Η ενεργοβόρα βιομηχανία εδώ και καιρό «φωνάζει» για την ανάγκη λήψης συγκεκριμένων μέτρων προκειμένου να μπορεί να ανταγωνιστεί τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες
Ο περιορισμός του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας κυριάρχησε χθες το απόγευμα στη συζήτηση που είχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης με τον πρόεδρο του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, τον αντιπρόεδρο κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο και τον κ. Μιχάλη Στασινόπουλο.
Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης είναι μεγάλο. Άλλωστε ο κ. Χατζηδάκης, προ ημερών, από το βήμα του συνεδρίου του Economist, είχε διαμηνύσει ότι η κυβέρνηση δεν θα αδιαφορήσει για τις στρεβλώσεις της ενεργειακής αγοράς που οδηγούν σε αυξημένο κόστος ενέργειας, ενώ τον περασμένο Ιούλιο ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε αναφερθεί στο θέμα και είχε μιλήσει και για περιορισμό του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στη βιομηχανία μέσης τάσης.
«Ανοίγοντας έναν κύκλο επαφών με όλους τους ενδιαφερόμενους, συζητήσαμε σήμερα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλο και τους εκπροσώπους του Συνδέσμου το μεγάλο ζήτημα του κόστους της ενέργειας. Η κυβέρνηση, έχοντας προχωρήσει με τη διάσωση της ΔΕΗ και την απλοποίηση της αδειοδότησης των ΑΠΕ, προχωρά τώρα στην εφαρμογή του Τarget Model. Είναι ένα ευρωπαϊκό μοντέλο απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για το οποίο έχει γίνει δουλειά ένα ολόκληρο χρόνο και θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Νοεμβρίου. Σε όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ το μοντέλο αυτό έχει ήδη εφαρμοστεί και έχει λειτουργήσει θετικά. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα στηρίξει την εφαρμογή του. Θα εργαστεί παράλληλα και για την άρση των στρεβλώσεων στην αγορά ενέργειας που οδηγούν σε ένα πλαίσιο που όχι μόνο είναι πολύπλοκο, αλλά και επιβλαβές για τη βιομηχανία, την οικονομία και τους καταναλωτές. Ο ανταγωνισμός είναι η μεγάλη μεταρρύθμιση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, δρομολογείται και μια σειρά άλλων μέτρων, όπως είναι η μείωση των χρεώσεων χρήσης συστήματος της βιομηχανίας, η διατήρηση του μηχανισμού αντιστάθμισης για το κόστος των ρύπων και η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη μέση τάση. Αυτό το μοντέλο θα στηρίξει η κυβέρνηση και αυτό είναι η απάντησή μας τόσο προς τον ΣΕΒ όσο και προς κάθε καταναλωτή ενέργειας», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, μετά το πέρας της συνάντησης.
Η ενεργοβόρα βιομηχανία εδώ και καιρό «φωνάζει» για την ανάγκη λήψης συγκεκριμένων μέτρων προκειμένου να μπορεί να ανταγωνιστεί τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες. Στις απαιτήσεις της, τις οποίος όπως διαφαίνεται υιοθετεί η κυβέρνηση, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η μείωση στις χρεώσεις ΥΚΩ και η εξίσωση του ΕΦΚ για τις μεγάλες βιομηχανίες μέσης τάσης, των οποίων η κατανάλωση κινείται άνω των 13 GWh (χρέωση 5 ευρώ τη μεγαβατώρα) με εκείνον των βιομηχανιών υψηλής τάσης, δηλαδή 2,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα κλπ.
Οι τιμές στη χονδρεμπορική ρεύματος για το πρώτο εξάμηνο του 2020 διαμορφώθηκαν στην Ελλάδα στα 42,47 ευρώ ανά MWh, στην Ιταλία και στις βαλκανικές χώρες 32-34 ευρώ, στο Βέλγιο 23,98 ευρώ, στη Γερμανία 22,86 ευρώ κλπ.
Όπως ανέφερε και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Παπαλεξόπουλος «με δεδομένο τον πολύ έντονο διεθνή ανταγωνισμό, αλλά και το γεγονός ότι το κόστος της ενέργειας για τη βιομηχανία στην Ελλάδα είναι υψηλότερο από σχεδόν όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, ζητήσαμε από τον Υπουργό κ. Κ. Χατζηδάκη να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε το κόστος της ενέργειας για τη βιομηχανία να πέσει σε χαμηλότερα επίπεδα. Στις γενικοτερες αβεβαιότητες που υπάρχουν για για το 2021 για τις ελληνικές εξαγωγές δεν πρέπει να προστεθεί το κόστος της ενέργειας με το οποίο καλούμαστε να ανταγωνιστούμε»