Την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η έβδομη αξιολόγηση της χώρας στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και μετά από μία εβδομάδα, στα μέσα Ιουλίου, σε επίπεδο επικεφαλής. Βασικός στόχος είναι η έκθεση των θεσμών να είναι έτοιμη το Σεπτέμβριο δεδομένου ότι δεν συνδέεται με εκταμιεύσεις κερδών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων από κεντρικές τράπεζες (SNP’s & ANFA’s).
Δύο από τα βασικότερα ζητήματα των συζητήσεων που θα πραγματοποιηθούν είναι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αλλά και ο νέος πτωχευτικός κώδικας ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή το 2021 (το σχετικό νομοσχέδιο η ελληνική πλευρά να επιδιώκει να έχει ψηφιστεί εντός του μήνα). Στο τραπέζι και το πρόγραμμα επιδότησης δανείου με υποθήκη την α΄ κατοικία του οποίου η έναρξη της εφαρμογής αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούλιο καθώς στο τέλος του μήνα λήγει το υπάρχον καθεστώς προστασίας της α΄ κατοικίας.
Ιδιωτικοποιήσεις και περαιτέρω μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες αποτελούν επίσης ορισμένα από τα θέματα συζήτησης με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να έχει δηλώσει ότι το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, παρά τα προβλήματα που έχουν προκύψει λόγω της πανδημίας. Παράλληλα στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν και ζητήματα όπως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων και οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας.
Την ίδια ώρα η Αθήνα προχωρά στην κατάρτιση του σχεδίου ανάκαμψης δηλαδή των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που θα περιληφθούν σε αυτό ενόψει και των οριστικών αποφάσεων των ηγετών των κρατών-μελών της Ε.Ε. για τη τελική μορφή που θα πάρει το Ταμείο Ανάκαμψης.
Έως τότε μια πρώτη «γεύση» των θέσεων της ευρωπαϊκής πλευράς αλλά και της ελληνικής αναμένεται να δοθεί στο διήμερο ψηφιακό συνέδριο για το ευρωπαϊκό εξάμηνο για την Ελλάδα που διοργανώνει σήμερα και αύριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ.
Το συνέδριο αποτελεί μια ευκαιρία για να συζητηθούν κρίσιμες πολιτικές οι οποίες θα διασφαλίσουν μια ανθεκτική και βιώσιμη επιστροφή στην ανάπτυξη για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της στρατηγικής ανάκαμψης. Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, του Επιτρόπου Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων Νικολά Σμιτ αλλά και των ελλήνων υπουργών όπως ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Κυριάκος Πιερρακάκης και η Νίκη Κεραμέως. Παράλληλα, ανώτερα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα αναφερθούν στις ειδικές συστάσεις ανά χώρα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου αλλά και στις προτάσεις της Κομισιόν για την ανάκαμψη και ανθεκτικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ταμείο Ανάκαμψης) αλλά και τον νέο προϋπολογισμό 2021-2027.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις