Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι με τον νέο φόρο ακινήτων

Έχοντας ξεμπερδέψει με το... βάρος του Δημοσίου, το οικονομικό επιτελείο τρέχει τώρα για να προλάβει τις αλλαγές στο τρόπο φορολόγησης των ακινήτων, καθώς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν τη μείωση των συντελεστών του ΕΕΤΗΔΕ, εάν η επίμαχη διάταξη δεν έρθει στη Βουλή "πακέτο" με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Η συζήτηση με τη διακομματική, η οποία ενεργοποιείται εντός των ημερών, θα γίνει στη βάση της συμφωνίας με τη Τρόικα για μείωση των φετινών συντελεστών του ΕΕΤΗΔΕ κατά 15% με καθαρές απώλειες περίπου 100 εκατ. ευρώ, τα οποία η Τρόικα δέχθηκε να παραμείνουν "κενό" και να μην καλυφθούν από πρόσθετα μέτρα.

Ο υπολογισμός και του φετινού φόρου θα γίνει με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες, ενώ όπως παραδέχονται υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, δύσκολα θα προλάβουν οι υπηρεσίες να καταγράψουν τα αγροτεμάχια άρα και να επιβληθεί από φέτος ο σχετικός Φόρος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΚΕΠΥΟ θα ενεργοποιήσει εντός 2μήνου την ειδική ηλεκτρονική φόρμα για την καταγραφή- διόρθωση στοιχείων εκτός σχεδίου ακινήτων, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι η αρχική προθεσμία της 30ης Ιουνίου για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, θα πάει πιο πίσω.

Μέσα στο καλοκαίρι, αν όλα πάνε καλά, το υπουργείο Οικονομικών θα έχει, όμως, στα χέρια του τις νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες θα έχουν μεταβατικό χαρακτήρα, έως ότου ολοκληρωθεί η Τράπεζα Πληροφοριών με τα στοιχεία αγοραίων τιμών και μισθωμάτων. Αυτές οι νέες αντικειμενικές αξίες θα αξιοποιηθούν για τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων αλλά και για όλους τους φόρους και τέλη, που επιβαρύνουν τη κατοχή και τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Κερδισμένοι εκτιμάται ότι θα είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις περιοχές όπου η πτώση των εμπορικών τιμών έχει ως αποτέλεσμα οι αντικειμενικές αξίες να διαμορφώνονται πλέον έως και 30% υψηλότερα (π.χ. παραλιακή ζώνη Αθήνας, Π. Ψυχικό κ.λ.π., ιστορικό κέντρο Θεσσαλονίκης), συμπαρασύροντας έτσι προς τα πάνω όλους τους φόρους κατοχής ακινήτων. Αντιθέτως, χαμένοι θα είναι όσοι έχουν ακίνητο στις περιοχές όπου παρά τη πτώση των εμπορικών τιμών, οι αντικειμενικές αξίες παραμένουν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τα νησιά των Κυκλάδων, αλλά και τις αποκαλούμενες "λαϊκές" συνοικίες της Αττικής. Η ασφαλιστική δικλείδα για την αποφυγή νέων επιβαρύνσεων από το... παράθυρο, φαίνεται πως θα είναι η πρόβλεψη πολιτικής παρέμβασης στο πόρισμα της Επιτροπής, που συγκροτήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών.

iefimerida.gr