Η κεντρική τράπεζα έχει σπεύσει να στηρίξει την οικονομική απάντηση της Τουρκίας απέναντι στον κορονοϊό με μέτρα όπως η αγορά-ρεκόρ κρατικών ομολόγων ύψους 5 δισεκ. δολαρίων από τα τέλη Μαρτίου.
Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας υπεραμύνθηκε των πολιτικών που εκείνη εφαρμόζει για την αντιμετώπιση της κρίσης, υποβαθμίζοντας τη σημασία της μεγάλης μείωσης των συναλλαγματικών διαθεσίμων και απορρίπτοντας τις ανησυχίες ότι προσπαθεί να προστατεύσει το νόμισμα από το να μην υποχωρήσει περαιτέρω κάτω από κάποια κρίσιμα επίπεδα.
Σε παρουσίαση μέσω Διαδικτύου, ο διοικητής Μουρτά Ουισάλ δήλωσε ότι η πανδημία του κορονοϊού δημιούργησε «έκτακτες συνθήκες», στις οποίες είναι αναμενόμενο να υπάρχουν διακυμάνσεις στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της τράπεζας. Ωστόσο, δήλωσε ότι συνεχίζει να έχει συνομιλίες για συμφωνίες ανταλλαγής ξένων νομισμάτων (swap lines) με αρκετές κεντρικές τράπεζες. Αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες και είπε ότι δεν έχει γίνει κάποια απόπειρα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), μια επιλογή που ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει απορρίψει για πολιτικούς λόγους.
Η κεντρική τράπεζα μείωσε επίσης την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό για τα τέλη του 2020 στο 7,4% από το 8,2% προηγουμένως, ανοίγοντας την πόρτα σε περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων. Τα μέτρα που ελήφθησαν για να ανακόψουν την εξάπλωση του κορονοϊού αναμένεται να βυθίσουν την οικονομία σε ύφεση για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια. «Σε τέτοιες έκτακτες περιόδους, οι διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τα διαθέσιμα μπορεί να είναι εντονότερες» δήλωσε ο Ουισάλ σε δημοσιογράφους και οικονομολόγους κατά την παρουσίαση.
Η κεντρική τράπεζα έχει σπεύσει να στηρίξει την οικονομική απάντηση της Τουρκίας απέναντι στον κορονοϊό με μέτρα όπως η αγορά-ρεκόρ κρατικών ομολόγων ύψους 5 δισεκ. δολαρίων από τα τέλη Μαρτίου. Παράλληλα, αξιοποιεί τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα, για να χρηματοδοτήσει μέσω συμφωνιών ανταλλαγής (swaps) τις ανορθόδοξες προσπάθειες των κρατικών τραπεζών της Τουρκίας για στήριξη της λίρας, που από τα μέσα Απριλίου κινείται σε επίπεδα μόλις κάτω των 7 λιρών έναντι του δολαρίου.
Βάσει των συναλλαγματικών διαθεσίμων και των υπολογισμών που έχουν κάνει traders, οι κρατικές τράπεζες έχουν πουλήσει συνάλλαγμα ύψους τουλάχιστον 32 δισεκ. δολαρίων φέτος, ποσό που αντιστοιχεί στην αξία των παρεμβάσεων στην αγορά τον περασμένο χρόνο. Το αποτέλεσμα ήταν μια δραματική πτώση στα καθαρά συναλλαγματικά διαθέσιμα της κεντρικής τράπεζας κάτω από τα 25 δισεκ. δολάρια έως τα μέσα Απριλίου, συγκριτικά με πάνω από τα 40 δισεκ. στις αρχές του 2020. Εξαιρουμένων των ανταλλαγών (swaps) με τις κρατικές τράπεζες, κάποιοι οικονομολόγοι λένε ότι τα καθαρά διαθέσιμα ίσως έχουν ήδη αρνητικό πρόσημο.
«Η μεταβλητότητα είναι φυσιολογική… και στα διαθέσιμά μας οφείλεται σε έκτακτες συνθήκες, είναι προσωρινή» δήλωσε ο Ουισάλ, προσθέτοντας ότι η υποχώρηση της λίρας τους τελευταίους μήνες δείχνει πως η τράπεζα δεν στοχεύει σε συγκεκριμένα επίπεδα. «Δεν ενεργούμε με σκοπό να υπερασπιστούμε τη συναλλαγματική ισοτιμία», δήλωσε. Νωρίτερα σήμερα, η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος μειώθηκε κατά 0,6% στις 6,9885 λίρες έναντι του δολαρίου.