Γερμανία: Στο χαμηλότερο επίπεδο οι εξαγωγές

Σημαντικό αρνητικό αποτύπωμα άφησε ο κορωνοϊός στις γερμανικές εξαγωγές του Μαρτίου, καθώς υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από την επανένωση της χώρας, το 1990. Ξεπερνώντας κατά πολύ τη μέση πρόβλεψη, οι εξαγωγές της λεγόμενης «ατμομηχανής» της Ευρώπης μειώθηκαν κατά 11,8% τον Μάρτιο, διότι οι βασικοί εμπορικοί της εταίροι, όπως η Ιταλία και η Κίνα, βρίσκονταν ήδη σε καθεστώς καραντίνας.

Σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας, τον Μάρτιο πραγματοποιήθηκαν εξαγωγές αξίας 108,9 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 5,1%, στα 91,6 δισ. ευρώ. Δεδομένης της διαφοράς στην υποχώρηση εισαγωγών και εξαγωγών, το δημοσιονομικό πλεόνασμα της χώρας, το οποίο έχει επικριθεί κατ’ επανάληψιν από διεθνείς φορείς και τρίτες χώρες, συρρικνώθηκε στα 17,4 δισ. ευρώ σε σχέση με τα 22,3 δισ. ευρώ που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Η γερμανική κυβέρνηση προβλέπει πως η οικονομία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές, θα διολισθήσει σε ύφεση 6,3% φέτος, παρά το εξαιρετικά γενναιόδωρο πακέτο στήριξης αξίας 750 δισ. ευρώ που έχει διοχετευθεί προκειμένου να αντισταθμίσει τον οικονομικό αντίκτυπο της κρίσης. Αντίστοιχη ύφεση είχε σημειωθεί τελευταία φορά στη χώρα την περίοδο μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οσον αφορά την ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας, πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν πως θα εξαρτηθεί από την ανάκαμψη των εμπορικών της εταίρων, όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ. Φαίνεται, εξάλλου, και από την επίπτωση στις εξαγωγές του Μαρτίου, καθώς η Γερμανία επέβαλε περιοριστικά μέτρα μόνο στο τέλος του μήνα, ωστόσο η Ιταλία και η Κίνα, βασικοί εμπορικοί της εταίροι, βρίσκονταν σε καθεστώς καραντίνας επί πολλές εβδομάδες. «H αλληλεξάρτηση της διεθνούς οικονομίας θα είναι καταστροφική για τις εξαγωγές κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού», σχολίασε χαρακτηριστικά στο Reuters ο Αλεξάντερ Κρούγκερ της Bankhaus Lampe.

Τα χθεσινά στατιστικά σχετικά με τις γερμανικές εξαγωγές συμπληρώνουν μία ήδη δυσοίωνη εικόνα για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η οποία διήνυε το ενδέκατο συναπτό έτος ανάπτυξης. Ηδη μέσα στην εβδομάδα είχαν δημοσιευθεί οι δείκτες βιομηχανικής παραγωγής και οι παραγγελίες των εργοστασίων, οι οποίοι βρίσκονταν σε ιστορικό χαμηλό. «Η ίδια εικόνα, ο ίδιος τίτλος, διαφορετικός δείκτης», ανήρτησε στο Twitter o Κάρστεν Μπρζέσκι, οικονομολόγος της ING bank, αναφερόμενος στην πτωτική πορεία όλων των οικονομικών δεικτών παγκοσμίως.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι ο σχετικός κλάδος αντιμετώπιζε ακόμη και πριν από την επέλαση του κορωνοϊού πτώση στη ζήτηση εξαιτίας των παγκόσμιων εμπορικών αναταραχών. Συνεπώς, η γερμανική οικονομία βρέθηκε ουσιαστικά εξαρτώμενη από την εσωτερική κατανάλωση και τις κρατικές δαπάνες. Ωστόσο, μετά την επιβολή περιοριστικών μέτρων μειώθηκαν σημαντικά και οι δαπάνες των νοικοκυριών. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών αγοράς GfK, το ένα τρίτο των Γερμανών σκοπεύει να περιορίσει τις δαπάνες του το επόμενο διάστημα. Επίσης, το 33% των Γερμανών προβλέπει πως η οικονομική του κατάσταση θα επιδεινωθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες, θέτοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο εμπόδια στην ανάκαμψη της ζήτησης και κατά συνέπεια της γερμανικής οικονομίας. «Η νέα κανονικότητα αποτελείται από μια δύσκολη οικονομική κατάσταση και από χαμηλές καταναλωτικές δαπάνες. Ο κλάδος του λιανικού εμπορίου και της μεταποίησης πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτή την κατάσταση», σχολίασε στο Reuters η Πέτρα Σουέπτιτζ της GfK.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις