Λόγω των έκτακτων αναγκών που δημουργεί η πανδημία, η στήριξη και παροχή βοήθειας στα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας παρουσιάζει μεγάλες προκλήσεις. Για την καλύτερη προστασία των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, και για να διασφαλιστεί η συνέχιση της υποστήριξης υπό τις πρωτοφανείς συνθήκες κοινωνικής απομόνωσης, το ΕΚ ενέκρινε αλλαγές στους κανόνες του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας στις 17 Απριλίου.
Οι εθνικές αρχές θα είναι πλέον σε θέση να προσαρμόσουν τα σχέδια ενίσχυσης για να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης. Για παράδειγμα, η παροχή τροφίμων και βασικών υλικών αγαθών, θα μπορεί να πραγματοποιείται μέσω της διάθεσης ηλεκτρονικών δελτίων ή δελτίων οποιασδήποτε άλλης μορφής ("vouchers"). Τα έκτακτα μέτρα προβλέπουν, επίσης, την παροχή του απαραίτητου προστατευτικού εξοπλισμού στους παρέχοντες βοήθεια.
Το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους
-
Δημιουργήθηκε το 2014 για να ελαφρύνει τις πιο ακραίες μορφές φτώχειας στην ΕΕ: στέρηση τροφής, παιδική φτώχεια, έλλειψη στέγης
-
Παρέχει βασικά αγαθά στους απόρους, τρόφιμα και άλλα βασικά είδη προσωπικής χρήσης, όπως ρούχα, παπούτσια και είδη ατομικής υγιεινής. Προωθεί ακόμη την κοινωνική ένταξη μέσω της παροχής ψυχολογικής υποστήριξης, γλωσσικής εκπαίδευσης κλπ.
-
Η βοήθεια παρέχεται μέσω συνεργαζόμενων οργανώσεων και προσαρμόζεται στις τοπικές ανάγκες. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα, το Ταμείο υποστηρίζει το "Κέντρο για το Παιδί", που παρέχει βοήθεια σε παιδιά και οικογένειες που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση.
-
Η συνεισφορά της ΕΕ στο Ταμείο για την περίοδο 2014-2020 υπερβαίνει τα 3,8 δισ. ευρώ. Τα κράτη-μέλη συγχρηματοδοτούν τουλάχιστον το 15% του κόστους των προγραμμάτων τους.