Οι μεγάλες κόκκινες γραμμές του Trump κατά τη διάρκεια εμπορικών συνομιλιών Ηνωμένου Βασιλείου / ΗΠΑ έχουν αποκαλυφθεί από έναν εμπειρογνώμονα αφού οι δύο ιστορικοί σύμμαχοι ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση μιας συμφωνίας μετά το Brexit.
Ο Ted Bromund, ανώτερος ερευνητής στις αγγλο-αμερικανικές σχέσεις στο Heritage Foundation, ένα συντηρητικό think-tank στην Ουάσινγκτον, αποκάλυψε τους κύριους στόχους της Αμερικής για την εξασφάλιση μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου. Είπε: «Υπάρχουν πολλοί τομείς - ψηφιακό εμπόριο, ελευθέρωση βίζα, χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες - αλλά αν δεν μπορείτε να συμφωνήσετε να απαλλαγείτε ουσιαστικά από τα τιμολόγια για το ορατό εμπόριο, δεν είμαι σίγουρος ότι είναι μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου».
Ο κ. Bromund είπε ότι ένας τομέας ώριμος για τη μείωση των δασμών ήταν στο εμπόριο αυτοκινήτων, ο μεγαλύτερος εξαγωγικός τομέας της Βρετανίας προς τις ΗΠΑ.
Οι τιμές των επιβατικών αυτοκινήτων των ΗΠΑ είναι 2,5%, με τιμολόγια παραλαβής φορτηγών στο 25%, ενώ η Βρετανία διατηρεί το 10% τιμολόγιο αυτοκινήτων.
Οι ΗΠΑ και η Βρετανία ξεκίνησαν εμπορικές διαπραγματεύσεις με τηλεδιάσκεψη την Τρίτη, δεσμεύθηκαν να εργαστούν γρήγορα για να συνάψουν συμφωνία που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τη μαζική οπισθοδρόμηση της πανδημίας κοροναϊού στις εμπορικές ροές και τις οικονομίες των δύο συμμάχων.
Οι συνομιλίες, που θα διεξαχθούν ουσιαστικά, θα περιλαμβάνουν πάνω από 300 υπαλλήλους και αξιωματούχους ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου σε σχεδόν 30 ομάδες διαπραγματεύσεων.
Σε κοινή δήλωση και ο υπουργός Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου Liz Truss και ο εκπρόσωπος εμπορίου των ΗΠΑ Robert Lighthizer: «Θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις με ταχύτερο ρυθμό και έχουμε δεσμεύσει τους απαραίτητους πόρους για να προχωρήσουμε με γρήγορο ρυθμό. Μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου θα συμβάλει στη μακροπρόθεσμη υγεία των οικονομιών μας, η οποία είναι ζωτικής σημασίας καθώς ανακάμπτουμε από τις προκλήσεις που θέτει η COVID-19». H Βρετανίδα Πρέσβης Κάρεν Πιρς είπε ότι «είναι ένα πολύ καλό σημάδι εμπιστοσύνης στην οικονομική ανάκαμψη» ότι οι δύο χώρες προχώρησαν στις συνομιλίες.
Ο κ. Lighthizer, ο οποίος χαρακτήρισε τις εμπορικές συνομιλίες του Ηνωμένου Βασιλείου ως μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές του για το 2020, δημοσίευσε στόχους περισσότερο από ένα χρόνο πριν, οι οποίοι επιδίωκαν πλήρη πρόσβαση για τα γεωργικά προϊόντα των ΗΠΑ και μειωμένους δασμούς για τα αμερικανικά μεταποιημένα προϊόντα.
Εγκλωβισμένοι από έλλειψη ιατρικού εξοπλισμού και ναρκωτικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και οι δύο χώρες προσπαθούν να απομακρύνουν ορισμένες αλυσίδες εφοδιασμού από την Κίνα.
Ο κ. Lighthizer είπε σε σχόλια που κυκλοφόρησαν αργότερα ότι η πανδημία «έδειξε ότι εξαρτάται αποκλειστικά από φτηνές εισαγωγές για στρατηγικά προϊόντα μπορεί να μας κάνει ευάλωτους σε περιόδους κρίσης» και ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται μια υγιή παραγωγική βάση και ακμάζοντες αγρότες.