Τι είπε για την επιστρεπτέα προκαταβολή, τις επιχειρήσεις που πλήττονται και την πορεία του τουρισμού
«Όσο περισσότερο διαρκεί η υγειονομική κρίση τόσο δυσκολότερη είναι η κάλυψη του χαμένου εδάφους σε σύντομο χρονικό διάστημα», τόνισε μιλώντας στον realfm 97,8 ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, «όσο περισσότερο διαρκέσει η υγειονομική κρίση σε παγκόσμιο, πανευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, τόσο πιο δύσκολη θα είναι η επίτευξη των στόχων της προηγούμενης περιόδου σε σύντομο χρονικό διάστημα». Σύμφωνα με τον ίδιο, «όλα συγκλίνουν στο βασικό σενάριο ότι το rebound της ελληνικής οικονομίας θα είναι ισχυρό και αυτό αποδεικνύεται ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2020 με την αντίστροφη έννοια, ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας δεν έχει την ένταση άλλων χωρών. Το πρώτο εξάμηνο, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 7,9%, η Ευρωζώνη 9,1%, η Πορτογαλία 9,3%, η Ιταλία 11,7%, η Γαλλία 12,3% και η Ισπανία 13,1%. Το συμπέρασμα είναι ότι είχε δυναμική η ελληνική οικονομία το προηγούμενο εξάμηνο, αυτή η δυναμική είχε αποκτήσει κάποια θεμέλια που κράτησαν την ελληνική οικονομία και σε αυτό πρέπει να προσθέσετε το χρονικό διάστημα του lockdown και το ότι πήραμε έγκαιρα μέτρα και στο επίπεδο της οικονομίας».
Σχετικά με την πορεία του τουρισμού, ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι «η πορεία του είναι στο πλαίσιο του βασικού σεναρίου. Το πρώτο εξάμηνο, τα έσοδα από τον τουρισμό ήταν 680 εκατ. ευρώ, τον Ιούλιο ήταν 800 εκατ. ευρώ και τον Αύγουστο εκτιμάται ότι είναι περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν αρκετά έσοδα από τον τουρισμό, σαφώς πολύ λιγότερα από την προηγούμενη χρονιά, τους μήνες που δεν έχουν προσμετρηθεί στο πρώτο εξάμηνο, δηλ. τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ενώ και οι άνθρωποι του τουρισμού λένε ότι ο Αύγουστος κινήθηκε καλύτερα από τις εκτιμήσεις».
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, τον Αύγουστο παρατηρούμε αύξηση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού σε σχέση με τους αρχικούς στόχους και επίσης κλάδους της οικονομίας που έχουν ανακάμψει. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο κλάδος της εστίασης υποφέρει, αλλά τα στοιχεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών στην εστίαση και στα μπαρ τον μήνα Αύγουστο είναι καλά».
Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας για την ύφεση, «με τα σημερινά δεδομένα, παραμένουμε στην εκτίμηση που είχαμε κάνει στις 30 Απριλίου, ότι η ύφεση θα είναι μέχρι 8%. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η ύφεση στην Ευρώπη θα είναι πιο βαθιά και στην Ελλάδα λιγότερο βαθιά».
Σχετικά με τους ισχυρισμούς της Αντιπολίτευσης για έλλειψη εμπροσθοβαρών μέτρων το προηγούμενο διάστημα, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε ότι «τέτοιες συμβουλές θα πρέπει να πάρει από την Αντιπολίτευση και η Ισπανία και η Ιταλία και όλη η Ευρώπη που έχει πιο βαθιά ύφεση από την Ελλάδα. Αυτό καταδεικνύει το άστοχο των παρεμβάσεων της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης».
Για την επιστρεπτέα προκαταβολή
Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, «έχουμε βοηθήσει 110.000 επιχειρήσεις μέσα από τα δύο προγράμματα επιστρεπτέας προκαταβολής και ακολουθεί ένα τρίτο πρόγραμμα, το οποίο θα ανακοινωθεί μέσα στην εβδομάδα και το οποίο θα είναι ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα είναι στοχευμένο και διευρυμένο για να καλύψει και τις επιχειρήσεις του τουρισμού χωρίς ταμειακή μηχανή. Άλλωστε οι επιχειρήσεις του τουρισμού πήραν σημαντικά ποσά και από τη δεύτερη επιστρεπτέα. 19.057 επιχειρήσεις στα ελληνικά νησιά πήραν ποσά από το δεύτερο πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής. Είμαστε κοντά στην κοινωνία και έχουμε τα πολεμοφόδια για να το κάνουμε».
«Από τον Ιούλιο του 2019 έως σήμερα η σημερινή κυβέρνηση έχει δημιουργήσει 15 δισ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή έχουμε αποθέματα 38 δισ. ευρώ. Αν δεν είχαμε ξοδέψει στο μεσοδιάστημα για να στηρίξουμε την ελληνική οικονομία, θα είχαμε το άθροισμα, δηλ. 52 δισ. ευρώ». Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, «γύρω στα 10 δισ. ευρώ θα πέσουν στην αγορά τους επόμενους μήνες».