Στα $30 σκαρφάλωσε το βαρέλι.
Την Παρασκευή, μάλιστα, η Σαουδική Αραβία θέλοντας να αποδείξει την ισχυρή βούληση για υλοποίηση των συμπεφωνηθέντων και σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη δυναμική ανάκαμψη των τιμών του μαύρου χρυσού, ανακοίνωσε τη μείωση της παραγωγής κατά επιπλέον 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο η παραγωγή όλων των χωρών εκτοξεύθηκε, εν μέσω του πολέμου τιμών και της μειωμένης ζήτησης, με αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου να αποθηκεύονται σε τάνκερ εν πλω, χωρίς αγοραστές.
Τα συμβόλαια στη Νέα Υόρκη ανέβηκαν περίπου στο 5% μετά σχεδόν διπλασιασμό τη τιμής σε διάρκεια τριών εβδομάδων.
Οι εν λειτουργία πετρελαιοπηγές στις ΗΠΑ υποχώρησαν για ένατη κατά σειρά εβδομάδα, σε επίπεδα που αντίστοιχα δεν έχουν καταγραφεί για πάνω από μια 10ετία. Επίσης, θετικά επέδρασε και η απροσδόκητη μείωση αποθεμάτων στο Cushing της Οκλαχόμα, καθώς ήταν η πρώτη κάμψη από τα τέλη Φεβρουαρίου.
Θετική επίδραση είχε στην τιμή και η ανακοίνωση του Ιράκ ότι σκοπεύει να διακόψει την παραγωγή ένα πετρελαϊκό πεδίο, λόγω αντιδράσεων στην περιοχή.
Η μείωση παραγωγής των ΗΠΑ προστίθεται στη συμφωνία των OPEC+ για μείωση κατά 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως που τέθηκε σε ισχύ στις αρχές του μήνα.
Το WTI για παράδοση τον Ιούνιο αυξήθηκε 4,5% στα 30,76 $ το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, μετά την άνοδο κατά 19% την περασμένη εβδομάδα.
Υπάρχει, ωστόσο, ο κίνδυνος να ανατραπεί η ανάκαμψη του πετρελαίου εάν επιδεινωθεί η πανδημία.
Για την ώρα, η σταδιακή άρση του lockdown στην Ευρώπη δεν συνοδεύεται από ενδείξεις για δεύτερο κύμα, το οποίο αναμένεται τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, αν οι χώρες αναγκαστούν να υπαναχωρήσουν και να επιβάλλουν εκ νέου περιοριστικά μέτρα, οι αγορές θα αντιδράσουν αρνητικά.
ΠΗΓΗ: crisismonitor.gr