξάνει τον ιταλικό κίνδυνο ύφεσης
Σημειώνει πως η ήδη αρνητική επίπτωση για την Ιταλία της ασθενέστερης εξωτερικής ζήτησης συνοδεύεται τώρα από τον κίνδυνο μιας παρατεταμένης και ευρείας διακοπής της ιταλικής οικονομικής δραστηριότητας.
«Η χώρα είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στο εξωτερικό περιβάλλον λόγω της υψηλής ενσωμάτωσής της στην αλυσίδα αξίας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και τώρα πιθανότατα θα αντιμετωπίσει μικρότερη τουριστική και οικονομική δραστηριότητα», υπογραμμίζει.
Καθώς αυξάνεται ο αριθμός των νέων περιστατικών κορωνοϊού, σύμφωνα με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης, οι ιταλικές αρχές αντιμετωπίζουν το δύσκολο έργο να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για τη μείωση της μετάδοσης, αποφεύγοντας παράλληλα τον ενδεχόμενο υπερβολικών φόβων για περαιτέρω επιβράδυνση της ανάπτυξης.
Αναφέρει πως η αύξηση του ιταλικού ΑΕΠ ήταν η πιο αδύναμη στην Ευρώπη το 2019 και τα πρόσφατα στοιχεία εξακολουθούν να δείχνουν, όπως σημειώνει, συνέχιση της αδύναμης απόδοσης.
Επικαλούμενος προκαταρκτικές εκτιμήσεις της ιταλικής στατιστικής υπηρεσίας, ο DBRS αναφέρει πως το πραγματικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,3%, σε τριμηνιαία βάση, το τέταρτο τρίμηνο του 2019, παρουσιάζοντας την χειρότερη επίδοση από το 1ο τρίμηνο του 2013.
Ο οίκος θεωρεί πολύ αισιόδοξες τις εκτιμήσεις της ιταλικής Κυβέρνησης που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2020 για ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά 0,6%, σε ετήσια βάση, το 2020, ενώ σημειώνει πως η Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας εκτιμά πως ο αντίκτυπος του ιού στην ιταλική οικονομία μπορεί να υπερβεί το 0,2% του ΑΕΠ.
Κινητήριος μοχλός της ιταλικής ανάπτυξης το βόρειο τμήμα της χώρας
Μεταξύ των βόρειων περιφερειών της Ιταλίας, σύμφωνα με τον καναδικό οίκο, η Λομβαρδία και το Βένετο έχουν καταγράψει τον μεγαλύτερο αριθμό νέων περιστατικών κορωνοϊού και με δεδομένο ότι αυτές οι περιοχές αντιπροσωπεύουν την κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης της Ιταλίας, όπως σημειώνει, μια επέκταση των περιοριστικών μέτρων μπορεί να έχει υπέρμετρη οικονομική επίπτωση.
Συγκεκριμένα, αναφέρει πως οι περιοχές αυτές αντιπροσωπεύουν πέραν του 30% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας της χώρας και κατέχουν ηγετική θέση στην εξαγωγή μεταποιητικών αγαθών, αντιπροσωπεύοντας πέραν του 40% των συνολικών εξαγωγών της Ιταλίας και περίπου το 28% της συνολικής απασχόλησης στη χώρα.
Ο DBRS αναφέρει επίσης πως είναι πιθανόν ο αριθμός των ανθρώπων που θα μολυνθούν θα συνεχίσει να αυξάνεται και προσθέτει πως η αύξηση των ανησυχιών θα μπορούσε να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για την εφαρμογή πρόσθετων μέτρων.
Σημειώνει πως ο ιός παρουσιάζει υψηλό βαθμό μόλυνσης και η διαχείριση της συγκράτησης των κρουσμάτων θα είναι ζωτικής σημασίας για να αποφευχθεί ο κορεσμός των νοσοκομείων με πάρα πολλές περιπτώσεις για θεραπεία.
Επιπλέον, αναφέρει ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στις βόρειες περιοχές είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι είναι αβέβαιη η ικανότητά του συστήματος να διαχειριστεί ένα μεγάλο αριθμός ασθενών.
Σε αυτό το σενάριο, σύμφωνα με τον DBRS, οι προσπάθειες των ιταλικών αρχών να επιτύχουν μια ισορροπία μεταξύ περιοριστικών μέτρων για περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και περιορισμού των αρνητικών επιπτώσεων στην οικονομία θα αποτελέσει μια πρόκληση και η κακή διαχείριση της κατάστασης με ανεξέλεγκτη άνοδο νέων περιστατικών, ενδέχεται να επηρεάσουν δυσμενώς τη σταθερότητα της ιταλικής κυβέρνησης
Η DBRS είναι ένας διεθνής οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας που ιδρύθηκε το 1976 στο Τορόντο
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις