Σχέδιο για νέα ρύθμιση 36 δόσεων στις επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κοροναϊό
Νέα ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών σε έως 36 δόσεις εξετάζει το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να ανακουφίσει τους επιχειρηματίες οι οποίοι πλήττονται από τον κοροναϊό.
Αυτό αναφέρουν αρμόδιες πηγές στο Capital, επισημαίνοντας ότι αυτό το μέτρο, εφόσον αποφασισθεί, θα αφορά - καταρχάς τουλάχιστον - τις τρεις περιοχές οι οποίες πλήττονται πιο πολύ από τον εν λόγω ιό, δηλαδή τους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου.
Οι ίδιες πηγές, όμως, εκτιμούν ότι θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλους νομούς της χώρας, ανάλογα με το ρυθμό εξάπλωσης του κοροναϊού.
Πιο αναλυτικά, εκείνο το οποίο εξετάζεται στο υπουργείο Εργασίας είναι να δοθεί η δυνατότητα τμηματικής εξόφλησης των ασφαλιστικών χρεών εργοδοτών, ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών σε έως 36 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
Πρόκειται για σενάριο αύξησης των δόσεων (12) της υφιστάμενης ''πάγιας ρύθμισης'' για ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές. Το σενάριο αυτό (αν και με 24 δόσεις) υπήρχε στην ατζέντα του υπ. Εργασίας από τη στιγμή που η κυβέρνηση αποφάσισε να θεσπίσει την νέα ''πάγια ρύθμιση'' των 24 -48 δόσεις για χρέη στην εφορία.
Η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για φορολογικές οφειλές είναι ανοιχτή από τις 26/2, ενώ πληροφορίες του Capital.gr ανέφεραν ήδη από την περασμένη εβδομάδα ότι οι δυνητικές αρνητικές συνέπειες στην οικονομία από την εξάπλωση του κοροναϊού έφερναν πιο κοντά την ''επέκταση'' της νέας ''πάγιας'' φορολογικής ρύθμισης και στα ταμεία.
Με βάση νεότερες πληροφορίες, πέραν των πρώτων μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων τα οποία ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μεταξύ των οποίων προβλέπεται η 3μηνη αναστολή των ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρηματιών, οι οποίες έχουν προθεσμία εκπλήρωσης έως 31/3, συζητείται η αύξηση των δόσεων της "πάγιας'" ρύθμισης στις 36 δόσεις, έναντι των 12 που είναι σήμερα.
Επίσης, ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε χθες την αναστολή της υποχρέωσης του εργοδότη να καταχωρεί στο Πληροφοριακό Σύστημα "Εργάνη" του Υπουργείου Εργασίας κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου και της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων.
Προβλέπεται επίσης δυνατότητα σε εργαζομένους να προχωρούν σε σχήματα εξ αποστάσεως παροχής εργασίας (τηλεργασίας), στον βαθμό βέβαια που αυτό είναι οργανωτικά και τεχνικά εφικτό (π.χ. με χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών κ.λπ.). Σε αυτή την περίπτωση, διευκολύνονται οι εργαζόμενοι με παράλληλα καθήκοντα φροντίδας παιδιών.
Κατά τα άλλα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τις οικονομικές συνέπειες του κοροναιού. Τα μέτρα αυτά είναι:
- Η αναστολή πληρωμής ΦΠΑ, πληρωτέου τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.
- Η αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ, καθώς επίσης και των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, πληρωτέων τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, αντίστοιχα σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.
- Η αναβολή καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών για τρεις μήνες για τις εταιρείες που έχουν κλείσει τουλάχιστον δέκα μέρες λόγω αναγκαστικών μέτρων
- Η δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ, των τραπεζών αναφορικά με ηλεκτρονικές συναλλαγές και του Υπουργείου Εργασίας αναφορικά με τον αριθμό εργαζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών. Στόχος η έγκαιρη αντίδραση στους κλάδους της οικονομίας και τις περιοχές που παρατηρείται σημαντική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας.