Ελληνικές εξαγωγές: Άλμα σε τρόφιμα και ποτά

Στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος οδηγεί η αύξηση των εξαγωγών τροφίμων και ποτών που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, όπως προκύπτει από ανάλυση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Με βάση την ανάλυση, σε όρους εξωτερικού εμπορίου, το 2018 ο κλάδος μεταποίησης των τροφίμων και ποτών μείωσε το εμπορικό του έλλειμμα, από το 1,7 δισ. ευρώ περίπου το 2017, στο 1,3 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 24,7%.

Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε και η υποχώρηση των εισαγωγών. Ειδικότερα, οι εισαγωγές μεταποιημένων τροφίμων και ποτών ανήλθαν το 2018 στα 4,6 δισ. ευρώ (από 4,8 δισ. ευρώ το 2017), μειωμένες κατά 2,9%. Στον αντίποδα, οι εξαγωγές μεταποιημένων τροφίμων και ποτών αυξήθηκαν κατά 9,4%, με την αξία τους να διαμορφώνεται στα 3,3 δισ. ευρώ.

Ως προς τον λόγο εξαγωγών - εισαγωγών στη μεταποίηση τροφίμων και ποτών, δηλαδή ως προς το μερίδιο των εγχώριων εξαγωγών προς τις αντίστοιχες εισαγωγές, αυτός έχει αυξηθεί το 2018, φθάνοντας στο 72% (από 64% το 2017 και 65% το 2016).

Σε σχέση με το 2010, ο συγκεκριμένος δείκτης έχει βελτιωθεί κατά 26 ποσοστιαίες μονάδες, γεγονός το οποίο υποδηλώνει ότι οι εξαγωγικές προσπάθειες στον τομέα των μεταποιημένων τροφίμων που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια έχουν αποδώσει.

Ενδεικτικά, το 2018 σε σχέση με το 2010, οι εξαγωγές του κλάδου έχουν αυξηθεί σωρευτικά κατά 60%, όταν η αντίστοιχη αύξηση των εισαγωγών είναι μόλις 3%. 

Ισχνή αύξηση κατανάλωσης

Εν τω μεταξύ, η συνολική μηνιαία κατά κεφαλή κατανάλωση ειδών διατροφής και ποτών το 2018 ανέκαμψε στα 307,8 ευρώ σε σχέση με τα 305,7 ευρώ του 2017. Θα πρέπει να σημειωθεί, όμως, ότι πριν ξεκινήσει η κρίση, το 2010, η κατά κεφαλή κατανάλωση ήταν στα 368 ευρώ.

Η κύρια δαπάνη των Ελλήνων καταναλωτών στη μηνιαία κατανάλωση τροφίμων και ποτών αφορά πρώτα το Κρέας (65,4 ευρώ το 2018 από 81,8 το 2010), τα Γαλακτοκομικά (47,3 ευρώ το 2018 από 59,9 το 2010) και στη συνέχεια το Αλεύρι, το Ψωμί και τα Δημητριακά (45,9 ευρώ το 2018 από 49,1 το 2010).

Αξίζει να σημειωθεί ότι την υψηλότερη ποσοστιαία άνοδο καταγράφουν οι δαπάνες για Φρούτα (+5%) και για Καφέ, τσάι και κακάο και Κρασί (από +3%) το 2017 σε σχέση με το 2016, ενώ μικρότερες αυξήσεις σημειώνουν οι δαπάνες για τις υπόλοιπες κατηγορίες. Εξαίρεση αποτελούν οι δαπάνες για Αποστάγματα, οι οποίες καταγράφουν μείωση 5% καθώς και οι δαπάνες για Γαλακτοκομικά Προϊόντα και Αυγά αλλά και για Μπίρα, όπου καταγράφεται κάμψη (από -2% εκατέρωθεν).

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις